Een baan die voordelige werktijden heeft, een uitstekend ondernemersklimaat en een efficiënte verzorgingsstaat. Dit zijn drie redenen waarom werken in Denemarken heel populair is. De laatste jaren hebben vele expats de stap genomen om te werken in Denemarken. De verwachtingen voor de toekomst zijn niet anders: steeds meer expats zullen gaan werken in Denemarken. Wil jij ook gaan werken in Denemarken? Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over de Deense banenmarkt, de Deense werkcultuur en de belangrijkste sectoren.
Je hebt geen werkvisum nodig wanneer je een baan start in Denemarken. Denemarken is namelijk een Schengenland en daardoor is de aanvraag van een visum overbodig.
De Deense werkcultuur heeft veel weg van de Nederlandse werkcultuur. Zo zijn Denen, net als Nederland, een tolerant volk met weinig taboes. Ze hebben een directe manier van communiceren, zijn open en enigszins formeel. Denemarken is een land met een platte organisatiecultuur. Hiërarchie is er nauwelijks en de medewerkers werken zeer zelfstandig.
Samen tot een overeenstemming komen is heel belangrijk als je verhuist naar Denemarken. Er moet snel gehandeld worden en dit wordt dan in snel in de praktijk uitgevoerd. Net als Nederland en Duitsland, kennen de Denen ook een strakke planning. Stiptheid is heel belangrijk en waag het niet om vijf minuten later te komen. De Denen gaan vroeg naar huis om de kinderen op te halen van het kinderdagverblijf. Geen land heeft het zo goed geregeld omtrent de zorg van de kinderen en het werk. Het is als vrouw dan ook heel gemakkelijk om te werken in Denemarken, vanwege het groot aantal regelingen wat is getroffen.
Officieel werkt men in Denemarken 37 uur per week, maar recente cijfers wijzen uit dat dat slechts 33 uur is. Toch behoort Denemarken tot één van de meest productieve landen ter wereld. In de tijd dat de Denen werken, werken ze ook echt hard. Een werkdag duurt meestal maar tot 4 uur ’s middags, maar wees ervan bewust dat je dan wel echt hard moet werken tijdens werktijd. Over het algemeen hebben de Denen veel plezier in het werk. Dit stralen ze uit en dat resulteert dan weer in hoge productiviteit.
Denemarken heeft een moderne industrie, waarvan de meeste banen in de dienstensector te vinden zijn. De Deense economie ziet er als volgt uit: 71 procent bestaat uit diensten, 26 procent is werkzaam in de industriële sector en 3 procent is werkzaam in de landbouw. Het werkloosheidspercentage is nog steeds aan het dalen in Denemarken en momenteel staat de teller op 6,3 procent. De vooruitzichten zien er dus goed uit.
Denemarken is een land wat vooroploopt op de technologie. Daardoor zijn er allerlei banen te vinden in de technologische sector. Met name de telecommunicatie zorgt voor een groot baanaanbod. Ook de medicijnenindustrie doet het goed in Denemarken. Denemarken is de tweede grootste exporteur van medicijnen ter wereld. Hier zijn dan ook veel banen in te vinden. Denemarken is tevens een interessante plaats voor internationale bedrijven. Denemarken biedt interessante belastingen voor bedrijven en daarnaast is de hoge productiviteit van de Denen interessant voor deze bedrijven. In de zakelijke sector zijn dus ook zeker veel banen te vinden.
Hoewel de agrarische sector slechts voor 3 procent van de Deense economie uitmaakt, is het wel degelijk een belangrijke sector. Zo produceert Denemarken voedsel voor 15 miljoen mensen, dat is drie keer de Deense bevolking. Binnen de agrarische sector liggen er dan ook kansen, maar de hebben we het voornamelijk over technische banen binnen de agrarische sector. Deze sector is namelijk sterk afhankelijk van de technologie en voor ingenieurs moet het daarom niet moeilijk zijn om hier een baan te vinden.