Belastingen in Noorwegen

Als inwoner van Noorwegen moet je natuurlijk ook belasting betalen! Het is in een nieuw land altijd lastig om uit te zoeken wat je nou precies moet betalen. Belastingen in Noorwegen zijn niet moeilijk, maar toch kan het verwarrend zijn. Wij gaan je op weg helpen om deze fase te doorstaan. Informatie over de inkomensbelasting en vermogensbelasting vind je hier. Daarnaast kom je te weten hoe je belastingaangifte moet doen.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Belastingkaart

Het Noorse belastingsysteem is gebaseerd op het beginsel dat iedereen belasting betaalt in hoeverre dit mogelijk is.
Wanneer je wilt gaan werken in Noorwegen, heb je een belastingkaart nodig. Deze belastingkaarten zijn elektronisch. Nadat je de kaart hebt besteld, krijg je een bericht met wat voor kaart je zal ontvangen. De werkgever kan deze belastingkaart downloaden op de website van de Noorse belastingdienst. De gegevens op de kaart heeft de werkgever nodig om het juiste percentage belasting van je loon af te halen.

Wat je nodig hebt om een belastingkaart aan te vragen:
– Een geldig paspoort of ID-kaart met foto;
– Een ingevuld formulier om de belastingkaart aan te vragen;
– Een geldig arbeidscontract van je werkgever in Noorwegen.

Als je langer dan zes maanden blijft wonen in Noorwegen, moet je een ID-nummer hebben. Dit nummer is vergelijkbaar met een burgerservicenummer. Iedereen die in Noorwegen woont, heeft dus dit nummer. Ook je werkgever zal dit nummer nodig hebben.

Let er op dat de belastingdienst in Noorwegen communiceert via een online systeem. Dit is voordelig omdat je altijd je post van de belastingdienst kan ontvangen. Wanneer je belastingteruggave formulier beschikbaar is, krijg je een e-mail, en je hoeft niet meer persoonlijk naar een belastingkantoor om iets te regelen. Meer informatie over het aanvragen van een digitaal belasting account kun je op deze website vinden.

Inkomensbelasting

Ook in Noorwegen heb je een progressief belastingstelsel. Dit systeem werkt met belastingschijven, net als wij hier in Nederland hebben. Het stelsel ziet er bijna het zelfde uit, maar in Noorwegen betaalt een bepaald gebied een vastgesteld belastingtarief. In de tabel hieronder vind je de percentages die van toepassing zijn:

SchijfvanafBelastingtarief
Schijf 1164.100 NOK0,93%
Schijf 2230.950 NOK2,41%
Schijf 3580.650 NOK11,52%
Schijf Finnmark en Nord-Troms*580.650 NOK9,52%
Schijf 4934.050 NOK14,52%

*In Finnmark en Nord-Troms geldt een speciaal belastingstarief.

Belastingteruggave

Als je in Noorwegen werkt, ontvang je eind maart, begin april je belastingaanslag. In principe is dit een kwestie van alles goed nakijken, de Noorse belastingdienst heeft alles al voor je ingevuld. Mocht er iets fout zijn, kun je dit aan geven op het formulier en terugsturen. Met het digitale belasting account kun je dit ook doen. Als je geen bericht hebt gehad van de belastingdienst neem dan zo snel mogelijk contact op!

Als je je belastingaangifte gaat invullen, kun je kiezen of je 10% van je brutoloon af wilt trekken. Ook kun je andere zaken aftrekken zoals reiskosten voor je werk, kinderoppas en nog meer zaken.

Vermogensbelasting in Noorwegen

Als je in Noorwegen woont, moet je ook belasting betalen over je vermogen. Dit is naast je banktegoed, ook onroerend goed, motorvoertuigen etc. Het percentage belasting die je hierover moet betalen bedraagt is maximaal 1%, geldend voor je vermogen waar ook ter wereld. Deze belastingheffing geldt voor een vermogen van meer dan NOK 1.000.000, omgerekend is dat ongeveer €125.000.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Noorwegen? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Noorwegen en vind een verhuisbedrijf!