Zweden in cijfers

Huizenprijzen
75
Hoog
Kosten dagelijks leven
76
Hoog
Criminaliteitscijfers
43
Gem.
Gezondheidszorg
74
Goed
Totale score
75
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Zweden
€ 5750 - € 8250
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Zweden

Verhuizen naar Zweden is lastig om zelf te organiseren. De meeste mensen kiezen dan ook voor de hulp van een verhuisbedrijf. Dit proces is voor veel mensen kostbaar en stressvol. Op deze pagina willen wij je dan ook zoveel mogelijk tips en informatie geven om jou te helpen bij je verhuizing. Zo komen we later terug op de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Zweden, maar geven we je ook enkele tips om deze kosten te drukken. Hieronder vind je een overzicht van alle informatie die je op deze pagina kunt vinden. Heb jij alle informatie al en ben je op zoek naar een geschikte verhuizer? Vul dan ons offerte-aanvraagformulier in en ontvang snel 5 offertes.

Verhuizen naar Zweden

Emigreren naar Zweden

Zweden valt gelukkig binnen de Europese Unie en is een Schengenland. Een Zweeds visum aanvragen is dus overbodig. Wel moet je verblijfsrecht aanvragen door te kunnen aantonen dat je in staat bent om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook is er een andere valuta, de Zweedse kroon. Het is dus belangrijk om voor of tijdens de verhuizing je valuta om te zetten van euro’s naar Zweedse kronen.

Persoonsnummer aanvragen

Naast dat je verblijfsrecht nodig hebt in Zweden, moet je ook een persoonsnummer aanvragen. Je hebt dit nummer overal voor nodig: een pakketje ophalen, studiefinanciering aanvragen, belastingaangifte doen en noem maar op. Je hoeft in Zweden geen zorgverzekering te regelen. Als inwoner van Zweden ben je automatisch verzekerd. Een verhuizing naar Zweden is veel gemakkelijker dan een verhuizing buiten Europa. Maar onderschat het benodigde papierwerk niet en begin op tijd!

Verhuizen naar Zweden: Wat zijn de kosten?

Stel dat je kiest voor een verhuisbedrijf. Hoeveel kost het dan om naar Zweden te verhuizen? Veel mensen vragen zich dit af. Het is helaas onmogelijk om je de precieze kosten te geven. Dit komt doordat de kosten van een verhuizing van vele factoren afhankelijk zijn. Wel kunnen we je een gemiddelde kostprijs geven: Verhuizen naar Zweden kost gemiddeld 5.750,- tot 8.250,-. Let wel op: Dit zijn de kosten voor een gemiddeld huishouden in Nederland wanneer zij de hulp van een verhuisbedrijf inschakelen. Ga je in je eentje verhuizen en doe je alles zelf? Dan ben je uiteraard goedkoper uit.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Hoe worden de kosten opgebouwd

De bovenstaande prijs komt grotendeels tot stand door 4 factoren. Deze zijn als volgt:

 1. De omvang van je verhuizing. Logischerwijs betaal je minder wanneer je inboedel niet heel groot is. Ga je een volledige inboedel van 6 personen verhuizen? Dan betaal je wat meer.
 2. De urgentie en het type vervoer. Als er veel haast achter het transport zit, kan het zijn dat het verhuisbedrijf extra kosten in rekening brengt. Indien je alles ver van te voren geregeld hebt, zullen de kosten lager uitvallen.
 3. Het verzekeren van je inboedel. Je kunt er voor kiezen om je inboedel te laten verzekeren. Dit is uiteraard niet gratis. De verhuiskosten zullen dan wat hoger uitvallen. Je kunt er dus ook voor kiezen om je inboedel niet te verzekeren. Je verhuizing wordt dan goedkoper, maar waarschijnlijk wel meer stressvol.
 4. Het ontzorgen van je verhuizing. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die extra diensten aanbieden. Denk dan aan het demonteren en monteren van je meubels, het inpakken van je gehele inboedel en tussentijdse opslag. Als je weinig stress wilt zijn deze diensten aan te raden. Wel gaan de kosten dan stijgen. Doe je liever wat dingen zelf? Dan betaal je waarschijnlijk iets minder.

Tips voor jouw verhuizing naar Zweden

De belangrijkste tip die wij voor je hebben is: Begin ruim 2 maanden voor de verhuizing met alles regelen. Zo kun je rustig de tijd nemen om al je zaken te regelen. Doe je alles op het laatste moment, dan is de kans groot dat je enkele onaangename verrassingen tegen gaat komen.

Als je een verhuisbedrijf inschakelt, zijn verdere verhuistips in principe niet relevant. Wel hebben we in de volgende alinea een checklist voor je opgesteld. Hier vind je alles wat je moet regelen voor je naar Zweden verhuist. Denk dan aan papierwerk, verzekeringen, lopende abonnementen et cetera. Ga jij wel zelf verhuizen naar Zweden of ben je van plan om in ieder geval een deel zelf te doen? Lees dan hier de belangrijkste algemene verhuistips.

