Verhuizen naar Oostenrijk

Ben je van plan om naar Oostenrijk te verhuizen? Deze internationale verhuizing is wellicht een langverwachte droom die gaat uitkomen! Maar een verhuizing vergt ook veel voorbereiding. Kom meer te weten over de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Oostenrijk, informatie over een verblijfsvergunning, de kosten van leven, en de huizenmarkt… Wij leggen het graag aan jou uit!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar Oostenrijk?

De gemiddelde kosten om een inboedel te laten verhuizen naar Oostenrijk liggen tussen de €2.700 en €3.800. Hieronder hebben we een uitgebreide tabel met geschatte kosten gemaakt! Hoe groot is jouw woning?

Grootte woningTransportKosten
1 slaapkamerVerhuiswagen€1.700-€2.400
1 slaapkamerContainer€2.600-€3.600
2-3 slaapkamersVerhuiswagen€2.700-€3.800
2-3 slaapkamersContainer€5.600-€7.500
4-5+ slaapkamersVerhuiswagen€4.600-€6.200
4-5+ slaapkamersContainer€8.700-€11.600

Verhuiskosten van een internationale verhuizing naar Oosterijk, starten ongeveer bij €1.700 euro. De geschatte verhuiskosten hierboven kunnen afwijken van de werkelijke kosten. En wij vertellen je graag waarom!
De grootte van de inboedel bepalen grotendeels de kosten van een internationale verhuizing naar Oostenrijk. Het aantal gereden kilometers is ook van groot belang voor de verhuiskosten. Het is dus de vraag waar je vandaan komt en waar je gaat wonen.
– Staat jouw droomhuis tussen de bergen in het Westen, Midden of Oosten van Oostenrijk?

Verhuisbedrijven vinden & offertes aanvragen

Ben je op zoek naar verhuisbedrijven die je kunnen helpen met je verhuizing naar Oostenrijk? Dan raden wij aan om beoordelingen en ervaringen van vorige gebruikers te vergelijken, voor je de knoop doorhakt en een verhuisbedrijf kiest!
Wil je specifiek weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Klik dan op de groote van je inboedel hieronder en vraag maximaal 5 gratis verhuisoffertes aan.

Verhuizen naar Oostenrijk?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Emigreren naar Oostenrijk – De voorbereiding

Ten eerste raden wij aan om deze checklist verhuizen te downloaden. Hierin staan alle taken voor je op een rij – wij willen dat jij goed bent voorbereid – en op deze manier zie je niets over het hoofd tijdens jouw verhuizing naar Oostenrijk!

Verblijfsvergunning aanvragen

Omdat Oostenrijk behoort tot de Europese Unie, is het aanvragen van een verblijfsvergunning of een visum zeer eenvoudig is. De grenzen zijn opengesteld en je kunt drie maanden in het land verblijven zonder een verblijfsvergunning. Wel is het belangrijk om je zaken op tijd te regelen in eigen land als je naar Oostenrijk verhuist. Zodra je eenmaal een visum hebt, kun je niet zomaar andere vergunningen aanvragen vanuit Oostenrijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse visa:
Werkvisum of studievisum (Aufenthaltserlaubnis): hiermee is het niet toegestaan om definitief te verblijven in Oostenrijk.
Verblijfsvergunning (Niederlassungsnachweis): hiermee kun je permanent in Oostenrijk wonen.

Op naar Oostenrijk!
Met een ervaren verhuisbedrijf verloopt jouw internationale verhuizing op rolletjes! Wij hebben 12 topbedrijven verzameld. Wie gaat jou helpen?
Internationale verhuisbedrijven

Verhuizen jullie de auto mee naar Oostenrijk? Volg dan deze stappen:

