Zit je na te denken over een verhuizing naar Zwitserland? Dan is het heel belangrijk om te achterhalen hoe je het best op zoek kunt gaan naar een baan. Het Zwitserse leven is misschien wat duur, maar salarissen zijn gemiddeld bijna nergens anders hoger binnen de Europese Unie. De sterke economie zorgt er op die manier voor dat werken in Zwitserland zeer aantrekkelijk is.
In feite is Zwitserland vrij dicht bij huis. Het land ligt net niet in de Europese Unie maar is hier economisch wel mee verbonden, waardoor de gedachte om er te gaan werken helemaal niet zo gek is. In veel branches kan je veel geld verdienen. In 2000 waren grote steden (Zürich of Genève) nog steden waar wereldwijd de hoogste salarissen werden uitbetaald. De steden in Zwitserland zijn in het algemeen bovendien zeer schoon. Natuurlijk zijn de huurprijzen wat hoger, maar door de goede bedrijfscultuur heb je in Zwitserland ook meer te besteden.
Overigens mag je gewoon zonder verblijfsvergunning naar Zwitserland afreizen, aangezien Zwitserland en Nederland allebei in de Europese Unie liggen. Wel is het verplicht om je bij de betreffende gemeente in te schrijven zodra je Zwitserland betreedt. Wanneer je binnen zes maanden na binnenkomst een baan gevonden hebt, krijg je een definitieve verblijfsvergunning bemachtigen. Officieel is de deadline hiervoor drie maanden, maar je kunt deze periode met nog eens drie maanden verlengen als EU-inwoner.
Kun je ook veel tijdelijk werk vinden in Zwitserland? Jazeker, want naast het vinden van permanent werk kun je ook in de vakanties werken in Zwitserland. Zo worden mensen wel eens skileraar in de Zwitserse Alpen en daar kan men in het seizoen uitstekend geld bijverdienen. Met een Anwärteropleiding kun je aan de slag bij diverse skischolen. Natuurlijk is het spreken van de Duitse of Franse taal een absolute pro wanneer je dit wilt doen.
Wil je als ondernemer een bedrijf op gaan starten in Zwitserland en profiteren van een ondernemersvriendelijk klimaat, gekoppeld met een gunstig belastingstelsel? Dan kan curaVer je verder helpen. Zij helpen met de oprichting van de vennootschap, verzorgen de boekhouding en ondersteunen bij fiscale optimering.
Met een goede baan in Zwitserland leef je bovenmodaal in vergelijking met Nederland. Je merkt in Zwitserland al snel dat mensen niet graag nadruk leggen op hun inkomen. De werkcultuur richt zich voornamelijk op het werken. Dat is dan ook de reden waarom je niet snel bedragen tegen komt in vacatures. Het salaris is wel bespreekbaar en onderhandelbaar, maar het is niet zo dat de nadruk hier op komt te liggen in een sollicitatiegesprek.
Het is wettelijk vastgesteld dat een werknemer nooit langer dan 50 uur per week mag werken in Zwitserland. Op kantoren en in fabrieken is dit maximum zelfs op 45 uur ingesteld. Dat betekent dus dat de werkcultuur in Zwitserland gelijk staat aan keihard werken. Op jaarbasis heb je recht op ongeveer vier weken vakantietijd en dat is twee maal zo veel als in Nederland. Je krijgt dus voldoende mogelijkheden om het rustig aan te doen, maar de uren die je werkt, dien je vol aan de bak te moeten. Voor ieder overuur dat wordt gemaakt, moeten werkgevers volgens de regering bovendien een toeslag van 25 procent uitbetalen.
Natuurlijk is de wintersport een zeer goede mogelijkheid om snel te kunnen gaan werken in Zwitserland. Ieder jaar komen duizenden Europeanen gedurende de wintermaanden naar Zwitserland om van het hooggebergte te genieten. Op de piste is daardoor veel werk te vinden voor skigidsen, maar ook voor chaletmanagers, chefs en begeleiders voor kinderen. Veel mensen moeten nog leren skiën en snowboarden en als je de Franse of Duitse taal beheerst, dan kun je al snel gaan werken in Zwitserland!
Even een vergelijking: in Nederland (bevolking van 16 miljoen) vinden we ongeveer 100 grote ziekenhuizen. In Zwitserland (8 miljoen inwoners) is dit aantal ziekenhuis drie maal zo groot! De zorg is uitstekend geregeld in Zwitserland, maar het zijn veel buitenlanders die de functies bekleden. En dat heeft alles te maken met het feit dat men in Zwitserland niet op grote schaal wordt opgeleid voor de zorg.
Net als veel andere ontwikkelde landen is het vinden van werk in Zwitserland via het internet zeer goed te doen. Stepstone, Jobwinner en Indeed zijn pagina’s waar je vacatures in Zwitserland kunt vinden, maar ook via kranten en tijdschriften kun je nog wel eens iets leuks tegenkomen. Een open sollicitatie is bovendien niet heel ongewoon in Zwitserland. Wanneer je interesse hebt om bij één specifiek bedrijf te gaan werken, dan moet je de contactgegevens van een HR-manager proberen te bemachtigen. In Zwitserland noemt men dit vaak een Personalabteilungsleiter.
Een CV stuur je in feite altijd op met een (pas)foto en een kopie van alle kwalificaties en capaciteiten die betrekking hebben op jou. Natuurlijk wil je een potentiële werkgever overtuigen van je kwaliteiten en dat ligt helemaal aan jezelf. Het wordt in Zwitserland echter zeer gewaardeerd als je zeer nauwkeurig bent over de kwaliteiten die je bezit. En nog een laatste tip als je gaat verhuizen naar Zwitserland: begin bij de sollicitatie niet meteen over je salaris!