Zweden is een land wat veel mensen aanspreekt. De Zweedse cultuur verschilt niet heel veel van de Nederlandse cultuur en de natuur is er prachtig. Als je echter wilt gaan werken en wonen in Zweden, is het handig om goed voorbereid te zijn. Hier vind je alles wat je moet weten als je wilt gaan werken in Zweden.
Als je in Zweden wilt werken heb je een persoonsnummer voor de Zweedse belastingen nodig. Je wordt dan automatisch ingeschreven bij Försäkringskassan, het Zweedse ziekenfonds. Je hoeft geen inburgeringscursus te volgen in Zweden. Het is wel zeer aan te raden om de taal te leren! Voor de meeste banen is een goede kennis van de Zweedse taal een vereiste.
Werk vinden in Zweden is niet in iedere sector even makkelijk. Gelukkig helpt de Zweedse overheid je een handje. Samen met de Swedish Migration Agency maakt de overheid een lijst met banen waar veel vraag naar is in Zweden. Dit wordt wel de labour shortage list genoemd en deze wordt zeer regelmatig bijgewerkt.
Werken in Zweden betekent dat er weinig hiërarchie in het bedrijfsleven is. In Nederland zijn de verschillen tussen managers en werknemers al weinig, in Zweden is dat nog meer het geval. Zweedse managers zijn doorgaans zeer toegankelijk. Je kunt altijd met je voorstellen en vragen bij hen terecht. In Zweden zijn ze altijd op zoek naar compromissen sluiten. Ze nemen daarom ruim de tijd voor beslissingen nemen. Er zijn bij belangrijke beslissingen veel mensen binnen de organisatie betrokken
Zweden maken er vaak een gewoonte van om thuis te werken. Ook nemen ze graag lange vakanties, waarbij ze wel af en toe mail en telefoon beantwoorden. Een standaard werkdag in Zweden is vanaf 08:00 tot 17:00 met een lunchpauze van een uur. Uiteraard kan dit wat per sector verschillen. Tegenwoordig wordt er in Zweden ook geëxperimenteerd met kortere werkdagen van zes uur per dag.
Belangrijke sectoren in Zweden
De laatst gemeten werkloosheidsgraad in Zweden was 6.3 procent, vergelijkbaar met Nederland waar het percentage ongeveer 6.4 procent is. Wat zijn mogelijkheden op de Zweedse arbeidsmarkt voor expats? Volgens de lijst van de Zweedse overheid vind je het makkelijkst een baan in de volgende sectoren:
Er zijn ook een paar beroepen waar heel weinig vraag naar is. Als je aan de slag wilt in één van de volgende sectoren, krijg je het moeilijk in Zweden:
Deze banen zijn dus grotendeels bezet in Zweden. Mocht je toch één van deze beroepen willen uitoefenen, dan moet je ervoor zorgen dat je zeker bent van een baan voordat je gaat verhuizen naar Zweden.
Als je wilt werken in Zweden moet je goed weten waar je vacatures kunt vinden. Het werk zoeken gebeurt vaak via Arbetsförmedlingen, het Zweedse arbeidsbureau. Uitzendbureaus zijn niet zo populair, maar toch zijn er vestigingen van grote uitzendketens aanwezig. Op de vacaturesites van Monster en Stepstone staan ook veel vacatures. Ook een open sollicitatie aan een bedrijf is niet ongebruikelijk. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief kort en helder is. Het cv moet ook duidelijk zijn en relevante opleidingen en werkervaring vermelden. Wat je in gedachten moet houden, is dat men in Zweden veel waarde hecht aan je opleiding en werkervaring. Zorg dat je relevante opleidingen en ervaringen kan benoemen en eventueel bewijzen. En als je liever niet open wilt solliciteren: er staan ook veel vacatures in de kranten, zoals Dagens Nyheter en Svenska Dagbladet.