Verhuizen naar Oostenrijk

Ben je van plan om naar Oostenrijk te verhuizen? Deze internationale verhuizing is wellicht een langverwachte droom die gaat uitkomen! Maar een verhuizing vergt ook veel voorbereiding. Kom meer te weten over de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Oostenrijk, informatie over een verblijfsvergunning, de kosten van leven, de huizenmarkt en meer!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar Oostenrijk?

De gemiddelde kosten om een inboedel te verhuizen naar Oostenrijk liggen tussen de €2.900 en €4.800. De kosten worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de grootte van de inboedel en de afstand tussen beide woningen. Om een concrete offerte te kunnen maken, heeft een verhuisbedrijf dus meer informatie over je verhuizing nodig.

Ben je op zoek naar een schatting van de kosten? Gebruik dan de onderstaande tabel!

Gemiddelde kosten verhuizing naar Oostenrijk

Grootte woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€1.700 – €3.600
2-3 slaapkamer woning€2.900 – €5.400
4-5 slaapkamer woning€4.600 – €8.200

💬 Sirelo’s TIP: Zoals je kunt zien, lopen de kosten van een verhuizing naar Oostenrijk erg uiteen. Hou er dan ook rekening mee dat jouw kosten kunnen afwijken van de gemiddelden in deze tabel. Ben je benieuwd hoe de kosten worden opgebouwd? Dat vind je hier.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Snappen we! Je kunt met ’t offerteformulier hieronder gratis en snel tot vijf verhuisoffertes ontvangen voor jouw verhuizing. Verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen van Nederland naar Oostenrijk zullen dan voor jou een offerte maken. Wij zoeken deze verhuisbedrijven, dus je hoeft zelf enkel het formulier in te vullen. Helemaal vrijblijvend!

Verhuizen naar Oostenrijk en voorkomen dat je te veel betaalt?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing. Daarnaast helpt het je ook om zeker te weten dat je een geschikt verhuisbedrijf kiest. Het gaat immers wel over het internationale transport van al je dierbare spullen, daar wil je geen risico bij nemen.

Emigreren naar Oostenrijk: De voorbereiding

Zorgen dat je bij de emigratie naar Oostenrijk niets vergeet? Dan hebben wij een aantal tips voor je.

 • Verblijfsvergunning aanvragen. Omdat Oostenrijk tot de Europese Unie behoort, is het aanvragen van een verblijfsvergunning of een visum zeer eenvoudig. Je kunt in principe tot drie maanden in Oostenrijk verblijven zonder verblijfsvergunning, maar bij een permanente verhuizing naar Oostenrijk heb je wel een verblijfsvergunning nodig (ook wel Niederlassungsnachweis genoemd).
 • Beslis of je je auto wil meeverhuizen naar Oostenrijk. Wil je die inderdaad meenemen? Denk dan aan het volgende:
  • Check via de Oostenrijkse regering het verbruik van je auto, de CO2-uitstoot van je voertuig(en) en de dagwaarde;
  • Wat betekent dit voor de belasting? Houd rekening met een zogeheten NoVA (Normverbrauchsabgabe): een belasting die van toepassing is bij het invoeren van voertuigen in Oostenrijk. In de praktijk komen de kosten voor deze NoVA vaak uit op ongeveer 10 tot 20 procent van de aanschafwaarde. Bij reguliere personenauto’s kom je vaak uit op een bedrag van €1.500 tot €2.000. Dit kan oplopen naarmate de auto ouder is en je dus met meer CO2-uitstoot te maken hebt;
  • Zorg dat jouw rijbewijs geldig is. Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat je in een EU-land (en dus ook Oostenrijk) met je Nederlandse rijbewijs kunt blijven rijden zolang deze nog geldig is. Zodra deze bijna verloopt, dien je een aanvraag in, in Oostenrijk.
 • Sluit een nieuwe zorgverzekering af. Na je verhuizing naar Oostenrijk, is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Sluit dus tijdig een nieuwe af.

En verder..

 • Geef je adreswijziging door bij vrienden, familie, bedrijven en instanties. Een handig hulpmiddel hierbij vind je hier.
 • Vind een betrouwbaar verhuisbedrijf. Je wil voorkomen dat je dit op het laatste moment nog moet doen, dus begin tijdig met het zoeken naar een internationaal verhuisbedrijf.

💬 Sirelo’s TIP: Deze tips zijn slechts een greep uit de vele zaken die er geregeld moeten worden wanneer je verhuist naar Oostenrijk. Wil je er echt zeker van zijn dat je overal bij stilstaat, gebruik dan onze checklist voor verhuizen naar het buitenland!

