Istanbul is met zijn 14 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije. De stad is, in tegenstelling tot andere delen van Turkije, volledig gewend aan Westerse immigranten. De stad bestaat uit 27 districten die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie vormen. Istanbul ligt deels in Europa en deels in Azië, daarmee is de stad één van de weinige steden ter wereld die op twee continenten ligt. Hoewel het flink kan regenen in Istanbul, is de temperatuur voor velen de doorslag om te verhuizen. Overweeg je ook een verhuizing naar Istanbul? Kom er dan hier achter of het iets voor je is!
Wanneer je plannen hebt om te emigreren naar Istanbul, dan heb je hiervoor een verblijfsvergunning nodig. Het is niet altijd makkelijk om een vergunning te verkrijgen, maar ook zeker niet onmogelijk. Je bent verplicht om binnen een maand na aankomst in Turkije een verblijfsvergunning aan te vragen. Als je direct wilt starten bij een werkgever in Istanbul, dan is het vanzelfsprekend handig om een werkvergunning aan te vragen bij de ambassade of het consulaat voordat je definitief vertrekt naar het zonnige Turkije.
In de stad is een aantal internationale scholen gevestigd, het is dus goed mogelijk om met schoolgaande kinderen te verhuizen naar Istanbul. Je hebt dan de keuze tussen een openbare of privé school, maar de kwaliteit van een publieke school ligt niet per definitie lager dan bij een privé school. Het onderwijs in Istanbul is goed en je kinderen zullen op beide soorten scholen hetzelfde leren.
Istanbul heeft een zeeklimaat met invloeden van landklimaat en het mediterraan klimaat. De stad kent het hele jaar neerslag, met in de winter de meeste neerslag. In de zomer is er soms sprake van drukkende warmte door hoge luchtvochtigheid, maar dit is voor toeristen en expats geen reden om weg te blijven. Voornamelijk in de zomer tref je een hoop westerlingen in de stad, je zult je hierdoor snel thuis voelen. De Turkse bevolking is vriendelijk en ontvangt westerse expats met open armen, omdat juist zij zorgen voor een boost voor de economie.
Wonen in Istanbul staat voor velen voor puur genot, maar door de ligging in een gebied waar de Euraziatische plaat botst met de Afrikaanse plaat is er een grote kans op aardbevingen. Hoewel dit al jaren niet meer voorgekomen is, blijft de kans op een aardbeving aanwezig. De woningbouw heeft daarom verplichte veiligheidsmaatregelen maar deze worden niet altijd uitgevoerd. Let dus goed op de bouwconstructie van het pand wanneer je opzoek bent naar een woning in Istanbul.
Als je gaat verhuizen naar Istanbul, ontbreekt het niet aan cultuur. In het Atatürk cultuurcentrum worden opera en ballet uitgevoerd, in de zomer vind je hier openluchtvoorstellingen in het openluchttheater Açik Hava Tiyatrosu. Concerten zijn te bezoeken in het Cemal Resit Rey Konser Salonu en toeristische shows vind je in de Galatoren en het President Hotel. Wanneer je meer van de festivals bent zit je Istanbul ook goed, door het toenemend aantal toeristen en expats kent de stad een groeiend aantal culturele festivals.
De economie in Istanbul is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid en dit biedt banenkansen voor iedereen. Er is voornamelijk vraag naar opgeleide mensen die de Turkse, Engelse, Nederlandse, Franse of Arabische taal beheersen. Beheers je meerdere talen, dan wordt dit door veel werkgevers als een pluspunt gezien. Een sector waar veel werk in te vinden is, is de toeristische sector. Hiervoor hoef je niet hoogopgeleid te zijn, met een beetje talenkennis kom je een heel eind. In Istanbul alleen al zijn er ruim 1500 hotels waar ze gedurende het hele jaar opzoek zijn naar personeel.
In principe ziet een sollicitatie in Istanbul er hetzelfde uit als in Nederland. Je schrijft een sollicitatiebrief en je stelt een curriculum vitae (CV) op. Voor je CV geldt dat deze 1 à 2 pagina’s lang is en beschikt over je contactgegevens, je werk- en schoolervaringen en je kwalificaties. Zorg dat je CV goed georganiseerd is. Je sollicitatiebrief mag niet langer dan 3 à 4 paragrafen zijn, vermijd overdrijvingen maar laat jezelf wel van je beste kant zien.
Alleen bij een gesofisticeerde baan is een CV en een formele sollicitatie vereist. Voor sollicitatiegesprekken geldt: kleed je formeel en let op de stiptheid, wees beleefd en reken erop dat integratie in de Turkse cultuur op prijs gesteld wordt. Voor veel functies zal een werkgever niet vragen naar je CV. Ga je emigreren naar Istanbul en solliciteer je voor een baan in een bar of restaurant, dan zal de sollicitatieprocedure bestaan uit een informeel gesprek waarbij je veelal direct te horen krijgt of je bent aangenomen of niet.