Verhuizen naar Oslo

Wil jij verhuizen naar Oslo, de hoofdstad en de grootste stad van Noorwegen? Oslo is één van de snelst groeiende steden van Europa en ook vind je hier de grootste universiteit van Noorwegen. Naast dat het een echte universiteitsstad is, heeft Oslo ook veel te bieden als het gaat om banen. Het is het maritieme centrum van Europa en ook in andere sectoren liggen kansen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over een verhuizing naar Oslo: van huizenprijzen tot de banenmarkt en goede woonwijken in Oslo.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Voor Noorse begrippen is Oslo een zeer grote stad met 3,91 km². De stad ligt aan het eind van de Oslofjord in het zuidoosten van Noorwegen en heeft een unieke opbouw. Er liggen namelijk 40 eilanden binnen de stadsgrenzen en ook heeft de stad 343 meren. De stad staat bekend om zijn groene karakter met vele parken en open gebieden. Er wonen 647.676 inwoners, waarvan ongeveer 30 procent niet afkomstig is uit Noorwegen.

Verhuizen naar Oslo

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, waardoor je de nodige voorbereidingen moet treffen. Daarnaast wordt er met de Noorse kroon betaald. Je zult dus je euro’s om moeten wisselen. Verder is het belangrijk dat je de Noorse taal leert, met name wanneer je wilt gaan solliciteren. In het normale leven kun je je wel goed redden met Engels in Oslo. Over het algemeen wordt er goed Engels gesproken door de jongeren en volwassenen. Vervolgens moet je een verhuisbedrijf regelen. Ben je benieuwd wat een verhuizing naar Oslo gaat kosten?

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

De temperaturen in Oslo zijn natuurlijk wel wat anders dan dat we in Nederland gewend zijn. In de winter is de gemiddelde temperatuur -7 graden en soms wordt het zelfs -20 graden. Verder zijn de winters donker, met nauwelijks zonneschijn. Dit kan natuurlijk even wennen zijn. In de zomer echter, zijn er dagen waarop de zon 18 uur schijnt en de temperaturen zijn dan aangenaam met een gemiddelde van 20 graden.

Wonen in Oslo

Oslo is bijzonder omdat je hier een unieke combinaties tussen ongerepte natuur en de grote stad vindt. Zo kun je genieten van de prachtige natuur of je begeven in het prachtige centrum. Oslo heeft prachtige schatten aan natuur. Je vindt hier adembenemende fjorden, meren, bergen en grote bossen. In de zomer kun je zonnen aan een van de stranden en in de winter zijn er genoeg mogelijkheden om te skiën en te wandelen.

Maar verhuizen naar Oslo houdt nog meer in. Hou je van winkelen? Dan kun je bijvoorbeeld gaan shoppen aan de prestigieuze Karl Johans Gate boulevard. Ook is Oslo een interessante stad als het gaat om kunst en cultuur. Zo heeft Oslo een internationale jazzreputatie opgedaan door de jaren heen. Hier wonen de top jazzmuzikanten en ook zijn er altijd wel live concerten in Noorse clubs en restaurants. Het onderwijs in Oslo is goed vertegenwoordigd. Je vindt hier een 77 middelbare scholen, verschillende hogescholen en twee universiteiten. De Staatsuniversiteit Oslo is hiervan de belangrijkste.

Is wonen in Oslo duur?

De kosten in levensonderhoud zijn echt duur in Oslo. Oslo is een van de duurdere Europese steden. Doorgaans zijn boodschappen er twee tot drie keer zo duur als in Nederland. Voor 12 eieren betaal je bijvoorbeeld 3,70 en een zeker alcohol en sigaretten zijn duur. Sigaretten kosten zeker twee keer zoveel als in Nederland.

Huizen in Oslo

Wanneer je gaat verhuizen naar Oslo, moet je niet verwachten dat de huisvesting goedkoop. Oslo is een van de duurste steden in Europa en dat geldt ook voor het kopen of huren van een huis. De kwaliteitseisen van een huis in Oslo zijn hoog, maar dat betekent ook dat de kosten van huisvesting hoog zijn. De gemiddelde maandelijkse prijs van een appartement in Oslo (50 m²) is omgerekend €971,30.

Verhuizen naar Oslo

Een appartement huren in Oslo is eveneens niet goedkoop. Voor een 1-slaapkamerappartement in het centrum betaal je €1.250,28 omgerekend per maand. Voor een 3-slaapkamer is dit €2.075,12 per maand. Wanneer je wat verder buiten het centrum huurt, kan dit alweer wat goedkoper zijn. Voor een 3-slaapkamerappartement buiten het centrum betaal je ongeveer €1.646.

Wat zijn de beste woonwijken in Oslo?

Oslo wordt ingedeeld in twee gedeelten: het oostelijke en het westelijke gedeelte. Over het algemeen vind je in het westelijke gedeelte de wat duurdere en mooiere woonwijken. Je vindt hieronder de beste woonwijken in Oslo:

  • Aker Brygge is een populaire wijk om in te wonen. Je vindt hier vele visrestaurants en de wijk ligt dicht bij de haven, waardoor je elke dag boten aan ziet meren.
  • Grünerløkka was ooit een woonwijk voor de fabriekswerkers, maar tegenwoordig is het the place to be voor de yuppen. Je vindt hier talloze boetiekjes, koffiezaakjes, internationale restaurants en vele barretjes.
  • Wanneer je met je gezin gaat verhuizen naar Oslo, zijn de wijken Majorstua, Bærum, Frogner en Holmenkollen wellicht interessant. Deze wijken liggen allemaal in het westelijke gedeelte van Oslo.

Werken in Oslo

Zoals je al hebt kunnen lezen, is er veel werk te vinden binnen de maritieme sector in Oslo. Je vindt hier een groot aantal van ’s werelds grootste scheepsbedrijven en werven. Deze sector zorgt voor banen voor 8.500 werknemers. Ook heeft de stad een haven, die voor veel banen zorgt.  Naast de het grote aanbod van banen in de maritieme sector, is er ook veel vraag naar high skilled workers. Zo vindt je ook veel banen in de software sector, technologie en biotechnologie.

Ondanks dat Noorwegen niet tot de Europese Unie hoort, is er wel vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal. Je hoeft dus geen visum aan te vragen. De banen in Noorwegen worden zeer goed betaald, waardoor de hogere kosten in levensonderhoud dan ook geen probleem zijn.

Wordt verhuizen naar Oslo werkelijkheid voor jou? Dan valt het ook aan te raden om een kijkje te nemen op de pagina verhuizen naar Noorwegen voor meer algemene informatie.