Huis kopen in Oostenrijk

De huizenmarkt in Oostenrijk is enigszins vergelijkbaar met die van Nederland. Wanneer je een huis gaat zoeken, kun je op internet een groot aanbod vinden. Je kunt ook lokaal een makelaar in de arm nemen die kennis van de markt heeft, waardoor je vaak ook goedkoper uit bent. Het kopen van een huis in Oostenrijk gaat doorgaans in 7 stappen:

 • Het vinden van woningen en het inplannen van de bezichtiging(en).
 • Na de bezichtiging breng je een bod uit.
 • De koopovereenkomst opstellen en een percentage betalen. Bij het bereiken van een overeenkomst is het in Oostenrijk gebruikelijk dat er een aanbetaling van 10% tot 15% van de aankoopsom wordt gedaan.
 • Alle formaliteiten afronden. Degene die het huis verkoopt krijgt hier tot de afgesproken datum, de tijd voor.
 • Rondkrijgen van de financiering. Zodra de afgesproken datum in zicht komt moet de koper zorgen dat hij de financiering rond heeft. Indien dit het geval is, kan de overeenkomst worden getekend en het resterende bedrag worden betaald.
 • Overdracht eigendommen. Als de betaling rond is, wordt het eigendom van ’t huis door het Oostenrijkse recht aan de koper overgedragen.
 • Registreren van de woning. De volledige registratie kan wel 4 maanden duren. Zorg dus dat je op tijd begint met de voorbereidingen en zorg dat je altijd extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten.

Hoe vind ik een woning in Oostenrijk?

Op de onderstaande websites vind je het grootste online woningaanbod in Oostenrijk:

We noemden het al kort, maar het kan handig zijn om een makelaar in Oostenrijk bij de koop te betrekken omdat de Oostenrijkse huizenmarkt soms anders werkt dan de Nederlandse. Onderstaand vind je 2 Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in huizen kopen in Oostenrijk:

Verhuizen naar Oostenrijk met Sirelo

Kosten levensonderhoud: Amsterdam vs Wenen

Ben je benieuwd hoe de kosten van levensonderhoud eruitzien in Oostenrijk, in vergelijking met Nederland? Dan kan de onderstaande tabel hierbij helpen. Je vindt hier de kosten van levensonderhoud in Amsterdam en Wenen: beide hoofdsteden.

ProductAmsterdamWenen
Maaltijd in restaurant€ 15,00€ 10,00
Menu McDonald’s€ 7,97€ 7,00
Cappuccino€ 2,74€ 3,04
Melk 1 liter€ 0,96€ 1,02
Kaartje openbaar vervoer€ 2,90€ 2,20
Huur appartement centrum€ 1.329,51€ 756,29
Huur appartement buiten centrum€ 1.013€ 519,66

Nieuwsgierig naar meer cijfers? De gegevens zijn afkomstig van Numbeo. hou er rekening mee dat deze cijfers in de loop van de tijd kunnen veranderen!

Verhuizen naar Oostenrijk: voor- en nadelen

Ieder land heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo ook Oostenrijk. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Oostenrijk: de voordelen

 • Je betaalt minder huur dan in Nederland. Huurprijzen liggen lager, zeker wanneer je buiten de stad gaat wonen.
 • Huizen kosten minder. Dus ook wanneer je besluit een huis te kopen in Oostenrijk, betaal je minder dan in Nederland.
 • De bevolkingsdichtheid is laag en dat betekent: rust!
 • Het leven is minder gehaast. Mensen zijn minder gestresst, niet alles hoeft snel en men gunt jou en zichzelf echt de tijd voor dingen.
 • De natuur is prachtig! Oostenrijk is een van de bosrijkste landen van Europa en dit maakt verhuizen naar Oostenrijk erg aantrekkelijk wanneer je graag de natuur opzoekt.
 • Wintersport. Ben jij een skifanaat? Dan zit je in Oostenrijk goed.
 • Familie en vrienden kunnen relatief makkelijk op bezoek komen, want het is immers prima aan te rijden vanuit Nederland.

Oostenrijk: de nadelen

 • Het leven in Oostenrijk is niet goedkoop. Wat betreft boodschappen hoort Oostenrijk zelfs tot één van de duurste landen in Europa.
 • De Duitse taal. Niet iedereen spreekt Engels, dus het is vrij cruciaal om Duits te leren wanneer je naar Oostenrijk besluit te verhuizen. En let op: de taal zit soms net iets anders in elkaar dan het Duits wat we op de middelbare school hebben geleerd, dus een taalcursus kan waarschijnlijk geen kwaad!
 • Men is een stuk formeler dan we hier gewend zijn. Op de werkvloer, maar ook bijvoorbeeld in restaurants betekent dit dus even schakelen.

De lijst van voor- en nadelen is oneindig, maar waarschijnlijk ben je prima zelf in staat om te bepalen of een verhuizing naar Oostenrijk bij je past. Heb jij de knoop al doorgehakt? Dan is de volgende stap het zoeken van een verhuisbedrijf. Dat begint hier!

Ervaringen van anderen

Als kers op de Oostenrijkse taart, vertellen we je graag nog meer over ervaringen van anderen die naar Oostenrijk zijn verhuisd! Een voorbeeld hiervan is Annika, een Nederlandse vrouw die al sinds maart 2015 in Oostenrijk woont. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Je vindt haar website door hier te klikken.

Een betrouwbaar verhuisbedrijf vinden?

Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf? Dan ben je bij Sirelo aan ’t juiste adres. Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken met onze gratis offerteservice, bespaar je op je verhuizing én weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Streef je naar een optimale voorbereiding voor je verhuizing naar Oostenrijk? Lees dan ook de onderstaande artikelen.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs