Wonen in Zweden

Zweden: het land van knäckebröd, Pippi Langkous en Ikea. Maar het Scandinavische land heeft nog veel meer te bieden! Het is één van de minst dichtbevolkte landen van Europa, dus er is genoeg ruimte om te wonen in Zweden. 200 jaar geleden leefde ongeveer 90 procent van de Zweedse bevolking op het land, tegenwoordig woont maar liefst 85 procent van de bevolking in stedelijke gebieden. Met name de regio van Stockholm is met zo’n twee miljoen inwoners populair. Of je nu fan bent van prachtige natuur of relaxte steden, verhuizen naar Zweden is een droom voor veel Nederlanders!

Heb je plannen om in Zweden te gaan wonen?
Lees je dan goed in!

Cultuur in Zweden

De Zweedse cultuur is erg bekend vanwege de vele boeken die het land voortbrengt. Pippi Langkous is het bekendste voorbeeld, maar ook heel veel bekende misdaadromans zijn geschreven door Zweedse schrijvers. Daarnaast zijn Zweedse pop-, house- en metalartiesten populair over de hele wereld.

De natuur speelt een grote rol in Zweden. Bijna heel Zweden is dan ook een nationaal park en men doet er alles aan om de 29 parken schoon en mooi houden. In de zomer brengen veel inwoners een maand door in een sommarställe, een soort zomerhuisje. Vrienden en familie trekken de hele vakantie met elkaar op en ondernemen allerlei activiteiten. De Zweden genieten met elkaar van de eenvoudige maar lekkere Zweedse gerechten, die veel wild en vis bevatten. Veel Zweden eten, in tegenstelling tot in Nederland, twee keer per dag warm. Verder verschillen de Zweedse eetgewoontes niet heel veel van de Nederlandse.

Verschillen tussen Zweden en Nederland

Over het algemeen verschillen de Zweedse en Nederlandse cultuur niet heel veel. In vergelijking met Zweden zijn Nederlanders wel een stuk directer. Een Zweed zal bijvoorbeeld sneller ergens ‘ja’ tegen zeggen, terwijl hij ‘nee’ denkt. Verder is werk minder belangrijk in Zweden dan in Nederland, men ziet het meer als zelfverrijking dan om geld te verdienen in Zweden. Bij zakelijke gesprekken zijn Zweden echter zeer serieus; een gezellig praatje is er niet echt bij. Als je wil gaan werken in Zweden hoef je jezelf echter niet heel anders te gedragen dan in Nederland. Men stelt het wel op prijs als je een beetje Zweeds spreekt!

Verhuizen met een lach!
Sirelo helpt jou! Om zo min mogelijk stress te ervaren tijdens je verhuizing naar Zweden, hebben wij handige info verzameld over verhuiskosten, de checklist, en ervaringen van anderen.
Meer lezen over verhuizen naar Zweden

Huizen in Zweden

Wonen in ZwedenDe huizenprijzen zijn in Zweden lager dan in Nederland. Dit komt onder meer doordat heel veel Zweedse huizen zijn gemaakt van hout, in tegenstelling tot de Nederlandse, bakstenen huizen. Veel Zweedse huizen staan al langere tijd te koop, dus je kunt goed onderhandelen over de prijs. Wel even opletten: op veel sites is de aangegeven prijs het hoogste bod op dat moment, niet de vraagprijs van de huidige eigenaar. Het kan soms ook lang duren voordat je reactie krijgt van de makelaar. Tevens bestaat er niet zoiets als een optie op een huis. Als je het nog niet zeker weet, kan het gebeuren dat een andere koper het huis voor je neus wegkaapt. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent als je wilt gaan wonen in Zweden!

Onderhoud

Hoewel de woningen over het algemeen goedkoper zijn in Zweden, vereist een Zweeds huis relatief veel onderhoud. Het kan flink koud worden in Zweden, dus de centrale verwarming maakt overuren en staat bijna heel de winter aan. Let er dus op dat de ketel goed werkt! Ook is het belangrijk om op de watervoorziening te letten, zeker bij huizen die niet in stedelijk gebied liggen. Houd er ook rekening mee dat bij het huis meestal ook spullen als de koelkast, vaatwasser en wasmachine inbegrepen zijn. Deze verkeren namelijk niet altijd in goede staat!

De kans is aanwezig dat je een hypotheek nodig hebt om een huis in Zweden te kopen. Het is dan verstandig om de lokale banken te bezoeken en een gesprek aan te gaan met een financieel adviseur. Eventueel kun je een aanbevelingsbrief van je Nederlandse bank meenemen. Hypotheken worden ook in Zweden verstrekt op basis van inkomen. Meestal kun je een hypotheek krijgen voor 75 procent van de prijs van de woning.

Dagelijkse kosten van wonen in Zweden

De kosten van het dagelijks leven in Zweden zijn iets hoger dan in Nederland. Het grootste verschil zit hem in de levensmiddelen, daarvoor betaal je in Zweden aanzienlijk meer. Voertuigen en transport in het algemeen zijn echter weer een stuk goedkoper dan in Nederland. De maandelijkse lasten, zoals elektriciteit, water en gas, zijn in Zweden ongeveer de helft goedkoper dan in Nederland! Over het algemeen is leven in Zweden iets duurder dan in Nederland, maar in Zweden is het gemiddelde salaris ook iets hoger dan in Nederland.

Wonen in Zweden vereist goede voorbereiding, let op bij het kopen van een woning en zorg ervoor dat een hypotheek op tijd wordt aangevraagd. De Zweedse cultuur zal niet schokkend zijn voor een Nederlander. Het is echter wel handig om te weten dat je in Zweden je geld aan andere dingen uitgeeft dan in Nederland. Laat je dus niet afschrikken door de hoge prijs op het bonnetje van de supermarkt, andere dingen waarvoor je minder betaalt compenseren dit!

Lijkt wonen in Zweden jou wel wat? Dan kun je wellicht ook eens een kijkje nemen op onze pagina over verhuizen naar Zweden, waar je verhuisbedrijven naar Zweden kunt vergelijken.