Wonen in Zwitserland

Is wonen in de schone berglucht, te midden van prachtige landschappen jouw droom? Dan kun je overwegen om in Zwitserland te gaan wonen. Wil je het belastingklimaat in Nederland ontvluchten? In Zwitserland kun je als vermogende goed terecht vanwege de lump sum taxation regel, waardoor je nog nauwelijks belasting betaald. De woningmarkt in Zwitserland is al jaren stabiel en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren licht gestegen. De huizenprijzen in Zwitserland verschillen heel veel per locatie. In bekende steden en toeristische plaatsten zijn de prijzen vele malen duurder dan in kleine Zwitserse dorpjes. Denk je ook aan een verhuizing naar Zwitserland? Lees dan onderstaande informatie om te kijken of dit iets voor je is!

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Zwitserland

Emigreren naar Zwitserland wordt steeds populairder voor mensen uit het buitenland, vooral voor de welgestelde Europeaan. De welvaart en regelmaat van Zwitserland trekt mensen aan om te gaan wonen in Zwitserland. Zwitserland staat bekend om de goede kwaliteit van leven, onder andere omdat ze een sterke economie en stabiele samenleving handhaven. Eigenlijk is alles perfect geregeld in Zwitserland, zo ook de gezondheidszorg. Het Zwitserse volk is het tweede gelukkigste volk op de wereld. Depressiviteit komt nauwelijks voor in Zwitserland. Het land investeert in het allerbeste onderwijs. Zo zijn zowel basisscholen als managementopleidingen het beste van de hele wereld. En last but not least Zwitserland is een extreem veilig land en kent nauwelijks criminaliteit. Zo hoef je in dorpjes bijvoorbeeld je fiets niet eens op slot te zetten.

Zwitserland is een vrij formeel land, veel formeler dan Nederland. Het is in Zwitserland noodzakelijk om iedereen met ‘Sie’ aan te spreken. Ook worden er in Zwitserland om de haverklap handen geschut. Wij Hollanders staan bekend om onze gehaaste houding, maar in Zwitserland wordt dit niet altijd gewaardeerd en dit kan worden gezien als ‘oppervlakkig’. Wees hiervan op de hoogte en zorg dat je je hierin aanpast wanneer je gaat werken in Zwitserland.Wonen in Zwitserland

De oppervlakte van Zwitserland is vergelijkbaar met de oppervlakte van Nederland. Maar hoe vlak het Nederlandse landschap is, zo bergachtig is het Zwitserse landschap. Maar liefst zestig procent van Zwitserland is bedekt met het hooggebergte, de Alpen. Bekende bergtoppen, die boven de 4000 meter uitkomen, zijn de Matterhorn, de Jungfrau en de Eiger. Een gedeelte van de Zwitserse Alpen wordt bedekt met gletsjers en eeuwige sneeuw. Daarom kent Zwitserland wel drie klimaten: het hooggebergteklimaat met zijn eeuwige sneeuw, maar ook het landklimaat en het zeeklimaat. In het noorden van Zwitserland vind je het landklimaat en in het zuiden het milde zeeklimaat.

Altijd gedacht dat Nederlanders echte ‘kaaskoppen’ zijn? De Zwitserse bevolking kan er helemaal wat van: zij eten vrijwel alles met kaas. De kaasconsumptie in Zwitserland is nog vele malen hoger dan die in Nederland. Wanneer je in Zwitserland gaat wonen, zal er waarschijnlijk vaak een kaasfondue op het menu staan en ook de rösti zal niet ontbreken. Voor de chocoladeliefhebber: Zwitserland staat bekend om zijn goede kwaliteit chocolade en zo is de melkchocolade uitgevonden in Zwitserland.

Huizen in Zwitserland

Veel mensen zijn weg van Zwitserland en kiezen er dus voor om er te gaan wonen  in Zwitserland of om een tweede vakantiehuis te kopen. Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je een huis wilt kopen en hoe zien Zwitserse huizen er over het algemeen uit?

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Vooral op het platteland kunt je koopjes vinden. In een wat afgelegen dorpje kun je al een behoorlijke woning kopen voor 300.000 euro. In steden en bekende toeristische skigebieden kunnen de prijzen wel wat duur uitvallen. In zulk soort gebieden betaal je wel vier keer zoveel.Als niet- Zwitser komt er behoorlijk wat bij de koop van een woning kijken. Sinds 1980 bestaat de Speculatiewet, wat betekent dat je een vergunning nodig hebt om een woning te kopen. En let op: er worden jaarlijks maar 1500 van deze vergunningen uitgegeven. Daarnaast worden er aanvullende eisen gesteld, zoals het verbod op de koop van een woning die meer dan 200 vierkante meter woonoppervlak heeft. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de huizenmarkt voor buitenlanders beperkter is.

Net als het onderwijs, de gezondheidszorg en het belastingstelsel, zijn de huizen in Zwitserland ook tiptop geregeld. De huizen in Zwitserland zijn over het algemeen van uitzonderlijke kwaliteit en goed afgewerkt. In Zwitserland kom je vooral chalets tegen die voor een idyllisch beeld zorgen in het Zwitserse landschap.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Zwitserland ?

De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Zwitserland vallen wel wat hoger uit dan wij Nederlanders gewend zijn. Volgens de Consumer Price Index op de website numbeo zijn de Zwitserse producten 1,47 keer zo duur als in Nederland. Uit eten gaan in Zwitserland is zelfs twee keer zo duur. Alleen voor benzine betaal je in Zwitserland veel minder dan in Nederland. De benzine in Zwitserland is 22% goedkoper ten opzichte van Nederland.

Wonen in Zwitserland is een droom voor velen, vanwege de goede kwaliteit van leven, het gunstige belastingklimaat en de prachtige, ongerepte natuur. Ben jij ook van plan om permanent te gaan wonen in Zwitserland? Dan kun je meer informatie vinden op onze pagina verhuizen naar Zwitserland.