Verhuizen naar Zweden

Welkom op onze pagina over verhuizen naar Zweden. Op deze pagina hebben we geprobeerd zoveel mogelijk informatie te verzamelen voor jouw verhuizing naar Zweden. Denk dan onder andere aan de volgende onderwerpen:

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Zweden – Kosten

Grootte huisType transportKosten
1 slaapkamerTruck€2.100-€2.900
1 slaapkamerContainer€2.400-€3.300
2 slaapkamersTruck€2.600-€3.600
2 slaapkamersContainer€3.100-€4.400
3 slaapkamersTruck€3.400-€4.700
3 slaapkamersContainer€5.200-€7.100
4+ slaapkamersTruck€4.500-€6.100
4+ slaapkamersContainer€5.700-€7.800

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, verschillen de kosten van een verhuizing naar Zweden naarmate je meer gaat verhuizen. Ook het type transport is van invloed op de prijs. Een overzeese verhuizing met behulp van een container is vaak iets duurder dan een verhuizing over land met een normale verhuiswagen. Hou in gedachten dat de kosten voor jouw verhuizing altijd kunnen afwijken van de kosten in de bovenstaande tabel. Aan de informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Bezoek onze pagina ‘kosten internationaal verhuizen’ voor meer informatie over verhuiskosten.

Verhuizen naar Zweden?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Verblijfsrecht in Zweden

Zweden valt gelukkig binnen de Europese Unie en is een Schengenland. Een Zweeds visum aanvragen is dus overbodig. Wel moet je verblijfsrecht aanvragen om te kunnen aantonen dat je in staat bent om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook is er een andere valuta, de Zweedse kroon. Het is dus belangrijk om voor of tijdens de verhuizing je valuta om te zetten van euro’s naar Zweedse kronen.

Persoonsnummer aanvragen

Naast dat je een verblijfsrecht nodig hebt in Zweden, moet je ook een persoonsnummer aanvragen. Je hebt dit nummer overal voor nodig: een pakketje ophalen, studiefinanciering aanvragen, belastingaangifte doen en noem maar op. Je hoeft in Zweden geen zorgverzekering te regelen. Als inwoner van Zweden ben je automatisch verzekerd. Een verhuizing naar Zweden is veel gemakkelijker dan een verhuizing buiten Europa. Maar onderschat het benodigde papierwerk niet en begin op tijd!

Wonen en werken in Zweden

Het platteland in Zweden is niet zoals het Nederlandse platteland. Verhuizen naar het platteland van Zweden kan vrij eenzaam zijn. Het is er ongerept en het kan zomaar zijn dat er kilometers lang geen persoon te bekennen is. In Nederland vinden wij het al snel rustig als je de stad uit bent, maar echte rust ontdek je pas in een land als Zweden.

De meeste mensen verhuizen echter naar het stedelijk gebied in het zuiden van Zweden. Het voorzieningsniveau is hier extreem hoog en toch zijn hier altijd steden op ‘korte’ afstand. Voor de Zweed is een ‘korte’ afstand een andere definitie dan voor de Nederlander. Je kunt hier al snel op een uur rijden rekenen. De meest populaire stad om in te wonen is uiteraard Stockholm. Op onze pagina ‘verhuizen naar Stockholm’ vind je meer informatie over verhuizen naar deze bruisende stad.

Verhuizen naar Zweden

Gemiddelde kosten van leven

Zweden is ontzettend duur! Je betaalt hier een hoog percentage aan BTW, waardoor boodschappen en allerlei andere kosten van het dagelijks leven een stuk hoger uitvallen. Bedenk wel dat je er ook veel voor terug krijgt: de sociale voorzieningen zijn niet zo voor niets zo hoog.

In de onderstaande tabel kun je de gemiddelde kosten van enkele levensmiddelen en de kosten van vastgoed in Zweden vergelijken met de gemiddelde kosten in Nederland. Hier is uitgegaan van de kosten in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Stockholm. Wanneer je in een kleinere plaats woont, zijn de meeste kosten lager.

Kosten vanNederlandZweden
Gemiddelde boodschap€36,22€45,77
Cappuccino€2,54€3,48
Liter melk€0,86€1,11
Dozijn eieren€2,39€2,82
Huur appartement€1.037,88€1.578,87

Werken in Zweden

Zweden staat bekend als een zeer welvarend land met een lage inkomensongelijkheid. Maar hoe zit het met de banenmarkt in Zweden? De Zweedse banenmarkt wordt gekenmerkt door tekorten en overschotten aan arbeiders. Op de volgende arbeidsmarkten in Zweden kom je gemakkelijk aan een baan: accountancy, zorg, technologie, horeca, vleesindustrie, metaalindustrie, IT.

Ben je op zoek naar een baan in Zweden? Zwedenweb heeft een volledige lijst samengesteld van handige websites waar je vacatures in Zweden kunt vinden.

Verhuizen naar Zweden: persoonlijke ervaringen

Ben je benieuwd hoe andere Nederlanders hun verhuizing naar Zweden hebben beleefd? Wij spraken met Daniël over zijn tijdelijke ervaring in Zweden. Hieronder vind je meer persoonlijke ervaringen van expats die in Zweden wonen:

Emigreren naar Zweden met schulden

Veel mensen vragen zich af of verhuizen naar Zweden een probleem is wanneer je schulden hebt. Dit ligt in principe aan het soort schuld. Een autolening bijvoorbeeld moet je volledig hebben afgelost voor je kunt verhuizen naar het buitenland. Een studieschuld kun je daarentegen gewoon ‘meenemen’. Het is altijd aan te raden om te informeren bij de schuldeiser of kredietverschaffer. Ook belangrijk: wil je een eigen zaak beginnen in Zweden, dan dien je schuldvrij te zijn.

Je auto wel of niet meeverhuizen

Ben je van plan om je auto mee te nemen naar Zweden? Controleer dan goed al je autopapieren voor vertrek. Neem ook tijdig contact op met de Rijksdienst voor het wegverkeer. Zij kunnen je meer informatie geven over alles wat je moet regelen. Je auto dient ook ingeschreven te worden bij Transportstyrelsen. Laat hem tevens keuren bij een keuringsstation in Zweden.

Laat je een auto of meerdere auto’s achter in Nederland of ga je ze verkopen? Lever dan op tijd je kentekenbewijzen in. Zorg ook dat je de motorrijtuigenbelasting betaald of terugvordert. Zeg al je verzekeringen op en vraag een vrijwaringsbewijs aan.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs