Wonen in Singapore

Als je gaat wonen in Singapore, ga je wonen in een hypermoderne stadstaat met een hoge levensstandaard. Je vindt in Singapore hoge wolkenkrabbers, luxe winkelstraten en moderne bouwwerken. Singapore staat bekend om zijn multiculturele samenleving, mensen van over de hele wereld komen naar Singapore met hun eigen tradities en gebruiken. Door de vele nationaliteiten is Singapore ook erg verwesterd, je zult je er als Nederlander dan ook snel thuis voelen! Bijkomend voordeel is dat Engels meestal de voertaal is. Op deze pagina vind je alle informatie over wonen in Singapore.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Inwoners

Singapore heeft ondertussen ruim 5,5 miljoen inwoners en is één van de meest dichtsbevolkte landen in de wereld. Ongeveer 77% van de inwoners in Singapore is afkomstig uit China. Daarna komen de oorspronkelijke bewoners, de Maleisiërs met 14%. De derde grote groep inwoners komen uit India, en vormt ongeveer 8% van de bevolking van Singapore. Daarnaast kent Singapore ook veel immigranten uit Europa en de Verenigde Staten, die je overal in Singapore kan vinden! De meeste expats wonen in dezelfde appartementencomplexen en gaan vaak naar een bar in tegenstelling tot de “locals.”

De Singaporezen zijn erg gefocust op familie, ze trouwen jong en krijgen ook op een jonge leeftijd al kinderen. De locals zijn gewend aan expats, en zijn erg begripvol. Ze helpen met culturele verschillen en leggen uit wat ze het beste kunnen doen in bepaalde situaties die voor expats ongewoon zijn.

Cultuur

De inwoners van Singapore zijn bekend vanwege hun gastvrijheid en tolerantie, waardoor je je snel thuis zal voelen. Toch moet je er rekening mee houden dat het nog steeds een ander land is, met een andere cultuur! Let er bevoorbeeld op dat je niet laat merken dat je ongeduldig bent van het lange wachten, dat wordt niet gewaardeerd! Ook het maken van foto’s kan een gevoelig aspect zijn voor sommige mensen, vooral voor de locals.

Wanneer je naar Singapore gaat verhuizen, kan een lokale gids je helpen met alle recente ins en outs van de lokale bevolking. Dit zal helpen met wederzijds respect en acceptatie. Wil je helemaal volledig integreren in Singapore, bezoek dan een traditioneel festival! Dankzij de vele culturen die het land kent, zijn er ook veel godsdiensten met bijhorende feestdagen. Dit wordt uitgebreid gevierd met iedereen.

Wat betreft het eten in Singapore moet je er rekening mee houden dat veel aziatische gerechten gebruik maken van bedreigde dieren. Mocht je het een verdachte situatie vinden, kan je het beter niet eten.

Qua werkcultuur zijn Singaporezen hardwerkende mensen. Er wordt strak gehouden aan planningen en afspraken. Fouten maken wordt ook niet gewaardeerd, aangezien men niet erg vergevingsgezind zijn. Je kan snel ontslagen worden en al ben je ziek, moet je een echte doktersverklaring tonen.

Hieronder vind je nog een lijstje met leuke feiten over de cultuur in Singapore:

  • Het is onrein om binnen je schoenen te dragen
  • Veel mensen in Singapore kunnen niet zwemmen
  • Als iets je wordt aangeboden, neem dit dan met twee handen aan uit beleefdheid
  • Huizen en appartementen complexen moeten beschikken over een schuilkelder uit angst voor oorlog met omliggende landen
  • Er zijn veel westerse producten verkrijg baar in Singapore, ook dropjes!
  • De straffen in Singapore zijn hoger dan wij gewend zijn. Mocht je toevallig een fiets willen stelen, houdt dan rekening met een gevangenisstraf van 5 jaar
  • Met deze fiets mag je in ieder geval wel op de stoep fietsen

wonen in singapore

Klimaat

Singapore ligt vlakbij de evenaar, en kent dus een tropisch klimaat. Dit houdt in dat het er warm en nat is! De temperatuur komt meestal niet boven de 36 graden uit, maar het wordt echter niet kouder dan 20 graden. Ideaal voor een Nederlandse koukleum dus! Het is echter wel erg aanpassen, het voelt klam aan en door de gebrek aan wind ook erg benauwd.

In Singapore kun je altijd neerslag verwachten, maar vooral in november en december dankzij de moessonregens. Wanneer je gaat wonen in Singapore, is air-conditioning noodzakelijk om een comfortabel bestaan te hebben. Ook in openbare gelegenheden wordt er veel gebruik gemaakt van de airco. Dit maakt het lastig om je goed te kleden door de grote temperatuursverschillen.

Huis kopen in Singapore

De vraag naar woningen in Singapore is groot. De lokale bevolking woont in appartementen die door de overheid zijn gebouwd en aan de bevolking zijn verhuurd of verkocht. De rest, ongeveer 17%, woont in privé huizen. Hieronder vallen dus ook de expats!

Een huis vinden kan je via de website van Property Guru, een soort Funda zoals wij dat kennen. Om de prijs van de huizen niet te hoog te laten worden, is het voor buitenlanders eigenlijk niet toegestaan om een huis te gaan kopen in Singapore. Dit is alleen toegestaan als je 1. een permanente verblijfsvergunning hebt, 2. een economische bijdrage levert in Singapore en 3. daadwerkelijk in het pand gaat wonen. Het is dus niet mogelijk om een vakantiehuis te kopen of een huis te kopen en deze weer te verhuren!

Mocht je in aanraking komen voor het kopen van een huis, moet 10% van het aankoopbedrag uit eigen zak betaald worden. Laat je verder goed informeren door een makelaar ter plaatse, aangezien de markt een stuk complexer is dan dat wij gewend zijn.

Rijbewijs halen

Je mag in Singapore geen autorijden wanneer je alleen een Nederlands rijbewijs in bezit hebt. Deze moet vertaald zijn naar het Engels. Verblijf je echter langer dan twaalf maanden in Singapore, dan is het van belang om je Nederlandse rijbewijs om te laten zetten. Hiervoor meld je je bij het Traffic Police Department. Je meldt je vervolgens aan voor de Basic Theory test. Dit is een theorie examen, wanneer je deze haalt wordt je rijbewijs omgezet naar een Singapore Drivers Licence.