Verhuizen naar Denemarken

Verhuizen naar Denemarken is steeds meer in trek, ook voor Nederlanders. Daarom hebben wij op Sirelo voor jou alle informatie die je nodig hebt om je verhuizing naar Denemarken succesvol te maken. Op deze pagina vind je informatie over de kosten, verblijfsvergunningen en de huizenmarkt.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Emigreren naar Denemarken

Er zijn verschillende redenen om te verhuizen naar Denemarken. Het is één van de veiligste landen ter wereld en daarnaast lijken Denen over het algemeen wel op Nederlanders. Het Deens lijkt op het Nederlands en ook onze mentaliteit komt aardig overeen. Wat een groot verschil is, is de bevolkingsdichtheid. Wil je wonen in een land met veel ruimte en rust, dan is Denemarken ideaal. Wat ook een belangrijke reden kan zijn voor een verhuizing naar Denemarken is het gunstige belastingsysteem.

Visum of verblijfsvergunning?

Als Nederlander heb je geen visum nodig in Denemarken. Je moet je wel inschrijven in het bevolkingsregister, zodat je een burgerservicenummer krijgt. Dit nummer is essentieel om dingen te regelen in Denemarken. Na vijf jaar inwoner te zijn geweest in Denemarken zonder problemen kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Andere belangrijke zaken in Denemarken

Wanneer je aankomt in Denemarken, zijn er nog meer belangrijke dingen die je moet aanvragen. In het lijstje hieronder zie je wat en waar deze dient aan te vragen:

Wat kost een verhuizing naar Denemarken?

Grootte huishoudenKosten
1 persoon€1.400-€1.900
2 personen€1.700-€2.400
3 personen€2.200-€3.100
4 personen€2.800-€4.000
5+ personen€3.600-€5.000

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, liggen de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar Denemarken tussen de €2.500 en €4.100. Er is uitgegaan van een gemiddelde verhuizing over land (m.b.v. een verhuiswagen), een verhuizing per container valt altijd duurder uit. Let op: aan de bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Verhuizen naar Denemarken?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Je auto meeverhuizen naar Denemarken

Wanneer je gaat verhuizen naar Denemarken, is het aantrekkelijk om je auto mee te nemen. Autoprijzen liggen in Denemarken namelijk een stug hoger. Je kan op deze website kijken hoeveel een vergelijkbare auto kost. Toch zijn de kosten van het importeren van een auto naar Denemarken redelijk hoog. De belastingdienst in Denemarken berekent de importtoeslag van de auto, wat gelijk staat aan 60% van de waarde van een soortgelijke gebruikte auto in Denemarken. Als deze kosten hoger zijn dan de waarde van je eigen auto, is het natuurlijk niet verstandig om je eigen auto mee te nemen. De waarde van je auto kun je hier berekenen. Het inschrijfgeld kun je hier precies berekenen.

Wanneer je toch besluit om toch je Nederlandse auto mee te nemen, schrijf deze dan binnen 14 dagen in om Deense nummerplaten te krijgen. Inschrijven kan met dit formulier die je naar de belastingdienst moet sturen. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je van de belastingdienst wat je verder moet doen.

Verhuizen naar Denemarken – Ervaringen van andere Nederlanders

Caryn is een Nederlandse vrouw die onlangs in Denemarken is gaan wonen. Zij is universitair docent en is altijd al internationaal georiënteerd geweest. Haar hele verhaal lees je hier.

Ook Domien (65) is woonachtig in Denemarken. Zij woont er al 40 jaar en is er voor de liefde heen gegaan op 25 jarige leeftijd. Benieuwd hoe het leven in Denemarken is als vrouw met een gezin? Lees haar verhaal.

Wonen in Denemarken

In Denemarken moet je onthouden dat wonen op het platteland heel anders is dan in Nederland, met de lage bevolkingsdichtheid kan Denemarken een stuk eenzamer aanvoelen. Soms moet je dan ook kilometers rijden om ook maar iemand tegen te komen. De meeste verhuizingen vinden daarom ook plaats naar de regio Hovedstaden, wat letterlijk hoofdsteden betekent, dit is de regio waar alle grote(re) steden liggen. In dit gebied vindt ook de meeste economische activiteit plaats, je kunt dit vergelijken met de Randstad in Nederland.

Een huis kopen in Denemarken

Wanneer je een huis koopt in Denemarken, wordt het aangeraden om een makelaar in te schakelen. Die weet waar je op moet letten en kan je zo goed mogelijk informeren. Het is in Denemarken mogelijk om een hypotheek af te sluiten, meestal ligt de hypotheek rond 80 procent van de verkoopwaarde. Zorg er voor dat je een property report hebt, om problemen met het huis te voorkomen.

Om een beeld te krijgen van de prijzen, zie je hieronder de gemiddelde prijzen per vierkante meter per grote stad:

StadGemiddelde kosten per m2
Kopenhagen€5014,98
Aarhus€3990,46
Aalborg€2779,87

Zoals je ziet is in de hoofdstad Kopenhagen de gemiddelde prijs veel hoger. Hier krijg je natuurlijk veel meer voor terug zoals meer kans op een baan en hogere kwaliteit van leven. Meer informatie over de prijzen vind je op onze pagina over wonen in Denemarken.

Handige websites voor het kopen van een huis zijn:

Kosten van leven in Kopenhagen

Als één van de leukste hoofdsteden ter wereld, is het prettig wonen in Kopenhagen. Hoewel de prijzen van een huis hoog zijn, heeft de stad veel te bieden. Ook is de kwaliteit van leven erg hoog. Het is een drukke stad die vergelijkbaar is met Rotterdam of Utrecht, wat voor Deense begrippen heel wat is. Het verschil met Nederland is dat het een stuk veiliger is.

De kosten van het leven in Denemarken lees je in de onderstaande tabel:

ProductPrijs in €
Maaltijd in restaurant€16,14
Maaltijd in McDonalds€9,42
Cappuccino€4,70
Melk 1 liter€0,93
Brood 500 gram€2,49
Kaartje OV€3,23
Huur appartement€1.240,22

Verhuisbedrijven naar Denemarken

Ben je specifiek op zoek naar verhuisbedrijven die jou kunnen helpen met je verhuizing naar Denemarken? Op Sirelo hebben we een lijst opgesteld van de 12 beste internationale verhuizers in Nederland. Het overgrote deel van deze verhuisbedrijven kan jou helpen met je verhuizing. Tevens kun je op onze pagina ‘Verhuisbedrijf vinden alle verhuisbedrijven in Nederland vinden per stad of per bedrijfsnaam. Zo helpen we je met een glimlach te verhuizen! 🙂