Verhuizen naar Spanje

Ga je verhuizen naar Spanje? Dan woon je straks in een heerlijk klimaat en heb je nooit meer haast. Arriba! Bij een verhuizing naar Spanje moet er veel geregeld worden en als geen ander weten we dat het even door de zure tapas heen bijten is. Maar het is het waard! Op Sirelo vind je wat de verhuizing gaat kosten en meer, dus lees snel verder.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost een verhuizing naar Spanje?

Het verhuizen van een gemiddelde inboedel naar Spanje kost tussen de €4.000 en €7.000. De kosten kunnen sterk uiteenlopen en de twee belangrijkste factoren zijn hierbij het volume van de inboedel en de afstand van A naar B.

Verder maakt het type vervoer een verschil. Verhuis je naar een Spaans eiland? Dan zal de verhuizing per container gebeuren. Ook een verhuizing over het land kan natuurlijk per container gedaan worden, maar dan zal er geen containerschip aan te pas komen. En daar wordt je portemonnee blij van! Het is dus niet alleen de afstand, maar ook de bestemming en het bijbehorende type vervoer dat voor een hogere prijs kan zorgen.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je direct weten wat jouw verhuizing naar Spanje precies zal kosten? Klik dan hier voor vrijblijvende verhuisoffertes.

Gemiddelde kosten verhuizen naar Spanje

In de onderstaande tabel geven we je een indicatie van de prijs voor een verhuizing van Amsterdam naar Barcelona op basis van het volume van de inboedel.

Soort woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€ 3.200 tot € 3.900
2 slaapkamer woning€ 3.900 tot € 4.200
3 slaapkamer woning€ 4.200 tot € 4.900

Let op: de grootte van jouw inboedel wordt door de verhuisbedrijven berekend in kubieke meters. Dit kun je ook gemakkelijk zelf doen met Sirelo’s Verhuis volume calculator. Wanneer je dan offertes aanvraagt, kunnen verhuisbedrijven binnen no time jouw offerte klaar hebben.

Wat gaat jouw verhuizing naar Spanje kosten?

De bovenstaande tabel geeft een indicatie van de kosten, maar als geen ander snappen we dat je ook graag de exacte kosten van jouw verhuizing wil weten. Hier kom je achter door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via het onderstaande formulier.

Verhuizen naar Spanje? Ontdek wat jouw verhuizing gaat kosten!
Klik op de grootte van jouw inboedel en vergelijk gratis 5 offertes

💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van verhuisbedrijven kun je veel besparen op de kosten van je verhuizing. Daarnaast helpt het ook om een verstandige keuze te kunnen maken. Ben je eerst nog benieuwd welke verhuisbedrijven gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Spanje? Deze vind je op de pagina Verhuisbedrijf Spanje.

Kun je zomaar in Spanje gaan wonen?

We hebben goed nieuws voor je: met de Nederlandse nationaliteit kun je in Spanje gaan wonen zonder visum of verblijfsvergunning. Door het Schengen verdrag hoef je niets aan te vragen voor je emigreert. Wanneer je beschikt over de Nederlandse nationaliteit, dan is een verhuizing naar Spanje dus relatief simpel. Je mag je voor onbepaalde tijd in Spanje vestigen.

De verhuizing staat vast. Wat nu?

Wanneer je definitief hebt besloten te verhuizen naar Spanje, vraag je je wellicht af hoe je dit nu daadwerkelijk kunt realiseren. Ondanks dat er geen visum nodig is voor deze emigratie, komt er nog wel het een en ander bij kijken. We helpen je hierbij graag op weg en beginnen bij een aantal zaken die je in Spanje dient te regelen:

 • Het inschrijven in het bevolkingsregister. Je vraagt een residencia aan en hiermee meld je je aan als officiële inwoner van Spanje.
 • Het aanvragen van een identificatienummer voor buitenlanders. Zonder dit zogeheten NIE-nummer kun je geen huis kopen of andere belangrijke zaken regelen. Hieronder lees je hoe dit in zijn werking gaat.

Hoe kan ik een NIE aanvragen in Spanje?

