Wonen in Spanje

Het afgelopen jaar is de vraag naar woningen in Spanje gestegen, maar de huizenprijzen blijven alsnog erg goedkoop. Huizen hebben momenteel gemiddeld een waarde van 41% ten opzichte van de waarde in 2007. Dit maakt wonen in Spanje voor veel Nederlanders erg aantrekkelijk. Veel mensen kiezen er voor om er een tweede huis te kopen. Anderen laten hun spullen in Nederland achter en vertrekken voorgoed naar het prachtige land. In de volgende alinea’s gaan wij wat verder in op de huizenprijzen, de kosten van leven, de cultuurverschillen en het klimaat.

Overweeg je in Spanje te gaan wonen?
Lees je dan goed in voor je verhuist!

Het is geen geheim, voor veel Nederlanders zijn de goedkope huizen een goede reden om een huis te kopen in Spanje. Maar wat zijn andere redenen om te gaan wonen in Spanje? De meest vanzelfsprekende reden is natuurlijk wel het klimaat. In Nederland moeten we het doen met een waterig zonnetje in de lente en de zomer. In Spanje schijnt bijna het hele jaar door wel de zon. Ook de relaxte manier van leven spreekt veel Nederlanders aan.

Cultuur in Spanje

Wat typeert nu die relaxte manier van leven in Spanje? Het beste voorbeeld is waarschijnlijk bij iedereen al bekend: bijna overal in Spanje wordt Siësta gehouden. Tussen 2 en 5 uur gaat iedereen dan warm lunchen of een dutje doen. De meeste winkels zijn dan dus ook dicht. Alleen in de grotere steden zullen de grote winkelketens open blijven. Een ander voorbeeld zijn de flexibele tijden om te eten. In Nederland zijn we gewend om stipt zes uur te eten, in Spanje eten ze echter veel later. Daarnaast maakt het hun niet uit of dat 8,9 of 10 uur ’s avonds is. Cultuur in Spanje

De Spanjaarden eten s’ avonds ook veel lichtere maaltijden dan wij Nederlanders gewend zijn. Vaak wordt er dan tapas of een simpele sandwich gegeten, omdat de lunch veel uitgebreider is dan de Hollandse boterham. Wanneer er iemand jarig is of er iets gevierd wordt, eten de Spanjaarden uiteraard wel uitgebreid. Het is ook niet ongebruikelijk om een fles wijn bij het eten leeg te drinken of om te eindigen met een dessert. Dit gebeurd vrijwel altijd wanneer je bij iemand op visite bent.

Gastvrije Spanjaarden

De meeste Spanjaarden zijn dan ook erg gastvrij. In het openbaar wordt je vaak aangesproken door vreemden. Nummers uitwisselen of een uitnodiging ontvangen na het eerste contact is niet vreemd in Spanje. Dit zie je ook op het werk terug: op je eerste dag wordt je vaak al kussend begroet. Voor veel Nederlanders natuurlijk even wennen. Ga je ook werken in Spanje? Wellicht is onze pagina over werken in Spanje ook interessant voor je.

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan een relaxte levensstijl. Een bekend nadeel is dat allerlei zaken zo minder efficiënt geregeld worden. Indien je iets moet regelen, ben je vaak weken of maanden verder. Ook op zakelijk niveau zie je dit goed terug. De tijd die nodig is om een akkoord te bereiken is veel langer dan in Nederland. Dit heeft te maken dat Spanjaarden vertrouwen moeten winnen. Spanjaarden vinden het daarom belangrijk eerst een goede relatie op te bouwen.

Huizen in Spanje

De stijl van Spaanse huizen is waarschijnlijk bij veel Nederlanders wel bekend. In grote delen van Spanje kennen de huizen een Mediterrane stijl. Dit zijn dus grotendeels huizen met platte daken en lichte kleuren. In vergelijking met Nederland zijn er uiteraard ook meer huizen met een zwembad in de tuin. Vooral in de, wat landelijker gelegen gebieden, zie je dit veel terug. Spanjaarden houden ook erg van bloemen: veel gevels zijn ermee versierd en ook zie je veel bloemen staan in de voor-of achtertuin.

Wat kost nu een huis in Spanje?Wonen in Spanje

Uiteraard zijn de kosten van een huis afhankelijk van waar je gaat wonen in Spanje. Ga je in de landelijker gelegen gebieden wonen, dan heb je al snel een villa voor 150.000 euro. Echter, als je een zelfde soort villa koopt in het populaire Alicante, kun je al snel het dubbele kwijt zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor de grote steden als ValenciaBarcelona of Madrid. Je kunt er ook voor kiezen om een appartement of een penthouse te kopen: je bent dan goedkoper uit. Een luxe penthouse in de populaire regio van Valencia heb je al voor 89.000 euro.

Natuurlijk brengt het kopen van een huis meer extra kosten met zich mee dan huren. Er zijn dan ook genoeg mensen die er voor besluiten een huis, villa of appartement te huren in Spanje. Een villa in Málaga kun je al huren voor 450 euro per maand: Een prijs die je in Nederland betaald voor één slaapkamer van 10 m2 in het centrum van Rotterdam! Vaak hoef je dan ook geen meubels meer aan te schaffen, al zijn die in Spanje vaak ook wat goedkoper dan in Nederland.

Je dagelijkse kosten wanneer je gaat wonen in Spanje?

Voor we enkele voorbeelden geven van de dagelijkse kosten in Spanje, is het belangrijk om te onthouden dat deze kosten sterk afhankelijk zijn van de regio waar je wilt gaan wonen. Over het algemeen ben je ook voor je dagelijkse boodschappen minder kwijt in Spanje. Zo koop je al snel 6 liter water in de supermarkt voor maar 60 cent. Een literfles cola heb je al voor 25 cent en ook de etenswaren zijn vaak wat goedkoper. Voor een kilo pasta leg je 70 cent neer en voor een kilo kipfilet betaal je slechts 4 euro. Een kleine tip: vaak zijn groenten, vlees en dergelijke nóg goedkoper, wanneer je het haalt bij de kleinere winkels.

Verhuizen naar Spanje

Ook je gas, water en licht vallen in Spanje waarschijnlijk goedkoper uit dan in Nederland. Voor een tweepersoons- huishouden zijn deze kosten bij elkaar ongeveer 70 euro per maand. Ter vergelijking: In Nederland ben je al snel meer dan 100 euro kwijt (ook voor 1 persoon). Naast deze dagelijkse en maandelijkse kosten moet je uiteraard ook belasting betalen. Indien je daar meer informatie over wilt, kun je onze pagina over belastingen in Spanje eens bekijken.

Wat moet je onthouden wanneer je gaat wonen in Spanje?

Uiteraard is het belangrijk om je te verdiepen in de cultuur: Er zijn veel culturele verschillen met Nederland. Daarnaast kan het, ondanks het feit dat de huizenmarkt weer iets is aangetrokken, riskant zijn om een huis te kopen in Spanje. Ook dit is weer afhankelijk van de regio waar je gaat wonen. Koop je een huis in Barcelona, dan zal je deze ongetwijfeld gemakkelijk weer kunnen verkopen. In het berggebied zal dit wat langer duren. Tot slot moet je ook op tijd alles regelen wanneer je gaat verhuizen naar Spanje. Dit heeft alles te maken met de snelheid van Spanjaarden en de Spaanse overheidsinstanties. Zij nemen graag hun tijd voor het in orde maken van documenten.

Ben jij ook van plan om te gaan wonen in Spanje? Wellicht zijn onze pagina’s verhuizen naar Spanje en verhuisbedrijven Spanje ook interessant voor jou!