Werken in Noorwegen

Wil je werken in een land met rust, natuur, ruimte en vrijheid? Dan zal Noorwegen aantrekkelijk in de oren klinken. Daarnaast liggen de lonen hoger en sociale zaken zijn goed geregeld. Steeds meer mensen emigreren naar Noorwegen, en een goede voorbereiding hiervoor is heel belangrijk. Ook op het gebied van werkgelegenheid in Noorwegen zijn dingen om rekening mee te houden. Dus wil jij werken in Noorwegen? Lees dan gauw verder.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Werken in Noorwegen

De Noorse regering ziet graag buitenlanders naar Noorwegen komen om te werken. Ze zien het liefst jonge mensen komen met een technische opleiding. Je hebt dan ook geen werkvergunning nodig om te mogen werken in Noorwegen. Voor het zoeken naar een baan in Noorwegen, kan je het beste contact opnemen met een uitzendbureau. Deze uitzendbureaus kunnen eventueel ook communiceren in het Engels. Hoewel de meeste mensen Engels spreken, is het wel verstandig de Noorse taal al redelijk onder de knie te hebben wanneer je gaat zoeken naar een baan. Naast contact opnemen met een uitzendbureau, kun je ook zelfstandig opzoek via een vacaturesite.

Het sollicitatiegesprek

Wanneer je gaat solliciteren, wil je natuurlijk dat het een succes is. Ten eerste, is het belangrijk om op tijd te zijn! Het sollicitatiegesprek is vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek in Nederland. Zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt over het bedrijf en dat je er verzorgd uit ziet. Ook wordt het gewaardeerd als er vragen gesteld worden vanaf jouw kant. Ook is het in Noorwegen gebruikelijk om na het gesprek een dankbrief te sturen.

Werken in Noorwegen

Werkcultuur

Noren zijn hele beleefde mensen. Ook moet je er rekening mee houden dat er meer waarde wordt gehecht aan acties dan aan woorden. Noorwegen is in het algemeen een rustig land, dit vind je ook terug in de werkcultuur. Rust en beteugeling staat voor controle. Verder is het ook gewoon om zakelijke en privé zaken te scheiden,  wat voor sommigen een prettige ervaring kan zijn. Wanneer je in Noorwegen gaat werken, hoef je niet bang te zijn voor uitsluiting van een beroep. Noren hechten veel waarden aan gelijke kansen voor iedereen, dus ook voor vrouwen, seksuele minderheden, andere culturen, religies en rassen.

💬 Sirelo’s TIP: Zoek je nog een internationale verhuizer voor jouw verhuizing naar Noorwegen? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Noorwegen en vind een verhuisbedrijf!

Belangrijke tips voor werken in Noorwegen

Als je je aan deze tips houdt, wordt het werken in Noorwegen een stuk makkelijker en aangenamer.

– Noren houden zich aan maatschappelijke gelijkheid, er wordt bijna geen gebruik gemaakt van titels
– Managers zijn direct bereikbaar
– Noren zijn erg gesteld op hun vrije tijd, het weekend begint zo vroeg mogelijk
– Het is gebruikelijk om afspraken te plannen in de ochtend
– Een zakelijke lunch is gebruikelijk, maar er worden meestal geen zaken gedaan
– Noren zijn perfectionistisch, en geven oplossingen van kwaliteit. Dit kan langer duren dan wij Nederlanders gewend zijn
– In Noorwegen is het niet gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen, kijk hier voor uit

Wil je meer informatie? Kijk dan op deze website.