Verhuizen naar Kopenhagen

Ben jij al eens naar Kopenhagen geweest? De hoofdstad van Denemarken heeft haar inwoners veel te bieden. Kopenhagen is volgens velen één van de leukste hoofdsteden van Noord-Europa. Verhuizen naar Kopenhagen wordt daarom steeds populairder. Wat begon als een klein vissersdorp in de 10e eeuw is nu een grote stad in Europa. Met wat voor een stad je het eigenlijk te maken? Lees hier alles over de Deense hoofdstad!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Sinds de 15e eeuw is Kopenhagen gegroeid als hoofdstad van Denemarken. Twee eeuwen later ontpopte København zich tot het belangrijkste bestuursorgaan van het land. De militaire basis en defensie zorgden er voor dat Kopenhagen gold als de belangrijkste stad in de politieke entiteit genaamd de Deens-Noorse Unie. In het heden telt de stad Kopenhagen iets meer dan 591.000 inwoners. Daarmee is de Deense havenstad ongeveer net zo groot als haar Nederlandse equivalent, Rotterdam. Ongeveer 10 procent van alle Denen woont in Kopenhagen.

Verhuizen naar Kopenhagen

Zit jij er aan te denken om te verhuizen naar Kopenhagen? Dankzij de flexibele samenwerking tussen landen uit de Europese Unie is dit een proces dat steeds gemakkelijker verloopt. Door de vrije toetreding binnen de EU-landen kun je zeer eenvoudig emigreren naar Denemarken. Zorg er echter wel voor dat je je uitschrijft in Nederland. Het Deense systeem werkt met een Green Card die je kunt verdienen. Dit puntensysteem is gebaseerd op enkele criteria, waaronder leeftijd, opleiding, taalvaardigheden en werkervaring. Met een Green Card kun je een definitieve verblijfsvergunning voor drie jaar verkrijgen. Je kunt dan direct op zoek gaan naar een baan. Je kunt deze kaart overigens verkrijgen zonder dat je een baan aangeboden gekregen hebt.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Kopenhagen

Emigreren naar Kopenhagen betekent emigreren naar een groen en schoon land. De Nyhavn biedt een adembenemend uitzicht. Tijdens een milde zomermiddag kun jij daar genieten van een lekker drankje op het terras. Kopenhagen is de meest dichtbevolkte stad van Denemarken. Natuurlijk zul je vast wel iets gewend zijn in de drukste steden van Nederland, zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. De stad is bovendien gevuld met mooie straatjes in de oude binnenstad van Kopenhagen. Het werk van architecten is zichtbaar aanwezig in de stad en mensen fietsen er net als in Nederland veel.

Het leven in Kopenhagen is een stuk duurder dan het Nederlandse leven. Je kunt tot de helft van je inkomen kwijt zijn aan de belastingdienst. De Deense regering compenseert dit echter door uitstekende zorgvoorzieningen te leveren. Om precies te zijn: qua voorzieningen zit Denemarken bij de beste landen ter wereld. En het onderwijs voor je kinderen? Ook in dat opzicht hoort Denemarken in de top-10!

Temperaturen in Kopenhagen kunnen in de winter hard dalen. Desondanks is het in de warmste maand (juli) gemiddeld nog altijd 20 graden. De stad ligt echter bedekt met sneeuw tussen december en april en het kan hard vriezen. De sneeuw levert echter wel een fantastisch beeld op, wanneer je een bezoek brengt aan het Frederiksberg Paleis. En wat dacht je van de vissersboten? Ook die liggen er het hele jaar prachtig bij in Kopenhagen!

Werken in Kopenhagen

Wanneer je een baan aangeboden krijgt waar je meer dan 375.000 Deense kronen (iets meer dan 50.000 euro), kom je direct in aanmerking voor een definitief verblijf in Denemarken. Je hoeft dan geen Green Card aan te vragen, want je krijgt je Deense verblijfsvergunning direct. Wanneer je op zoek gaat naar werk in Denemarken, zijn er veel sectoren die veel werk bieden en je voor minimaal drie jaar in Denemarken houden. Academici hebben een goede kans op het vinden van werk. Dit geldt ook voor de mensen die in de gezondheidszorg en IT werken. Deze staan allemaal op de Positive List. Andere belangrijke sectoren zijn horeca, sales & marketing en onderwijs. Na drie jaar werkzaam te zijn, kun je je verblijfsvergunning zonder problemen verlengen. Bovendien mag je ook je echtgenoot of partner meenemen wanneer je werkvergunning onder deze Positive List valt.

Vissers en scheepsbouw

Kopenhagen is de thuishaven van vele vissers, maar ook de scheepsbouw is in volle bloei in Denemarken en haar hoofdstad. Op zoek gaan naar een baan als je gaat verhuizen naar Kopenhagen is een proces dat soms even kan duren. Het kan lang duren voordat je eindelijk een goede baan gevonden hebt. Houd er dus rekening mee dat je bij sommige bedrijven wat lager in de hiërarchie begint als dat je zou willen. Netwerken is in Denemarken een absoluut voordeel. Houd je ogen dus open en vertel mensen die je kent dat je op zoek bent naar een baan in de buurt van de hoofdstad van Denemarken.

Nog een laatste tip: leer de Deense taal. Natuurlijk, de Denen spreken in het algemeen zeer goed Engels. Toch moet je je kansen vergroten. Als je de rest van je leven in Denemarken door wilt brengen, zullen mensen van je verwachten dat je Deens kunt praten. Bovendien wordt dit gezien als beleefd, ook op een sollicitatiegesprek! Als jij wilt verhuizen naar Kopenhagen, dan is dit je kans. Ga hier naar het offerteformulier en vergelijk verhuisbedrijven zonder kosten!

Kosten van leven in Kopenhagen

Als één van de leukste hoofdsteden ter wereld, is het prettig wonen in Kopenhagen. Hoewel de prijzen van een huis hoog zijn, heeft de stad veel te bieden. Ook is de kwaliteit van leven erg hoog. Het is een drukke stad die vergelijkbaar is met Rotterdam of Utrecht, wat voor Deense begrippen heel wat is. Het verschil met Nederland is dat het een stuk veiliger is.

De kosten van het leven in Denemarken lees je in de onderstaande tabel:

ProductPrijs in €
Maaltijd in restaurant€16,14
Maaltijd in McDonalds€9,42
Cappuccino€4,70
Melk 1 liter€0,93
Brood 500 gram€2,49
Kaartje OV€3,23
Huur appartement€1.240,22