Verhuizing naar Zweden

Checklist: Zaken die je niet mag vergeten

Zoals al eerder benoemd is, is het eerste dat je dient te doen het aanvragen van een verblijfsrecht en een persoonsnummer. Zonder deze zaken kom je nergens in Zweden. Ook de volgende zaken mag je absoluut niet vergeten:

 • Check hoelang je documenten nog geldig zijn. Voor veel landen is het een vereiste dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Zorg dat je al je belangrijke papieren meeneemt of achterlaat bij een naaste. Denk dan bijvoorbeeld aan een uittreksel van je geboorteregister, huwelijksakte, et cetera.
 • Vraag jezelf af of je het nodig vind om je diploma’s opnieuw te waarderen. Wanneer je naar Zweden verhuist zullen niet al je diploma’s meer geldig zijn. Neem hiervoor contact op met een specialistische partij in Nederland. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.
 • Schrijf jezelf uit in Nederland en in je gemeente. Dit kun je een week voor de verhuisdatum doen. Zorg uiteraard ook dat je in Zweden opnieuw een inschrijving regelt.
 • Loop je administratie door en bekijk recente facturen. Zorg dat je al je lopende abonnementen opzegt.
 • Vul een verhuisbericht in bij het postkantoor. Zo zorg je er voor dat al je post automatisch doorgestuurd wordt naar je nieuwe adres in Zweden. Doe je dit niet, dan loop je misschien belangrijke post mis.
 • Licht je huisarts, tandarts, fysio en andere specialisten in. Lees hier meer over de gezondheidszorg in Zweden.
 • Annuleer je huidige verzekeringen indien je in Zweden nieuwe afsluit.

Indien je gaat verhuizen naar Zweden moet je nog veel meer algemene zaken regelen. Bekijk onze algemene verhuischecklist voor meer informatie.

Je auto wel of niet meeverhuizen

Ben je van plan om je auto mee te nemen naar Zweden? Controleer dan goed al je autopapieren voor vertrek. Neem ook tijdig contact op met de Rijksdienst voor het wegverkeer. Zij kunnen je meer informatie geven over alles wat je moet regelen. Je auto dient ook ingeschreven te worden bij Transportstyrelsen. Laat hem tevens keuren bij een keuringsstation in Zweden.

Laat je een auto of meerdere auto’s achter in Nederland of ga je ze verkopen? Lever dan op tijd je kentekenbewijzen in. Zorg ook dat je de motorrijtuigenbelasting betaald of terugvordert. Zeg al je verzekeringen op en vraag een vrijwaringsbewijs aan.

Wonen in Zweden

Het platteland in Zweden is niet zoals het Nederlandse platteland. Verhuizen naar het platteland van Zweden kan vrij eenzaam zijn. Het is er ongerept en het kan zomaar zijn dat er de eerste kilometers geen persoon te bekennen is. In Nederland vinden wij het al snel rustig als je de stad uit bent, maar echte rust ontdek je pas in een land als Zweden.

Verhuizen naar Zweden

De meeste mensen verhuizen echter naar het stedelijk gebied in het zuiden van Zweden. Het voorzieningsniveau is hier extreem hoog en toch zijn hier altijd steden op ‘korte’ afstand. Voor de Zweed is een ‘korte’ afstand een andere definitie dan voor de Nederlander. Je kunt hier al snel op een uur rijden rekenen. Zweden is ontzettend duur! Je betaalt hier een hoog percentage aan BTW, waardoor boodschappen en allerlei andere kosten van het dagelijks leven een stuk hoger uitvallen. Bedenk wel dat je er ook veel voor terug krijgt: de sociale voorzieningen zijn niet zo voor niks zo hoog.

De meest populaire stad om in te wonen is uiteraard Stockholm. Op onze pagina ‘verhuizen naar Stockholm’ vind je meer informatie over deze bruisende stad.

Werken in Zweden

Zweden staat bekend als zeer welvarend land met een lage inkomensongelijkheid. Maar hoe zit het met de banenmarkt in Zweden? De Zweedse banenmarkt wordt gekenmerkt door tekorten en overschotten aan arbeiders. Op de volgende arbeidsmarkten in Zweden kom je gemakkelijk aan een baan:

 • Accountancy
 • Technologie
 • Restaurants
 • Vleesindustrie
 • Metaalindustrie
 • IT-industrie

Iedereen in Zweden spreekt goed Engels, maar je zult het snelst aan een baan komen in Zweden wanneer je ook echt Zweeds spreekt. Het valt dus aan te raden om de Zweedse taal onder de knie te krijgen. Meer informatie over werken in Zweden vind je hier.

Overige informatie over Zweden

Wij hopen dat je inmiddels de informatie hebt gevonden waar je naar op zoek was. Naast de informatie op deze pagina bieden we nog extra informatie aan. Deze kun je vinden op de volgende pagina’s:

Belastingen in Zweden: Informatie over belastingen en aangifte doen.

Onderwijs in Zweden: Verhuizen je kinderen ook mee of wil je in Zweden verder studeren? Vind hier alles over het Zweedse onderwijssysteem

Vraag 5 offertes aan

Heb je alle informatie gevonden en ben je benieuwd wat jouw verhuizing naar Zweden gaat kosten? Vul dan ons offerte-aanvraagformulier in en ontvang snel 5 offertes.