Spanje in cijfers

Huizenprijzen
25
Laag
Kosten dagelijks leven
40
Gem.
Criminaliteitscijfers
62
Gem.
Gezondheidszorg
82
Goed
Totale score
76
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Spanje
€ 2500 - € 5500
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Spanje

Naast dat Spanje een populaire bestemming is, is het ook het land waar de meeste Nederlanders naartoe verhuizen. Het is het land van de flamenco en tapas, het mooie weer en goedkope huizen. Verhuizen naar Spanje is populairder dan ooit, en op Sirelo kun je alle nodige informatie vinden. Naast specifieke informatie over het verhuizen naar bekende Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid en Valencia, vind je ook een offerteformulier om verhuisbedrijven te vergelijken en een gratis prijsindicatie te ontvangen voor een emigratie naar Spanje. Op deze pagina staat de volgende relevante informatie:

Verhuizen naar Spanje

Emigreren naar Spanje

Er zijn veel redenen om naar Spanje te verhuizen. Het land heeft een gunstig klimaat en een prachtige natuur. Daarnaast zijn de huizen goedkoop, de kosten voor het levensonderhoud zijn laag en de economie is weer aan het groeien. Daarnaast heeft Spanje het Schengen verdrag ondertekend, wat een internationale verhuizing een stuk makkelijker maakt. Er zijn wel veel belangrijke aandachtspunten, zoals het aanvragen van een identificatienummer voor buitenlanders. Zonder dit zogeheten NIE-nummer kun je geen huis kopen of andere belangrijke zaken regelen. Daarnaast moet je je ook inschrijven voor het centraal register voor buitenlanders.

Geen visum, wel inschrijven en een NIE-nummer!

Omdat Spanje in de Europese Unie zit, hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen wanneer zij naar Spanje komen. Je kunt drie maanden in Spanje verblijven zonder problemen, maar al ben je van plan om langer te blijven zorg er dan voor dat je je op tijd inschrijft! Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je een geldig paspoort of ID-kaart hebt, anders kom je het land waarschijnlijk niet in.

Zoals al aangegeven is het aanvragen van een NIE-nummer noodzakelijk. Dit is het identificatienummer in Spanje die de Spaanse immigratiedienst jou geeft op het moment dat je je aanmeldt in Spanje. Naast dat dit nummer belangrijk is voor het kopen van het huis, heb je deze ook nodig voor het afsluiten van abonnementen en voor het openen van een bankrekening.

Verklaring van inschrijving

Bij een verblijf langer dan drie maanden moet je je inschrijven bij het Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policia in de provincie waar je woont. Hier kun je je certificado de registro, ofterwijl je verklaring van inschrijving, aanvragen. Zorg er voor dat je al je documenten meeneemt, zoals meerdere kopieën van je (geldige) paspoort en ingevulde inschrijfformulieren. Daarnaast wordt er gevraagd om aan te tonen dat je genoeg financiële middelen hebt om je verblijf te bekostigen! Meer informatie kun je vinden op de website van de Spaanse overheid.

Verhuizen naar Spanje

Kosten van een verhuizing naar Spanje

Omdat Spanje een groot land is, kunnen de kosten voor een verhuizing naar Spanje variëren. De gemiddelde kosten kunnen tussen de €2.000,- tot €6.000,- euro liggen, wat beïnvloedt wordt door verschillende factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de hoeveelheid spullen die je meeneemt naar Spanje. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Spanje per soort woning:

Soort woningGemiddelde kosten
1 kamer appartement€2.500,-
3 kamer woning€4.000,-
5 kamer woning€5.500,-
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Verschillen tussen verhuiskosten: Hoe kan dat?

Het is erg lastig om een precieze prijsindicatie te geven voor jouw verhuizing naar Spanje. Naast de grootte van je woning, spelen de volgende factoren nog meer mee:

– Verzekeringen 
Als je erg goedkope aanbiedingen ziet van verhuizingen naar Spanje, kijk dan goed of de lading ook goed verzekerd is. Verzekeringen kunnen de prijs van je verhuiskosten aanzienlijk laten stijgen, maar houd er rekening mee dat een aparte verzekering duurder kan uitvallen. Als je er voor kiest om helemaal geen verzekering te nemen ben je goedkoper uit. Houd dan wel rekening met een hoop stres!

– De tijd tot je verhuizing
Wanneer je er voor zorgt dat alles op tijd geregeld is, zullen je verhuiskosten lager uitvallen. Wanneer een verhuisbedrijf iets met spoed in de planning moet aanpassen, zitten hier uiteraard extra kosten aan verbonden. Naast dat het kosten bespaart, scheelt het ook een hoop stres!

Het opslaan van je inboedel in een opslag
Ga je in Spanje wonen maar heb je nog geen woning gevonden? Dan is het een mogelijkheid om je inboedel op te slaan voor een bepaalde tijd totdat je een geschikt huis hebt gevonden. Natuurlijk is dit niet kosteloos, en heeft ook flink invloed op je verhuiskosten. Daarom is het aangeraden om van te voren al een woning te zoeken.

– Afstand tot je eindbestemming
Spanje is een groot land, en een verhuizing naar Noord-Spanje zal zeker te weten goedkoper zijn dan een verhuizing naar bijvoorbeeld Málaga. De grootste kosten post hier zijn de kosten voor benzine, tol en andere gerelateerde zaken. Daarnaast kost het gemiddeld twee dagen langer, wat doorbetaald moet worden aan de chauffeur.

Tips voor je verhuizing naar Spanje

Er komt veel kijken bij een emigratie naar Spanje, daarom heeft Sirelo handige tips voor je verhuizing naar Spanje. Dit zorgt er voor dat alles zo makkelijk mogelijk verloopt en je minder stress hebt!

  • Zorg ervoor dat je de Spaanse taal onder de knie hebt;
  • Ga voor aankomst al op zoek naar een woning;
  • Controleer of alle reisdocumenten nog geldig zijn;
  • Lees je goed in over de Spaanse cultuur;
  • Bezoek Spanje van te voren, niet als vakantie, zodat je een beter beeld hebt;
  • Informeer de belastingdienst dat je gaat verhuizen naar Spanje;
  • Zorg ervoor dat je diploma’s geldig zijn in het buitenland;
  • Regel een overbruggingsverzekering zodat je alle tijd hebt om ter plaatse verzekeringen af te sluiten;
  • Verzeker jezelf er van dat je kan aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt;

Voor meer algemene verhuistips, kijk hier!

Verhuizen naar Spanje

Naar Spanje met het vliegtuig of met de auto?

Spanje is goed te bereiken met de auto, je bent namelijk zo in Spanje. De reis naar Spanje met de auto duurt ongeveer 2-3 dagen, afhankelijk van de plaats waar je heen gaat. Hieronder zie je de voor- en nadelen van het verhuizen naar Spanje met de auto:

VoordelenNadelen
Je hoeft geen nieuwe auto aan te schaffen in SpanjeLange wachttijden bij de grens
Je kunt meer spullen mee nemen in de auto, of zelfs je huisdierBenzinekosten en tolwegen
Het is niet nodig om je auto in te voeren in SpanjeHet is een lange reis
Reis op je eigen tempoFiles

De lange reis is een ding waar veel mensen tegen opkijken. Gelukkig is Spanje binnen 4 uur bereikbaar met het vliegtuig. Verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen naar Spanje, zoals KLM/Transavia, RyanAir, EasyJet en Vueling. Je kan vliegen vanaf Schiphol of Eindhoven, en in sommige gevallen vanaf Rotterdam. Wil je op je vliegkosten besparen? Kijk dan naar tickets vanaf Weeze of Brussel-Zaventem, die vaak goedkoper zijn.

Vliegtuig naar Spanje

Auto overschrijven in Spanje

Wil je toch je auto meenemen naar Spanje? Het is gewoon mogelijk om een auto in Nederland ingeschreven te laten en de auto in Spanje APK te laten keuren. Als je er voor kiest om toch een auto in te laten voeren (overschrijven naar Spanje) moet je hem eerst uitschrijven in Nederland. Dit kan overigens ook vanuit Spanje, dus het is altijd nog mogelijk om de auto over te schrijven als je eenmaal verhuisd bent. Zorg er voor dat alle papieren klaar liggen en gekopieerd zijn als je gaat beginnen met het overschrijven van de auto.

Het leven in verschillende Spaanse steden

De verschillende culturen zijn te zien in de prachtige gebouwen, kunstwerken en de typische gerechten van het land. Hoe het is om te verhuizen naar Spanje hangt heel erg af van de plek waar je heen verhuist. Barcelona, Madrid en Valencia blijven een aantal van de meest populaire bestemmingen. Deze steden worden wel beïnvloed door de Spaanse cultuur, maar zijn ook onderhevig aan een internationale uitstraling. Hieronder zie je een vergelijking tussen de drie belangrijkste steden van Spanje.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Barcelona645668644872
Madrid695381694660
Valencia764882764045
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Barcelona€ 1,69€ 0,81€ 1,84€ 1.025,43
Madrid€ 1,73€ 0,83€ 1,61€ 1.160,24
Valencia€ 1,48€ 0,74€ 1,52€ 820,00

Huis vinden in Spanje en de kosten van een huis in Spanje

Om alles zo goed mogelijk te kunnen regelen, is het aangeraden om van te voren al een huis te vinden in Spanje. De huizen in Spanje hebben veelal een Mediterraans uiterlijk wat veel Nederlanders erg mooi vinden. Daarnaast hebben veel huizen ook een zwembad in de tuin!

De kosten kunnen erg variëren als je een huis gaat kopen in Spanje. Wanneer je in een stad een huis koopt, zal die duurder zijn dan in een landelijker gelegen gebied. Huizen kun je kopen vanaf €89.000,- en kunnen zo duur zijn als jij zelf wilt. Het kopen van een huis kan een grote stap zijn, dus veel mensen besluiten te huren in Spanje. De gemiddelde huur van een groot huis ligt rond de €450,-, wat een stuk goedkoper is dan hier in Nederland.

Huizen in Spanje

Wat je nog meer moet weten over Spanje

Natuurlijk komen er nog veel meer zaken kijken bij het verhuizen naar Spanje. Op Sirelo hebben we nog veel meer relevante informatie voor jou verzameld voor de perfecte voorbereiding:

Vergelijk verhuisbedrijven met ervaring in verhuizingen naar Spanje

Om 40% op je verhuiskosten te besparen raden wij het aan om gratis offertes aan te vragen via ons offerte formulier.
Deze verhuisbedrijven hebben ervaringen met verhuizingen naar Spanje en zullen ervoor zorgen dat je spullen veilig en wel in Spanje aankomen!