Ontvang je reisdocumenten zonder stress
Visumaanvragen gemakkelijk gemaakt door onze partner iVisa
Aan de slag

Visum in Singapore

Wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en je wilt Singapore bezoeken, heb je tot 90 dagen geen visum in Singapore nodig. Echter, wanneer je van plan bent om te verhuizen naar Singapore, is dit wel het geval. Wil je weten wat voor vergunning of visum in Singapore je nodig hebt? Wij hebben de informatie die je nodig hebt op een rijtje gezet.

Bezoek je Singapore korter dan 90 dagen, zijn er nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ook al heb je als Nederlander geen visum in Singapore nodig, je paspoort moet tenminste nog zes maanden geldig zijn en je moet je vliegtickets kunnen tonen (ook die van je retourvlucht.) Daarnaast is het ook belangrijk dat je kan aantonen dat je voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt voor je verblijf in Singapore.

Visum in Singapore

Werkvergunning

Voordat je naar Singapore komt om te werken, moet je een IPA hebben. Deze krijg je wanneer je werkvergunning is aangevraagd, wanneer er is aangetoond dat je goedgekeurd bent om in Singapore te mogen werken.

  • Werkgelegenheidspas P categorie
    Deze werkvergunning is geschikt voor ondernemers en professionals in bepaalde vakgebieden, zoals in een bestuur van een bedrijf. Wanneer je een salaris hebt van $ 3.500 tot $ 7.000  per maand moet je een P2 pas aanvragen. Verdien je meer dan $ 7.000 per maand? Vraag dan een P1-pas aan. Deze pas de eerste twee jaar geldig, na verlenging zijn ze hernieuwbaar elke drie jaar.
  • Werkgelegenheidspas Q categorie
    Werknemers die bepaalde beroepsvaardigheden hebben zoals een bakker of juwelier, kunnen een Q1-pas aanvragen. Val je onder deze categorie? Zorg er dan voor dat je wel meer dan $ 2.000 per maand verdient.
  • Werkgelegenheidspas S categorie
    Werknemers met een technische achtergrond komen in aanraking voor een S-pas. De technische kennis wordt getoetst en er moet tenminste $ 1.800 per maand verdiend worden.

Deze passen kun je aanvragen bij het ministerie van arbeid, de “ministry of manpower.” Houdt er rekening mee dat het lang duurt om alle papieren te regelen, het scheelt dat de taal van de administratie in Singapore Engels is. Daarnaast regelt in de meeste gevallen je werkgever deze zaken, maar vraag dit altijd even na.

Professionele bezoekerspas

Ga je naar Singapore voor een werkbezoek, dan dien je een PVP pas hebben: een professional visitor pass. Deze passen zijn geschikt voor bezoeken van enkele dagen tot weken, bijvoorbeeld voor conferenties, seminars of voor journalisten. Ook artiesten zoals kunstenaars en DJ’s moeten in het bezit zijn van deze pas.

Permanente verblijfsvergunning

Als je na een aantal jaar werken hebt besloten om in Singapore te blijven wonen, vraag je een permanente verblijfsvergunning aan. Dit kan je niet meteen doen, aangezien je minimaal voor zes maanden salarisstroken moet voorleggen. Verder is het belangrijk om je kans in te schatten of je in Singapore mag blijven als permanente inwoner. Ze willen natuurlijk dat je geen last bent en waarde toevoegt aan het land. De volgende aspecten worden meegenomen:

  • Je opleiding vindt de Singaporese regering erg belangrijk. Hoogopgeleide mensen hebben veel kans in Singapore, omdat het de economie stimuleert.
  • De duur van je verblijf in Singapore wordt ook meegenomen. Hoe langer je in Singapore verblijft, des te meer kans er is dat de autoriteiten er van overtuigd zijn dat je in Singapore op je plek bent.
  • De stabiliteit van je huidige baan.
  • Aanbevelingen van het bedrijf waar je werkt.
  • Je salaris en financiële gezondheid.
  • Je karakter! (of je je aan de wet houdt)
  • Je bijdrage aan goede doelen.

Als je aanvraag is goed gekeurd, moet je de formulieren invullen die je hier kunt vinden. Daarna moet je een afspraak maken bij de immigratiedienst, de ICA. De wachtrij hiervoor is erg lang, reken maar vijf tot zes maanden! Tijdens dit interview wordt getoetst of je in aanmerking komt voor een permante verblijfsvergunning. Meer informatie kan je altijd aanvragen bij de ambassade van Singapore!