Verhuizen naar Oostenrijk

Ben je van plan om naar Oostenrijk te verhuizen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Denk aan informatie over de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Oostenrijk, informatie over een verblijfsvergunning, de kosten van leven, de huizenmarkt, et cetera. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om er direct naar toe te gaan:

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Emigreren naar Oostenrijk – Verblijfsvergunning

Oostenrijk behoort tot de Europese Unie, waardoor het aanvragen van een verblijfsvergunning of een visum zeer eenvoudig is gemaakt. De grenzen zijn opengesteld en je kunt drie maanden in het land verblijven zonder een verblijfsvergunning. Wel is het belangrijk om je zaken op tijd te regelen in eigen land als je naar Oostenrijk verhuist. Zodra je eenmaal een visum hebt kun je niet zomaar andere vergunningen aanvragen vanuit Oostenrijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse visa:

Werkvisum of studievisum (Aufenthaltserlaubnis): hiermee is het niet toegestaan om definitief te verblijven in Oostenrijk.

Verblijfsvergunning, of Niederlassungsnachweis: hiermee kun je permanent in Oostenrijk wonen.

Wat kost een verhuizing naar Oostenrijk?

Grootte woningTransportKosten
1 slaapkamerVerhuiswagen€1.700-€2.400
1 slaapkamerContainer€2.600-€3.600
2-3 slaapkamersVerhuiswagen€2.700-€3.800
2-3 slaapkamersContainer€5.600-€7.500
4-5+ slaapkamersVerhuiswagen€4.600-€6.200
4-5+ slaapkamersContainer€8.700-€11.600

Over het algemeen krijg je bij een internationale verhuizing te maken met kosten die boven de 1.700 euro uitkomen. De gemiddelde kosten om een inboedel te laten verhuizen naar Oostenrijk ligt tussen de €2.700 en €3.800. Veel verhuizers heffen een tarief over het aantal gereden kilometers. Bij een zeer grote verhuizing (grote vrachtwagen) is dit vaak rond de euro per kilometer, terwijl dit bij bestelbusjes (kleinere verhuizingen) 50 tot 60 eurocent is. Een verhuizing per container (dit komt vrijwel nooit voor in het geval van Oostenrijk) is altijd duurder. Dit zijn tarieven die verhuisbedrijven gemiddeld hanteren. Dit betreft een verhuizing waarbij enkel het transport voor je wordt uitgevoerd door de verhuizer.

Verhuizen naar Oostenrijk?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Blog over verhuizen naar Oostenrijk

Veel mensen vinden het fijn om, voor ze naar Oostenrijk verhuizen, ervaringen van andere mensen te lezen. Annika is een Nederlandse vrouw die al voor een langere tijd in Oostenrijk woont. Ben je benieuwd naar haar ervaringen? Neem dan eens een kijkje op haar blog.

Vergelijking kosten levensonderhoud: Amsterdam vs Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en heeft ondanks zijn eigen unieke kenmerken een internationaal karakter. Veel mensen kiezen ervoor om te gaan wonen in Wenen wanneer ze naar Oostenrijk verhuizen. Wil je weten hoeveel het kost om te wonen in Wenen? We hebben voor jou een vergelijking gemaakt met onze eigen hoofdstad, Amsterdam. De gegevens zijn afkomstig van Numbeo.

ProductAmsterdamWenen
Maaltijd in restaurant€ 15,00€ 10,00
Menu McDonald’s€ 7,97€ 7,00
Cappuccino€ 2,74€ 3,04
Melk 1 liter€ 0,96€ 1,02
Kaartje openbaar vervoer€ 2,90€ 2,20
Huur appartement centrum€ 1.329,51€ 756,29
Huur appartement buiten centrum€ 1.013€ 519,66

Huizen kopen in Oostenrijk

De huizenmarkt in Oostenrijk is enigszins vergelijkbaar met die van Nederland. Wanneer je een huis gaat zoeken, kun je op internet een groot aanbod vinden. Je kunt ook lokaal een makelaar in de arm nemen die kennis van de markt heeft, waardoor je vaak ook nog goedkoper uit bent. Het kopen van een huis gaat meestal in 6 stappen:

  1. Je moet een woning vinden, in de volgende alinea komen we hier op terug;
  2. Bij het bereiken van een overeenstemming is het in Oostenrijk gebruikelijk dat er een aanbetaling van 10% tot 15% van de aankoopsom wordt gedaan. Dit wordt gedaan op het moment dat de koopovereenkomst wordt opgesteld;
  3. Degene die het huis verkoopt krijgt tot de afgesproken datum de tijd om alle formaliteiten af te ronden;
  4. Zodra de afgesproken datum in zicht komt moet de koper zorgen dat hij de financiering rond heeft. Indien dit het geval is, kan de overeenkomst worden getekend en het resterende bedrag worden betaald;
  5. Als de betaling rond is, wordt de eigendom van het huis door het Oostenrijkse recht aan de koper overgedragen;
  6. De volledige registratie kan wel 4 maanden duren. Zorg dus dat je op tijd begint met de voorbereidingen en zorg dat je altijd extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten.

Een woning vinden

Op de onderstaande websites vind je het grootste online woningaanbod in Oostenrijk:

Nogmaals, het kan handig zijn om een makelaar bij de koop te betrekken omdat de Oostenrijkse huizenmarkt soms anders werkt dan de Nederlandse. Onderstaand vind je 2 Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in huizen kopen in Oostenrijk:

Verhuizen naar Oostenrijk

Je auto meeverhuizen naar Oostenrijk

Wanneer je je eigen vervoersmiddel mee wilt nemen tijdens het verhuizen Oostenrijk, dan moet je via de Oostenrijkse regering kijken naar het verbruik van je auto, de CO2-uitstoot van je voertuig(en) en de dagwaarde.

Houd rekening met een zogeheten NoVA (Normverbrauchsabgabe): een belasting die van toepassing is bij het invoeren van voertuigen in Oostenrijk. In de praktijk komen de kosten voor deze NoVA vaak uit op ongeveer 10 tot 20 procent van de aanschafwaarde. Bij reguliere personenauto’s kom je vaak uit op een bedrag van €1.500 tot €2.000. Dit kan oplopen naarmate de auto ouder is en je dus met meer CO2-uitstoot te maken hebt.

Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat je in een EU-land (en dus ook Oostenrijk) met je Nederlandse rijbewijs kunt blijven rijden zolang deze nog geldig is. Zodra deze bijna verloopt, dien je een aanvraag in te dienen in Oostenrijk. Meer informatie over autorijden in Oostenrijk vind je hier!

Verhuisbedrijven vinden & offertes aanvragen

Ben je op zoek naar verhuisbedrijven die je kunnen helpen met je verhuizing naar Oostenrijk? Op Sirelo hebben we een volledige lijst gepubliceerd van alle verhuisbedrijven in Nederland, inclusief beoordelingen en ervaringen van vorige gebruikers. Wil je specifiek weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag dan maximaal 5 gratis verhuisoffertes aan.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs