Duitsland heeft een zeer sterke economie: het is de grootste economie van de Europese Unie en ook wereldwijd staat de Duitse economie bovenaan de lijst. Duitsland is daarom een aantrekkelijk land voor expats omdat de economie veel kansen biedt op de arbeidsmarkt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om te werken in Duitsland, ook veel Nederlanders zetten deze stap. Natuurlijk is het dan belangrijk om te weten hoe het zit met de belastingen in Duitsland en ook is het handig om te weten hoe je belastingaangifte in Duitsland doet.
Als je in Nederland of Duitsland woont en inkomen hebt uit het andere land, dan krijg je direct te maken met het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Er zijn nu twee landen die belasting kunnen heffen en daarom is er sinds 1 januari een belastingverdrag tussen de twee landen actief. De belastingdienst wordt in Duitsland ook wel finanzämter genoemd en iedere deelstaat heeft hier zelf één van.
In Duitsland ben je slechts beperkt belastingplichtig. Wanneer je ook inkomsten uit Nederland hebt, hoef je slechts een deel van je inkomsten aan te geven in Duitsland. Zo kom je terecht in lagere belastingschijven en daardoor bespaar je geld!
De inkomstenbelastingen in Duitsland lijken heel veel op de inkomstenbelastingen in Nederland. Ook in Duitsland werken ze met aftrekposten die eerst van het loon afgehaald worden. Er zit hierin echter wel een verschil met Nederland: je moet in Duitsland kunnen aantonen bij de fiscus dat je recht hebt op een bepaalde aftrekpost. Je kunt individueel of samen met je partner belastingaangifte doen.
De inkomstenbelastingen in Duitsland zijn in feite veel voordeliger dan in Nederland. Over de eerste €17.301 hoef je zelfs helemaal geen belasting te betalen. Daarna kom je in een tarief van 14 procent terecht. Het hoogste tarief in Duitsland is 45 procent. Ter vergelijking: in Nederland variëren de tarieven van 36.52 tot 52 procent. Een behoorlijk verschil dus.
Net als in Nederland, zijn de inkomstenbelastingen in Duitsland ook progressief. In Duitsland werken ze met verschillende belastinggroepen. Deze zijn afhankelijk van je burgerlijke staat en gezinsinkomen. Wanneer je ongetrouwd bent, betaal je in Duitsland meer belasting.
De vennootschapsbelasting in Duitsland heeft een tarief van 29 procent. Dit is dus wat duurder dan in Nederland, waar het varieert van 20 tot 25 procent, afhankelijk van de winst.
De BTW- tarieven zijn in Duitsland voordeliger dan in Nederland. In plaats van 21 procent BTW- belasting betaal je maar 19 procent BTW-belasting in Duitsland. Daarnaast is er ook nog een laag BTW- tarief in Duitsland. Dit is 7 procent en wordt geheven over water, boeken, sommige etenswaren, landbouw, hotels en sport..
💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je een verhuizing? Raadpleeg dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Duitsland‘ voor verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen van Nederland naar Duitsland.
Je dient je belastingaangifte in Duitsland voor 31 mei gedaan te hebben, hetzelfde als in Nederland dus. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende belastinggroepen zijn. Men noemt dit ook wel Steuerklasse. Het inkomen van jou en je gezin is van invloed op e groep waartoe je behoort. Bij zogenoemde grensgangers zijn twee groepen van toepassing:
Het percentage belasting dat over je inkomen wordt geheven, is gedeeltelijk afhankelijk van het inkomen van je gehuwde partner. Wanneer je gezamenlijk inkomen hoog is doordat je gehuwde partner het meest verdient, kun je de te veel ingehouden belastingen in Duitsland viaSteuerklasse 1 terugvragen.
Als je overigens plannen hebt om over de grens te gaan wonen, is onze pagina over verhuizen naar Duitsland heel interessant voor je!