Verhuizen naar Spanje

Op deze pagina vind je handige informatie wanneer je gaat verhuizen naar Spanje. Een emigratie naar Spanje is niet iets wat je iedere dag doet, wij helpen je daarom graag op weg. De volgende onderwerpen worden hier behandeld:

Wat kost een verhuizing naar Spanje?

Het verhuizen van een gemiddelde inboedel naar Spanje kost tussen de €2.000,- en €6.000,-. Deze getallen liggen relatief ver bij elkaar vandaan, dit komt door een aantal factoren die de prijs beïnvloeden. Denk hierbij aan de grootte van je inboedel, de extra diensten waar je gebruik van wil maken en bovenal de afstand van deur tot deur. Alleen al binnen Spanje kan er een afstandsverschil van bijna duizend kilometer zijn. Afhankelijk van je nieuwe woonplaats kan de prijs dus erg uiteenlopen. Wil je de exacte kosten voor jouw verhuizing weten? Dit kan via ons offerteformulier, waarbij je gratis tot 5 verhuisbedrijven kunt vergelijken.

In de onderstaande tabel geven we je een indicatieve prijs voor een verhuizing van Amsterdam naar Barcelona.

Soort woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€2.000,- tot €2.900,-
2 slaapkamer woning€2.600,- tot €3.600,-
3 slaapkamer woning€3.400,- tot €4.500,-

De afstand tussen Amsterdam en Barcelona is circa 1530 km. Betreft jouw verhuizing een langere of kortere afstand? Hierdoor kan de prijs uiteraard anders uitvallen. Bezoek onze pagina Kosten internationaal verhuizen voor meer informatie over de kosten van een internationale verhuizing.

Verhuizen naar Spanje?

Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Emigreren naar Spanje: wat te doen?

Veel Nederlanders besluiten, veelal op latere leeftijd, te verhuizen naar Spanje. In vergelijking met Nederland zijn de huizen goedkoop en zijn ook de kosten voor het dagelijkse levensonderhoud laag. De natuur in Spanje is prachtig en de temperaturen aangenaam. Ben jij overgehaald? Dan is het vast prettig om te lezen dat een verhuizing naar Spanje geen lastige verhuizing is. Dit komt door het Schengen verdrag dat ook door Spanje is ondertekend, waardoor deze internationale verhuizing een stuk makkelijker wordt. Er zijn nog wel een aantal zaken om rekening mee te houden, zoals het aanvragen van een identificatienummer voor buitenlanders. Zonder dit zogeheten NIE-nummer kun je geen huis kopen of andere belangrijke zaken regelen. Daarnaast moet je je ook inschrijven voor het centraal register voor buitenlanders.

Hoe kan ik een NIE aanvragen in Spanje?

Omdat Spanje in de Europese Unie zit, hoef je als Nederlander geen visum aan te vragen. Met een langdurig verblijf moet je er alleen wel voor zorgen dat je je op tijd inschrijft. Bij een verblijf langer dan drie maanden moet je je inschrijven bij het Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policia in de provincie waar je woont. Hier kun je je certificado de registro, ofterwijl je verklaring van inschrijving, aanvragen. Zorg er voor dat je al je documenten meeneemt, zoals meerdere kopieën van je (geldige) paspoort en ingevulde inschrijfformulieren. Daarnaast wordt er gevraagd om aan te tonen dat je genoeg financiële middelen hebt om je verblijf te bekostigen. Meer informatie kun je vinden op de website van de Spaanse overheid.

Het aanvragen van het NIE-nummer is dus noodzakelijk en heeft een zelfde soort functie als het BSN in Nederland. Het NIE-nummer is namelijk het identificatienummer in Spanje die de Spaanse immigratiedienst jou geeft op het moment dat je je aanmeldt in Spanje. Naast dat dit nummer belangrijk is voor het kopen van het huis, heb je deze ook nodig voor het afsluiten van abonnementen en voor het openen van een bankrekening.