Bij een verblijf langer dan drie maanden moet je je inschrijven bij het Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policia in de provincie waar je woont. Hier kun je je Certificado de Registro, ofterwijl je verklaring van inschrijving, aanvragen. Zorg ervoor dat je al je documenten meeneemt, zoals meerdere kopieën van je (geldige) paspoort en ingevulde inschrijfformulieren. Daarnaast wordt er gevraagd om aan te tonen dat je genoeg financiële middelen hebt om je verblijf te bekostigen.

Het aanvragen van het NIE-nummer is dus noodzakelijk en heeft een zelfde soort functie als het burgerservicenummer (BSN) in Nederland. Wanneer je in het bezit bent van het NIE-nummer, kun je de volgende zaken regelen:

 • Het kopen van een woning;
 • Het openen van een bankrekening;
 • Het afsluiten van abonnementen en verzekeringen.

Verhuizen van Nederland naar Spanje

Verhuizen naar Spanje: checklist

Verhuizen naar een ander land is een avontuur dat veel voorbereiding en onderzoek vereist. Gelukkig is Spanje onderdeel van de EU en dit maakt het proces van emigreren net even iets makkelijker. Er staat je een spannende, maar lonende ervaring te wachten! Het NIE-nummer hebben we al besproken. Om het verhuizen naar Spanje soepeler te laten verlopen, hebben we ook nog een handige checklist voor je samengesteld.

 • Kies de locatie. Voordat je met de emigratie begint, moet je beslissen in welke stad of regio in Spanje je wil wonen. Als je nog niet eerder in het land bent geweest, raden we aan om onderzoek te doen en verschillende steden/regio’s te bekijken voordat je tot een definitieve beslissing komt.
 • Vraag een DigID aan als je deze nog niet hebt. Zowel voor administratieve zaken hier in Nederland als in Spanje heb je deze straks nodig. In Spanje zal je dit veel rompslomp besparen, want het maakt zaken met de Nederlandse overheid een stuk eenvoudiger.
 • Neem contact op met de Spaanse ambassade. Vraag hier welke vereiste formaliteiten en documenten nodig zijn om naar Spanje te kunnen emigreren.
 • Zorg voor een geldig legitimatiebewijs. Check hoe lang deze nog geldig is, want doorgaans moet deze bij het inschrijven in Spanje nog minimaal 6 maanden geldig zijn (en bij voorkeur langer).
 • Ga na wat de emigratie voor je eventuele inkomen, pensioen, uitkeringen en toeslagen betekent. Ontvang je op dit moment bijvoorbeeld een AOW uitkering en/of toeslagen van de overheid? In sommige gevallen kun je deze behouden na het verhuizen naar Spanje. Informeer hier tijdig naar.
 • Ga tijdig op zoek naar huisvesting. Ons advies is hiervoor een makelaar in te schakelen, omdat hij of zij de markt goed kent en je kan adviseren en assisteren. De huizenmarkt is niet te vergelijken met die in Nederland, dus een makelaar inschakelen is de investering dubbel en dwars waard.
 • Vind een internationaal verhuisbedrijf. Nadat je een woning hebt gevonden, is het tijd voor het kiezen van een verhuisperiode en het vinden van een verhuisbedrijf.
  • In dit overzicht vind je de beste internationale verhuisbedrijven van Nederland met specialisme in Spanje.
 • Uitschrijven in Nederland en inschrijven in Spanje. Na de verhuizing zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het uit- en inschrijven bij de gemeente.

Verder is het leren van Spaans en het verkopen of verhuren van je woning in Nederland natuurlijk ook aan de orde. Overweeg je je woning hier in Nederland te verhuren en zelf in Spanje te gaan wonen? Hou er dan rekening mee dat je mogelijk in beide landen belastingaangifte dient te doen. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst en gebruik onze checklist om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet.

Verhuizen naar Spanje tips, kosten en checklist

Sirelo’s beste tips bij een emigratie naar Spanje

Alleen vorig jaar al hebben we ruim 800 mensen geholpen te verhuizen naar Spanje. Als je je dan bedenkt dat we dit al sinds 2004 doen, dan heeft het geen uitleg meer nodig dat we door de jaren heen aardig wat tips hebben verzameld van mensen die je voorgingen! We willen je deze zeker niet onthouden.

 • De meerderheid van de Spaanse bevolking spreekt geen Engels, zorg er dus voor dat je de basis van de Spaanse taal onder de knie hebt;
 • Het aanbod van woningen is niet overal even groot, in sommige plaatsen is er zelfs een tekort. Ga ruim voor aankomst al op zoek naar een woning om stress te voorkomen;
 • Controleer of al je reisdocumenten nog geldig zijn;
 • Een afspraak in Spanje is niet altijd een afspraak. En het afgesproken tijdstip kan best met een uurtje flexibel zijn. Of een dag. Of.. een week. De cultuur al even wennen worden, lees je dus goed in over de Spaanse cultuur zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
 • Bezoek Spanje van tevoren voor een langere periode, zodat je een beter beeld hebt van het wonen in Spanje wanneer het geen vakantie is. Het laatste wat je wil is dat het je tegenvalt wanneer je er eenmaal definitief zit (al kunnen wij ons dat niet voorstellen.. het gebeurt echt!);
 • Informeer tijdig de Belastingdienst dat je gaat verhuizen naar Spanje;
 • Zorg ervoor dat je diploma’s geldig zijn in het buitenland;
 • Regel een overbruggingsverzekering zodat je alle tijd hebt om ter plaatse verzekeringen af te sluiten;
 • Zorg dat je in Spanje kunt aantonen dat je over genoeg financiële middelen beschikt.

Spullen verhuizen naar Spanje: Vergelijk altijd verhuizers

Een verhuizing naar Spanje maak je waarschijnlijk maar één keer mee. De kans dat je al ervaring hebt met een internationaal verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuizingen naar Spanje is dus klein. We raden je daarom aan om minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken.

Met vergelijken bedoelen we niet alleen de verhuisoffertes, maar check ook zeker de online reviews voor de betreffende verhuisbedrijven en bepaal hoe je je voelt bij de verschillende verhuizers. Dit bedrijf gaat immers al je dierbare bezittingen vervoeren en je wil voorkomen dat je met de verkeerde in zee gaat. Daarnaast wil je natuurlijk ook voorkomen dat je te veel betaalt. De tijd nemen om de verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken is dus een must.

Ons advies?

 1. Er zijn in Nederland een aantal bedrijven gespecialiseerd in de route Nederland-Spanje. Deze vind je hier. Zij kunnen door hun expertise vaak een betere prijs garanderen. Tevens weten ze ook precies waar ze rekening mee moeten houden in Spanje en kunnen ze jouw vragen in detail beantwoorden. Ons aanraden is dus om één van deze verhuizers te kiezen. Wij hebben deze verhuisbedrijven gelukkig in ons netwerk en we koppelen je graag aan hen via ons offerteformulier;
 2. Laat de prijs niet de doorslag geven. Je wil natuurlijk niet te veel betalen, dat snappen we. Maar het gevoel dat je bij een verhuisbedrijf hebt en de ervaringen van voorgaande klanten zeggen uiteindelijk meer over de kwaliteit die je van het verhuisbedrijf Spanje mag verwachten. Zeker wanneer je kostbaarheden laat verhuizen, is ons advies altijd om niet té prijsgericht te werk te gaan.
Betrouwbare verhuisbedrijven vergelijken?
Met onderstaande knop ontvang je gratis, makkelijk en snel tot vijf verhuisoffertes van internationale verhuisbedrijven.
Gratis verhuisbedrijven vergelijken

Ervaringen van mensen die naar Spanje zijn verhuisd

Bij Sirelo spreken we regelmatig mensen die via ons zijn verhuisd en hun ervaring willen delen met anderen. Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen die naar Spanje zijn verhuisd? Lees dan deze artikelen:

We hopen dat deze informatie waardevol is geweest tijdens je verhuisproces. Wil je meer lezen over verhuizen? Raadpleeg dan de onderstaande artikelen. Heel veel succes met de verhuizing!

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs