Ondernemen in Frankrijk: waar moet je op letten?

In het zuiden van ons land zijn diverse MKB bedrijven die graag zaken willen doen in Franstalig België of in Frankrijk. De afstand is namelijk niet groot en er ligt een zeer groot potentieel afzetgebied in het verschiet. Probleem is echter dat men niet de financiële armslag heeft om iemand hiervoor in loondienst aan te nemen, aangezien het in het begin om pionieren gaat en het niet duidelijk is wat de afzet / omzet zal gaan worden. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het aanbod van commercieel sterk onderlegde Franstaligen in Nederland zeer beperkt is.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Om te ondernemen in Frankrijk is het, naast het beheersen van de Franse taal, ook zeer belangrijk dat men op de hoogte is van de cultuur, omgangsvormen en gewoontes van het land. Bovendien zijn er sterke verschillen waar te nemen tussen de diverse regio’s in Frankrijk. De Parijse regio heeft een mondain karakter en internationaal zakendoen is daar aanzienlijk gebruikelijker dan de regio’s die op het Franse platteland gelegen zijn. Daar is men van nature wat conservatiever en staan tradities hoog in het vaandel. Zo lunchen de Fransen dagelijks uitgebreid tussen 12u en 14u, kennen organisaties vaak een sterke hiërarchische en formele structuur en is er sprake van een echte overlegstructuur.

Ondernemen in Frankrijk

Belangrijk is het dus om hier als Nederlandse organisatie van bewust te zijn en hierop in te spelen. Het kopiëren van de Nederlandse manier van zakendoen naar Frankrijk kan op weerstand rekenen en zal het tot stand komen van verkoop deals aanzienlijk bemoeilijken.

Fr Assistance herkent dat er een hiaat is tussen de wens van diverse Nederlandse MKB bedrijven om zaken te doen in Frankrijk en het aanwezige personeel dat hier in Nederland een goede invulling aan kan geven. Middels haar freelance werkzaamheden als Franstalig consultant probeert Fr Assistance in deze groeiende behoefte te voorzien. Middels o.a. het doen van acquisitie werkzaamheden, het verzorgen van vertalingen, het bijwonen van bouwvergaderingen wordt een compleet dienstenpakket aangeboden.

Gezien het feit dat de Europese export betrekkingen tussen de diverse landen in de komende jaren toe zullen nemen door de toenemende globalisering, zal ook de vraag gaan groeien naar meertalige krachten die commercieel de MKB sector op freelance basis kan gaan ondersteunen in het internationaal zakendoen.

Wil je meer weten over werken in Frankrijk? Sirelo helpt je met meer informatie!