Het vinden van een baan in Duitsland is iets waar veel expats over praten. In Duitsland zijn salarissen goed en ook de werkomstandigheden zijn niet om over te klagen. Hier lees je over de Duitse arbeidsmarkt en alles wat te maken heeft met werken in Duitsland. Vind je bijvoorbeeld makkelijker een baan in de extreem populaire auto-industrie? En wat verandert er voor je familie en kinderen als je in Duitsland gaat wonen voor je werk?
Wellicht is het niet zo populair als in Oostenrijk of Zwitserland, maar ook in Duitsland kun je skileraar worden. Het is daar niet ongebruikelijk om veel ervaring op te doen bij een skischool om het werk onder de knie te krijgen. Vervolgens haal je je certificaat en ben je gerechtigd om te werken in Duitsland als skileraar. Net als Nederland behoort ook dit land gewoon tot de Europese Unie. Dit maakt het makkelijk om er iets te gaan huren wanneer je vakantiewerk in Duitsland zoekt, bijvoorbeeld.
Naast vakantiewerk kun je ook permanent werk zoeken bij de oosterburen. Wanneer je in Duitsland werkt, behoor je tot het Duitse sociale verzekeringsstelsel, zelfs wanneer je in Nederland blijft wonen. Je bent echter niet al je rechten kwijt, want je hoeft je Nederlandse zorgverzekering niet op te zeggen wanneer je in Nederland blijft wonen. Daarnaast kun je gewoon een uitkering aanvragen bij het UWV, mocht je werkloos worden in Duitsland. Een mogelijke hypotheekrenteaftrek verdwijnt echter wel!
Als je op zoek gaat naar vast werk, verandert er een aantal dingen. Als je kinderen hebt, heb je recht op Kindergeld (uit de Familienkasse). Wanneer je een partner hebt die in Nederland blijft werken, ontvang je de reguliere kinderbijslag. Deze wordt eventueel aangevuld door het genoemde Kindergeld, dat nominaal hoger is dan de Nederlandse kinderbijslag. In Duitsland geldt dat het Kindergeld wordt afgeschaft zodra het kind de leeftijd van 18 bereikt. Dit is vergelijkbaar met Nederland, waar de kinderbijslag wordt stopgezet voor kinderen die ouder zijn dan 18.
Woon en werk je in Duitsland, en krijg je een kind? Dan heb je recht op het zogenoemde Elterngeld. Als je moet stoppen met werken om een kind op te voeden, ontvang je maandelijks 300 euro van de Duitse overheid om je kind op te doen. Dit is een minimaal tarief voor het Elterngeld, dat in sommige gevallen oploopt tot 1870 euro per maand! Wanneer je genoodzaakt bent om veel uren minder te werken, stijgt dit tarief.
In Duitsland in de bedrijfscultuur op veel vlakken dan in Nederland. Duitsland staat bekend om de immense auto-industrie. Merken als Volkswagen, Audi, Opel en BMW regeren en dat maakt Duitsland één van de sterkste economieën in de Europese Unie!
Soms wordt wel eens gezegd dat het Duitse bedrijfsleven een mannelijk karakter heeft. De focus ligt op presteren, positief verschijnen naar de buitenwereld en altijd blijven doorgaan om respect af te dwingen. In Nederland zien we meer dat communicatie een belangrijkere rol aan het spelen is. Maar bij mensen die werken in Duitsland draait om één ding: winnen in het zakenleven!
Duitsers zijn erg serieus op het werk en in kantoren. Soms denken mensen dat dit soms gedeeltelijk wordt gespeeld, om het karakter van de Duitse werksfeer nog maar eens aan te dikken. Dit doet men bijvoorbeeld door extra op tijd te komen om te laten zien wat je in huis hebt. Het is dan ook gebruikelijk om in eerste instantie vooral een serieuze indruk van je kwaliteiten achter te laten op je sollicitatiegesprek. En dat doe je door niet te veel grappen te maken.
De afgelopen jaren heeft de agrarische sector in Duitsland veel populariteit verloren. De productie is hard achteruit gegaan, daar waar de dienstensector vijf maal zo groot werd. Dit is momenteel de sector met de grootste invloed op het bruto binnenlands product van Duitsland. Ook de industrie, waaronder natuurlijk de auto-industrie valt, heeft een enorm aandeel. Ondanks de kredietcrisis groeide de economie in Duitsland in 2011, 2012 en 2013 met respectievelijk 3,4%, 0,9% en 0,5%.
Een belangrijke tip is om veel te plannen. In de Duitse werkcultuur is het niet gebruikelijk om tussendoor snel even iets op te brengen. Het wordt positiever ervaren wanneer je dingen plant en bespreekt met collega’s, voordat je iets uitvoert. En dat doe je het beste door documenten op te stellen met plannen, modellen en motieven. Je doktersafspraak plan je niet in op het werk, maar dat doe je gewoon thuis. Er wordt van je verwacht dat je serieus bezig bent op het werk.
Maar waar vind je een baan? Op het internet is het zoeken naar werk zeer populair geworden de laatste jaren. Nederlanders die willen werken in Duitsland vullen ‘Zeitarbeitsfirmen’ in via Google en komen uit op diverse potentiële opdrachtgevers op uitzendbureaus. Hier maak je een profiel aan, waarbij het uiteraard erg belangrijk is om alle diploma’s en eerdere ervaringen te uploaden!
Hoe kun je je dan het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Laat je telefoon in je broekzak, je wilt laten zien wat je in huis hebt. Op je CV zet je eerst een titel en persoonlijke gegevens, gevolgd door behaalde opleidingen en talen. In je sollicitatiebrief is het belangrijk om direct te schrijven. Begin te schrijven met het feit dat je wilt solliciteren voor een positie. Blijf bij het bericht dat je wilt overbrengen, noem je sterke punten en je motivatie om jezelf te verkopen! Zo heb je een goede kans op het vinden van werk in Duitsland.
Ben je al klaar voor de sollicitatie? Dan is het wellicht ook aan te raden om wat meer informatie over je verhuizing naar Duitsland tot je te nemen! Zoek je nog een verhuisbedrijf? Deze vind je hier!