Verhuizen naar Spanje

Verhuistips

Er komt veel kijken bij een emigratie naar Spanje, daarom heeft Sirelo handige tips voor je verhuizing naar Spanje. Dit zorgt er voor dat alles zo soepel mogelijk verloopt en je minder stress hebt!

  • Zorg ervoor dat je de Spaanse taal onder de knie hebt, de meerderheid van de Spaanse bevolking spreekt geen Engels;
  • Ga voor aankomst al op zoek naar een woning, het aanbod is niet overal even groot;
  • Controleer of al je reisdocumenten nog geldig zijn;
  • Lees je goed in over de Spaanse cultuur zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
  • Bezoek Spanje van te voren voor een langere periode, niet als vakantie, zodat je een beter beeld hebt;
  • Informeer de Belastingdienst dat je gaat verhuizen naar Spanje;
  • Zorg ervoor dat je diploma’s geldig zijn in het buitenland;
  • Regel een overbruggingsverzekering zodat je alle tijd hebt om ter plaatse verzekeringen af te sluiten;
  • Verzeker jezelf er van dat je kan aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt.

Voor meer zaken waar je aan dient te denken bij jouw verhuizing, verwijzen we je graag door naar onze pagina Verhuizen naar het buitenland.

Kosten en kwaliteit van leven in Spaanse steden

Het werken en leven in Spanje is erg afhankelijk van de stad of regio waar je naartoe verhuist, de verschillen tussen bepaalde steden kan enorm zijn. Barcelona, Madrid en Valencia zijn drie van de grootste steden, met een relatief grote internationale gemeenschap. Ten opzichte van het platteland, mag je verwachten dat meer mensen hier de Engelse taal beheersen. Dit maakt communicatie makkelijker wanneer je (nog) geen Spaans spreekt.

Twijfel jij nog naar welke stad je wil verhuizen? Onderstaande tabel kan je hierbij verder helpen; hier worden de drie populairste steden voor expats vergeleken.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Barcelona645668644872
Madrid695381694660
Valencia764882764045
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Barcelona€ 1,69€ 0,81€ 1,84€ 1.025,43
Madrid€ 1,73€ 0,83€ 1,61€ 1.160,24
Valencia€ 1,48€ 0,74€ 1,52€ 820,00

De kosten van een woning in Spanje

De kosten van een huis in Spanje kunnen erg variëren, afhankelijk van waar je zoekt. Wanneer je in een stad wil wonen, zal het huis duurder zijn dan in een landelijker gelegen gebied. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde huurprijs per maand, per stad.

StadGemiddelde huurprijs p/m
Madrid€1.908,-
Barcelona€1,875,-
Valencia€952,-
Alicante€884,-

Twijfel je tussen het kopen of het huren van een woning? Hou er dan rekening mee dat de huizenprijzen op dit moment stijgende zijn. De kans is groot dat deze stijging de komende jaren zal doorzetten. Dit kan betekenen dat je een goede investering doet. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen per vierkante meter, per stad.

StadGemiddelde prijs per m2
Madrid€3.456,- /m2
Barcelona€4.553,- /m2
Valencia€1.971,- /m2
Alicante€1.426,- /m2

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan bovenstaande gegevens. Laatst bijgewerkt op 11-05-2018. 

Wat je nog meer moet weten over Spanje

Natuurlijk komen er nog veel meer zaken kijken bij het verhuizen naar Spanje. Op Sirelo hebben daarom meer relevante informatie voor je verzameld voor de perfecte voorbereiding:

Vergelijk verhuisbedrijven met ervaring in verhuizingen naar Spanje

Om 40% op je verhuiskosten te besparen raden wij het aan om gratis offertes aan te vragen via ons offerte formulier. Deze verhuisbedrijven hebben ervaringen met verhuizingen naar Spanje en zullen ervoor zorgen dat je spullen veilig en wel in Spanje aankomen!