België ligt heel dichtbij Nederland en toch zijn er enkele fundamentele verschillen voor jou als werknemer wanneer je besluit te gaan werken in België. Het bestuursorgaan van de Europese Unie bevindt zich in Brussel en daarmee is België hoe dan ook een belangrijke speler op de markt. Het is belangrijk om verschillende kanalen te gebruiken om werk te vinden in België. Waar moet je precies rekening mee houden wanneer je verhuist naar België?
Veel mensen die een baan in België zoeken, kunnen dit doen terwijl ze besluiten om wel in Nederland te blijven wonen zonder te verhuizen. Voor Brabanders of mensen uit Zuid-Holland is het doorgaans minder dan een uur met de auto, waardoor het goed mogelijk is om vanuit ons koude kikkerlandje toch werkzaam te zijn bij de zuiderburen. Nederland en België hebben een belastingverdrag met elkaar getekend dat er voor zorgt dat men geen dubbele belasting hoeft te betalen over het inkomen.
Het principe is eenvoudig: je betaalt belasting in het land waar je werkt. Van die hoofdregel wordt niet afgeweken, tenzij je gedurende 12 maanden minder dan 183 dagen in België bent voor het werk. In dat geval betaal je belasting aan de Nederlandse belastingdienst.
Maar kun je zomaar gaan werken in België? De website van de Belgische overheid leert ons dat je nationaliteit, verblijfsduur en statuut invloed hebben op het recht om er te werken, dan wel in loondienst of als freelancer. In de Europese Unie geldt ‘vrij verkeer van werknemers’, wat betekent dat werknemers uit het ene lidstaat van de EU zich mogen vestigen in het andere. Men kan ook tijdelijk in België werken; dit noemt men detachering. Je werkt dan voor een (vaak korte) bepaalde periode in België.
In België zegt men wel eens dat de baas ook echt ‘de baas’ is. Iets wat in Nederland wellicht minder het geval is. Onze zuiderburen zijn in het algemeen erg creatief en bovendien intelligent. Op de werkvloer is hiërarchie wat belangrijker dan bij ons. Dit botst niet noodzakelijk, maar het is zeker goed om hier van tevoren rekening mee te houden. Je kunt in een bedrijf snel zien wie de baas is: de kleding en manier van werken maken het snel duidelijk dat er bepaalde verschillen in autoriteit heersen op de werkvloer; de baas drukt zijn stempel.
In Nederland is het gebruikelijk om veel dingen vooraf te plannen. Vergaderingen en plannen gaan aan de daadwerkelijke uitvoering vooraf. In België is de werkcultuur iets meer afgestemd op het ‘doen’ dan het plannen. Er wordt bij Belgen daardoor meer tijd gestoken in de core business vergeleken met Nederlanders.
Er zijn in België enkele sectoren waarin het grootste gedeelte van de bevolking veelal actief is. Te beginnen met de chemische sector: organische en farmaceutische producten zijn net als biotechnologie erg populair en ook voor de landbouw heeft de chemische sector in België veel te bieden. Er wordt ook veel tijd en energie gestoken in duurzame energie, terwijl de bouwsector en logistieke sector twee andere sectoren zijn waar veel werk in België te vinden is.
Doordat het aantal meubelzaken in België erg groot is (ruim 1.000 verkooppunten door het land), is ook deze sector erg populair. De regering is bovendien niet bang om geld te steken in ICT, waardoor veel jonge werkzoekenden in België hun kans schoon zien op het vinden van een baan.
Zodra je in België daadwerkelijk op zoek gaat naar een baan, moet je natuurlijk vacatures vinden. Waar moet je je inschrijven om een baan te vinden? Te beginnen met het opstellen van een CV. Bij internationale bedrijven wordt een Engelstalig CV (van één A4) soms gewaardeerd, maar in het algemeen schrijf je het CV in de taal die er gesproken wordt. Solliciteer je bij een klein bedrijf? Pas je CV dan aan conform de gebruiken in de regio. Het wordt gewaardeerd als je hier je best op doet. Het is belangrijk om uit te kijken dat je niet te veel te koop loopt met je talenten; het kan lijken alsof je opschept. Typ je sollicitatiebrief netjes uit in de juiste taal en meestal is er binnen enkele weken reactie!
Tempo-Team, Click Interim en Allo Interim; net als in Nederland zijn uitzendbureaus ook in België een zeer gebruikelijke vorm van het vinden van werk. Online kun je je zeer gemakkelijk inschrijven. Per e-mail of SMS kun je gemakkelijk op de hoogte gehouden worden van aanbiedingen of openstaande vacatures. Daarnaast zijn er ook grote vacaturebanken die diverse banen op het web aanbieden. Als je gaat werken in België, moet je hier dus zeker gebruik van maken!
Ga je verhuizen naar België? Dan helpen wij van Sirelo je graag verder met de artikelen hieronder. Zo verhuis je met een glimlach!