Verhuizen naar Zweden
De kosten, verhuistips & verhuisbedrijven!

Ga je verhuizen naar Zweden? Dat wordt een avontuur! Met haar uitgestrekte naaldbossen en het Scandinavisch Hoogland is Zweden 11 keer zo groot als Nederland, dus een goede voorbereiding is key om jouw verhuizing soepel te laten verlopen. Sirelo helpt je daarbij! 🙂

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Zweden: de kosten

Verhuizen naar Zweden kost gemiddeld tussen de €3.500 en €5.500. Dit is natuurlijk slechts een indicatie, want de exacte kosten van een verhuizing naar Zweden zijn onder andere afhankelijk van het aantal kilometers, het type transport dat je kiest en het volume van de inboedel.

Als geen ander begrijpen we dat je tóch graag een schatting wil kunnen maken van jouw verhuiskosten. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de kosten per woningsoort en type transport.

Grootte huisVerhuizing per truckVerhuizing per container
1 slaapkamer€2.600-€2.900€2.500-€3.300
2 slaapkamers€2.700-€3.600€3.300-€4.400
3 slaapkamers€3.400-€4.700€5.200-€7.100

Let op: bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. De kosten van jouw verhuizing naar Zweden kunnen daarom sterk afwijken. 

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten?

Hierboven vind je de geschatte kosten voor een verhuizing naar Zweden. Wil je weten wat jouw verhuizing precies zal gaan kosten? Daar kom je achter door het onderstaande formulier in te vullen! ✅

Verhuizen naar Zweden? Vergelijk verhuisbedrijven & bespaar
Selecteer wat je gaat verhuizen en ontvang gratis verhuisoffertes!

💬 Sirelo’s TIP: Meer informatie over het berekenen van een prijs voor jouw internationale verhuizing vind je op onze pagina ‘Kosten internationaal verhuizen‘.

Internationaal verhuisbedrijf naar Zweden 🚛

Je kunt naar Zweden verhuizen via het vasteland. Daarmee bedoelen we: er is geen schip of vliegtuig nodig. Dat betekent dus dat je twee opties hebt:

 1. Zelf de verhuizing uitvoeren. Het is een optie om een verhuiswagen te huren en zelf de inboedel te verhuizen;
 2. Het verhuizen naar Zweden uitbesteden aan een internationaal verhuisbedrijf. Zit je er niet op te wachten om +/- 17 uur in de auto te zitten en alles zelf uit te voeren? Niet gek. De meeste Nederlanders die naar Zweden verhuizen, kiezen ervoor om dit door een professional te laten doen.

Het voordeel van de verhuizing zelf uitvoeren is dat je flexibeler bent. Daarnaast lijkt het ook goedkoper, maar helaas is dit niet altijd het geval. Omdat je zelf een verhuiswagen dient te huren, op en neer moet rijden (en vervolgens zelf weer terug moet), kom je onderaan de streep toch vaak bedrogen uit. Wij van Sirelo raden daarom aan om je goed te verdiepen in de exacte kosten van de verhuizing. Alleen op die manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Overweeg je te verhuizen naar Zweden met een verhuisbedrijf?

Vergelijk dan minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar. Waarom? Ieder internationaal verhuisbedrijf hanteert andere prijzen en daarnaast heeft ook ieder verhuisbedrijf zijn eigen expertises en routes. Dit betekent dat het ene verhuisbedrijf de verhuizing wellicht veel goedkoper kan aanbieden omdat ze bijvoorbeeld wekelijks die kant op gaan.

Wil je op een snelle en simpele manier tot vijf verhuisbedrijven vergelijken zonder zelf op zoek te gaan naar deze verhuizers? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Door onze gratis offertedienst ontvang je vliegensvlug verhuisoffertes én weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Win-win! ⬇️

Verhuizen naar Zweden: afstrepen maar!

Bij een internationale verhuizing komt veel kijken – dit betekent ook dat er al snel zaken over het hoofd gezien kunnen worden. Met onze onderstaande tips komen déze zaken in ieder geval goed! 😉

 • Om je in te kunnen schrijven in het Zweedse bevolkingsregister, moet je kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kan voorzien. Dit kan in Zweden door werknemer, ondernemer of student te zijn. Alleen wanneer je dit kunt aantonen heb je recht op verblijfsrecht. Het bevolkingsregister vind je hier.
 • 🚨 Belangrijk! Een Nederlandse identiteitskaart volstaat in Zweden om je in te schrijven bij het Zweedse bevolkingsregister maar wordt op andere plekken niet geaccepteerd als geldig legitimatiebewijs. Denk bijvoorbeeld aan de bank en bij Zweedse autoriteiten. Als Nederlander kun je tevens ook geen Zweedse ID-kaart aanvragen. Je kunt hier checken welke documenten je nodig hebt voor registratie bij het Zweedse bevolkingsregister bij Skatteverket.

Woning in Zweden

 • Wil je een woning huren in Zweden? Hou dan rekening mee met een mogelijk lange wachttijd, zeker in de grotere steden als Stockholm. Let ook op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn – vaak zijn ze dat ook.
 • Op zoek naar een koopwoning? Hou er dan rekening mee dat dit iets anders verloopt dan in Nederland:
  • Je hebt als koper altijd een undersökningsplikt: de plicht om de bouwtechnische staat van de woning te laten onderzoeken om het koopcontract rechtsgeldig te maken;
  • De overdrachtsbelasting bedraagt in Zweden 1,5% van het aankoopbedrag en wordt lagfart genoemd;
  • Zekerheid voor hypotheek noemt men pantbrev. Zorg dat je vóór je zoektocht naar een woning naar de bank gaat om zeker te weten hoeveel je na het verhuizen naar Zweden, kunt lenen;
  • Je betaalt als eigenaar van een woning fastighetsavgift. Dit is een belasting die onder je vaste lasten vallen;
  • Naast huren en kopen is er in Zweden een vorm van wonen die we in Nederland niet kennen, namelijk: Bostadsrätt, wat betekent ‘’woonrecht’’. Nadat je eenmalig het woonrecht hebt gekocht van de vorige bewoner, hoor je bij de woonrechtvereniging met andere omwonenden uit een bepaald gebied. Aan deze vereniging genaamd de bostadsrättföreningen, afgekort BRF, betaal je maandelijks een bijdrage voor gemeenschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld groen en verwarming.

Verhuizen naar Zweden

De gezondheidszorg

 • Vergeet niet om je tijdig te verdiepen in een nieuwe zorgverzekering. Voor een vervelende hoest of andere ongemakkelijkheden gaan wij naar de huisarts. In Zweden ga je dan langs de zogoenoemde Försäkringskassan. Dit is een soort financiele instantie van de overheid die sociale verzekeringen beheert, en waarbij iedereen die permanent werkt of woont in Zweden, verzekerd is. Iedereen in Zweden krijgt gelijke toegang tot dezelfde gezondheidszorg.

En niet onbelangrijk..

 • Ga je werken in Zweden? Dan kan het handig zijn om een diplomabeschrijving van de Nuffic aan te vragen. Dit geeft uitleg over je Nederlandse opleiding en diploma. Niet alleen voor een nieuwe werkgever, maar ook bij overheidsinstanties of onderwijsinstituten kan dit van pas komen na je verhuizing.
 • Lees je goed in over wat de emigratie naar Zweden betekent voor jouw pensioen, uitkeringen, belastingen en toeslagen. Dit doe je o.a. door contact op te nemen met de Belastingdienst en Rijksoverheid.
 • We hopen dat je dit al wist maar voor de zekerheid.. in Zweden betaalt men niet met euro’s 😉

💬  Sirelo’s TIP: Zeker weten dat je niets vergeet bij het verhuizen naar Zweden? Gebruik onze checklist voor een internationale verhuizing! ✔️

Werken in Zweden

Het is niet vreemd dat steeds meer mensen besluiten te emigreren en te gaan werken in Zweden. Het land staat bekend als een welvarend land en kent tevens een lage inkomensongelijkheid. Dat klinkt goed! Maar we horen je denken: hoe zit het dan met de banenmarkt?

De Zweedse banenmarkt wordt gekenmerkt door tekorten en anderzijds ook door overschotten aan arbeiders. Relatief makkelijk een baan vinden is mogelijk wanneer je geschoold bent binnen deze sectoren:

Accountancy, zorg, technologie, horeca, vleesindustrie, metaalindustrie en IT.

Werk je in een andere sector?

Niet getreurd! Dat betekent niet direct dat je geen baan zult kunnen vinden. De bananemarkt in Zweden is over het algemeen prima toegankelijk voor expats en veel bedrijven zijn internationaal ingesteld: ook zonder de Zweedse taal te spreken, kun je dus op veel plekken terecht voor een baan.

Werk zoeken in Zweden gebeurt vaak via Arbetsförmedlingen: het arbeidsbureau. Daarnaast heeft Zwedenweb een volledige lijst samengesteld van handige websites waar je vacatures in Zweden kunt vinden.

Een onderneming beginnen in Zweden

Ben je niet van plan om voor een werkgever te werken, maar wil je je eigen bedrijf beginnen (of meeverhuizen) in Zweden? Dan heb je waarschijnlijk veel aan deze tips en bruikbare info over het runnen van een bedrijf in Zweden. Verdiep je ook in het inschrijvingen van je start-up en de bijbehorende belastingen. Zeker aan te raden – zo bespaar je jezelf het nodige bloed, Zweed en tranen! 😉

Emigreren naar Zweden: Ervaringen

Ben je benieuwd hoe andere Nederlanders hun verhuizing naar Zweden hebben ervaren? Begrijpen we! Daniël en anderen die je voor gingen, vertellen je maar al te graag over hun ervaringen. Hieronder vind je andere enthousiaste expats die hun persoonlijke ervaringen delen:

Laat die verhuizing naar Zweden nu maar komen! Namens Sirelo wensen we jou heel veel succes tijdens dit grote avontuur, of eigenlijk moeten we zeggen: Lycka till! 😉

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs