Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Amerika

3 zaken om bij stil te staan wanneer je verhuist

Wanneer je hebt besloten te verhuizen naar Amerika, dan is het raadzaam om je eerst te verdiepen in het belastingstelsel. Op deze pagina geven wij je informatie over de belastingen waar je mee te maken krijgt als je verhuist, en verwijzen wij je door naar handige websites die jou verder kunnen helpen.

Inkomstenbelasting in Amerika

Net als in Nederland, is het belastingstelsel in Amerika progressief. Dit betekent: als je meer verdient, dan betaal je ook meer belasting. In Amerika wordt er belasting geheven over al het inkomen dat je hebt binnengekregen over 1 jaar. De belastingperiode is van midden april tot april het volgende jaar.

Er is een verdrag getekend tussen Amerika en Nederland, zodat dubbele belastingheffing voorkomen wordt. Als je werkt in Amerika, maar ook nog veel in Nederland werkt, informeer dan goed bij de Belastingdienst waar je belasting dient te betalen. Ook bij Sanders US Tax Services kun je terecht met eventuele vragen.

💬 Sirelo’s TIP: Ben je nog niet verhuisd, maar weet je wel al wat jouw inkomen ongeveer gaat zijn? Bereken dan hier hoeveel belasting je over dit inkomen zou betalen.

BTW per staat

In Nederland betaal je overal hetzelfde percentage aan BTW, in Amerika daarentegen wordt dit per staat bepaald. Deze belastingen heten State Sales Tax en Local Sales Tax. Dit zijn de belastingen die worden gebruikt bij de verkoop van een product aan de consument. Het gemiddelde van de twee bij elkaar opgeteld vormt de BTW en ligt vrijwel altijd tussen de 5 tot 10 procent. Dit is een groot verschil met de huidige 21% die je in Nederland betaalt. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je je inboedel verscheept naar Amerika; wellicht is het voor een deel van je spullen goedkoper om het hier in Nederland te verkopen, en in Amerika opnieuw aan te schaffen. Ben je benieuwd naar de BTW per staat om te zien hoeveel je na je verhuizing gaat betalen? Deze vind je hier.

Belastingaangifte in Amerika

De Internal Revenue Service (IRS) is het nationale belastingbedrijf verantwoordelijk om belastingen in Amerika te verzamelen. Hieronder vind je 8 stappen die je moet doorlopen om belasting aangifte (Tax return) te doen in Amerika:

  1. Verzamel de juiste documenten, zoals het W-2 formulier en andere inkomstenoverzichten. Ook dien je wellicht een geldige zorgverzekering te laten zien;
  2. Bepaal je status van burgerlijke staat;
  3. Zie of je in aanmerking komt voor hulp bij het terugvragen van belasting;
  4. Kies het juiste formulier dat je moet invullen voor jouw situatie. Als je het aanvraagt op de IRS website, zal het systeem automatisch het juiste document selecteren;
  5. Het optellen van al je bronnen van inkomsten, zoals salaris en rente;
  6. Claim je naasten. Het is belangrijk om de regels te begrijpen over het claimen van je naasten en uitzonderingen;
  7. Bepaal of je belastingvoorschotten moet betalen per kwartaal;
  8. Dien je belastingaangifte in online of via email.

Voor een compleet overzicht van alle documenten en informatie kun je de website van de Amerikaanse overheid bezoeken.

Overweeg je te verhuizen en wil je daarom meer weten over de belastingen? Snappen we! Echter, laten we beginnen bij het begin. Heb je al uitgezocht wat je verhuizing naar Amerika ongeveer zal kosten?

Handig om te weten

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er een aantal zaken in Amerika anders geregeld dan in Nederland. Hou hier dus rekening mee wanneer je gaat verhuizen, en zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent. De BTW is veelal lager, wat voordelig is wanneer je van plan bent (grote) aankopen te doen. Indien je vragen hebt over de belastingaangifte, raden wij je aan je vragen te stellen bij de IRS.

Verhuizen naar Amerika: een verhuisbedrijf vinden

Verhuizen naar Amerika?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Staat jouw verhuizing naar Amerika al op de planning? Hieronder vind je meer handige info! 🙂