 • Check via de Oostenrijkse regering het verbruik van je auto, de CO2-uitstoot van je voertuig(en) en de dagwaarde.
 • Wat betekent dit voor de belasting?
  Houd rekening met een zogeheten NoVA (Normverbrauchsabgabe): een belasting die van toepassing is bij het invoeren van voertuigen in Oostenrijk. In de praktijk komen de kosten voor deze NoVA vaak uit op ongeveer 10 tot 20 procent van de aanschafwaarde. Bij reguliere personenauto’s kom je vaak uit op een bedrag van €1.500 tot €2.000. Dit kan oplopen naarmate de auto ouder is en je dus met meer CO2-uitstoot te maken hebt.
 • Zorg dat jouw rijbewijs geldig is
  Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat je in een EU-land (en dus ook Oostenrijk) met je Nederlandse rijbewijs kunt blijven rijden zolang deze nog geldig is.
  Zodra deze bijna verloopt, dien je een aanvraag in, in Oostenrijk.
 • Verdiep je in de Oostenrijkse regels voor autorijden 😀 !

Vergelijking kosten levensonderhoud: Amsterdam vs Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en heeft zijn eigen unieke kenmerken evenals een internationaal karakter. Veel mensen kiezen ervoor om te gaan wonen in Wenen wanneer ze naar Oostenrijk verhuizen. Wil je weten hoeveel het kost om te wonen in Wenen?
We hebben voor jou een vergelijking gemaakt met onze eigen hoofdstad, Amsterdam!

ProductAmsterdamWenen
Maaltijd in restaurant€ 15,00€ 10,00
Menu McDonald’s€ 7,97€ 7,00
Cappuccino€ 2,74€ 3,04
Melk 1 liter€ 0,96€ 1,02
Kaartje openbaar vervoer€ 2,90€ 2,20
Huur appartement centrum€ 1.329,51€ 756,29
Huur appartement buiten centrum€ 1.013€ 519,66

Nieuwsgierig naar meer cijfers? De gegevens zijn afkomstig van Numbeo.

Huizen kopen in Oostenrijk

De huizenmarkt in Oostenrijk is enigszins vergelijkbaar met die van Nederland. Wanneer je een huis gaat zoeken, kun je op internet een groot aanbod vinden. Je kunt ook lokaal een makelaar in de arm nemen die kennis van de markt heeft, waardoor je vaak ook nog goedkoper uit bent. Het kopen van een huis gaat meestal in 6 stappen:

 1. Vinden van een woning – in de volgende alinea komen we hier op terug;
 2. De koopovereenkomst opstellen – bij het bereiken van een overeenstemming is het in Oostenrijk gebruikelijk dat er een aanbetaling van 10% tot 15% van de aankoopsom wordt gedaan;
 3. Alle formaliteiten afronden – Degene die het huis verkoopt krijgt hier tot de afgesproken datum, de tijd voor;
 4. Rondkrijgen van de financiering – Zodra de afgesproken datum in zicht komt moet de koper zorgen dat hij de financiering rond heeft. Indien dit het geval is, kan de overeenkomst worden getekend en het resterende bedrag worden betaald;
 5. Overdracht eigendommen – Als de betaling rond is, wordt de eigendom van het huis door het Oostenrijkse recht aan de koper overgedragen;
 6. Registreren van de woning – De volledige registratie kan wel 4 maanden duren. Zorg dus dat je op tijd begint met de voorbereidingen en zorg dat je altijd extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten.

Hoe vind ik een woning in Oostenrijk?
Op de onderstaande websites vind je het grootste online woningaanbod in Oostenrijk:

Nogmaals, het kan handig zijn om een makelaar bij de koop te betrekken omdat de Oostenrijkse huizenmarkt soms anders werkt dan de Nederlandse. Onderstaand vind je 2 Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in huizen kopen in Oostenrijk:

Blog over verhuizen naar Oostenrijk

Als kers op de Oostenrijkse taart, vertellen we je graag nog meer over ervaringen van andere mensen die eerder naar Oostenrijk zijn verhuisd!
Annika is een Nederlandse vrouw die al sinds maart 2015 in Oostenrijk woont. – Ben je benieuwd naar haar verhaal?

Ben je inmiddels voldoende geïnformeerd? – Dat horen wij graag! 
Mocht dat nog niet zo zijn, lees dan meer artikelen en ervaringen hieronder 🙂 .

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs