Verhuizen naar Antwerpen

Verhuizen naar Antwerpen is in trek. Voor Nederlanders is verhuizen naar Antwerpen extra populair: er wordt Vlaams gesproken in Antwerpen. Zo is de taal in ieder geval geen barrière bij een verhuizing. Toch is het aangeraden om goed voor te bereiden op je verhuizing naar Antwerpen, dus lees hier alles wat je moet weten. Je vindt hier informatie over de verhuiskosten, een checklist en zaken waar je rekening mee moet houden. Verder vind je alle verhuisbedrijven die verhuizen naar Antwerpen en kun je ze onderaan de pagina vergelijken door gratis offertes aan te vragen.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Antwerpen

Verhuizen naar Antwerpen is niet zo een grote stap, omdat de stad redelijk dicht bij de Nederlandse grens ligt. Dit is een reden waarom veel Nederlanders de stap tot een verhuizing naar Antwerpen gemakkelijk kunnen nemen. De banenmarkt in Antwerpen biedt genoeg kansen tot het vinden van een baan. Ten eerste zijn er veel banen te vinden in de industriële sector. Doordat Antwerpen een grote havenstad is, liggen de banen binnen de havensector haast voor het oprapen. Ook ambachtelijke jobs zijn in trek. Je kunt dan denken aan banen als diamantslijper of juwelier. Antwerpen staat niet voor niks bekend om de Jodenbuurt waar de diamantindustrie nog volop in bloei is.

Bereikbaarheid

De stad ligt heel dicht bij Nederland en biedt makkelijke uitvalswegen naar de grote steden. In ongeveer een uur bereik je Rotterdam. Ook Brussel is gemakkelijk te bereiken. Het vervoer binnen Antwerpen is goed geregeld met veel bussen, trams en treinen. De rest van de wereld is gemakkelijk te bereiken door het eigen vliegveld van de stad.

Omdat België binnen de Europese Unie ligt is het vrij eenvoudig om er te gaan wonen. Het is niet nodig om een ander paspoort of een werkvergunning aan te vragen. Na vijf jaar is het mogelijk om de Belgische nationaliteit aan te vragen. Verhuizen naar Antwerpen is dus vrij eenvoudig én goedkoop.

Goedkopere huizenprijzen

De woningen in België zijn over het algemeen veel goedkoper. De huizen in Antwerpen zijn in het afgelopen jaar zelfs 2% goedkoper geworden. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper. En dat, terwijl er een vergelijkbare woon- en werkomgeving tegenover staat. Werken en wonen in Antwerpen is populair. Door de lage prijzen en mooie stad blijven de mensen komen, hoewel er door de crisis minder Nederlanders zijn komen wonen. Nu de crisis verleden tijd is, verhuizen er weer meer mensen naar Antwerpen vanuit Nederland.

Verhuizen naar Antwerpen

Kosten verhuizen naar Antwerpen

De gemiddelde verhuizing naar België kost tussen de €1.500 en €4.000 euro. Dit bedrag geldt voor alle gebieden in België, maar Antwerpen ligt over het algemeen dichterbij Nederland dan bijvoorbeeld Brussel. Hierdoor liggen de kosten voor het verhuizen naar Antwerpen gemiddeld tussen de €1.500 en €3.000. Dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid spullen je meeneemt, de extra services waar je gebruik van maakt en de afstand van deur tot deur. In de tabel hieronder vind je de geschatte kosten per inboedel:

InboedelGeschatte kosten
Studio€1.600
1 slaapkamer appartement€2.000
3 slaapkamer appartement€2.800

Wil je meer weten over de kosten van een internationale verhuizing? Ga dan naar onze pagina kosten internationale verhuizing of vraag hieronder direct gratis verhuisoffertes aan! Zo bespaar je al snel op je verhuizing én bespaar je jezelf veel tijd met zoeken.

Verhuizen naar Antwerpen?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Checklist Verhuizen naar Antwerpen

 • Schrijf vanaf 5 dagen voor vertrek jezelf uit in je gemeente in Nederland;
 • Na aankomst in Antwerpen, schrijf je binnen 8 dagen in bij deze gemeente;
 • Wanneer je rijbewijs verloopt, kun je een Belgisch rijbewijs aanvragen: deze blijft levenslang geldig;
 • Zorg voor een zorgverzekering bij een mutualiteit (het ziekenfonds);
 • Check of je diploma’s geldig zijn in België en laat ze eventueel omzetten;
 • Zoek een telefoonprovider die bij jou past;
 • Meld je aan bij de online overheidsdienst om dingen makkelijk te regelen;
 • Vraag alvast een OV-abonnement aan via internet indien nodig;
 • Open voor het gemak een bankrekening in Antwerpen.

Kosten levensonderhoud in Antwerpen

Antwerpen is erg vergelijkbaar met andere Nederlandse steden, hoewel de prijzen een stuk goedkoper zijn. Wil je meer inzicht krijgen in de prijzen? Wij hebben een vergelijking gemaakt van belangrijke zaken zoals je hieronder kunt zien in de tabel:

ProductAmsterdamAntwerpen
Maaltijd restaurant€15,00€15,00
Cappuccino€2,74€2,54
Melk 1 liter€0,96€0,86
Brood 500 gram€1,52€1,59
Appels 1 kilo€2,47€1,89
Aardappels 1 kilo€1,70€1,44
Bier 0,5 liter fles€1,11€1,04
Kaartje OV€2,90€3,00
Benzine 1 liter€1,55€1,24

Kosten vergelijken met andere steden in België? Zie dan de tabel hieronder:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Antwerpen615768615968
Brussel636353635768
Gent674988676051

Kosten huisvesting in Antwerpen

Naast dat grotendeels de alledaagse kosten lager liggen dan hier in een Nederlandse stad, zijn ook de prijzen voor de huur een stuk minder. Ook wanneer je een huis gaat kopen ben je goedkoper uit in Antwerpen, en dan woon je midden in de stad! Hieronder vind je een overzicht van de huurprijzen:

Woning huur per maandAmsterdamAntwerpen
Appartement 1 kamer centrum€1.354,24€676.00
Appartement 1 kamer buiten centrum€1.037,96€594,79
Appartement 3 kamers centrum€2.291,86€1.167,86
Appartement 3 kamers buiten centrum€1.540,95€881,79

De kosten per m³ in het centrum van Amsterdan en Antwerpen zijn ook vergeleken:

Ligging woningAmsterdamAntwerpen
Appartement in het centrum per m³€5.516,24€2.656,25
Appartement buiten centrum per m³€3.435,59€2.143,89

Huizen in Antwerpen

Om een woning te betalen moet je natuurlijk ook een woning kunnen vinden. Wanneer je gaat huren in Antwerpen kun je gebruik maken van een agentschap. Een standaard huurcontract duurt 9 jaar, langer dan dit is een langetermijncontract. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een kortere periode te huren, een kortetermijncontract heb je voor 3 jaar of korter. Wil je voor langere tijd blijven en je bent hier zeker van, is het ook mogelijk om te gaan kopen. De huizenmarkt in België is stabiel, ook in Antwerpen. Daarnaast is het voor buitenlanders ook relatief eenvouding om een huis te kopen in Antwerpen!

Wanneer je gaat kopen, moet je rekening houden met een registratie belasting van 10% over het aankoopbedrag. Daarnaast ben je verplicht om een notaris in te schakelen, die je tot 1% van het aankoopbedrag moet betalen. Verder moet je rekening houden met ongeveer €700 administratie kosten bij het kopen van je huis in Antwerpen. Vermogensbelasting is rond de €500 per jaar.

Nuttige websites om een woning te vinden in Antwerpen

Werken in Antwerpen

Wanneer je gaat werken in Antwerpen, maak je een goede kans om een baan te vinden. Hoewel de inkomensbelasting één van de hoogste in Europa is, is de banenmarkt toch aantrekkelijk genoeg om te komen werken in Antwerpen. Er is veel werkgelegenheid in Antwerpen, ook voor buitenlanders. Nederlanders hebben natuurlijk helemaal een streepje voor, aangezien wij geen extra taal hoeven te leren. Engels wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, en Frans en/of Duits al helemaal. Het enige wat je nodig hebt in België om te komen werken is in principe een geldig paspoort.

De zakencultuur is vergelijkbaar met die van Nederland, hoewel het iets kan afwijken. De voertaal in het zakenleven in Antwerpen is Vlaams, wat in ons voordeel is. Op het gebied van hiërarchie, houden de Belgen van wat meer afstand. Het zakenleven zal dan ook wat formeler overkomen dan wij gewend zijn hier in Nederland. Toch is Antwerpen best neutraal op dit gebied, vooral in vergelijking met steden in Wallonië zoals Brussel.

Tips werken in Antwerpen

 • Belgen houden van compromissen, dus pas jezelf aan zodat beide partijen tevreden zijn;
 • Punctualiteit is ook in de Belgische zakencultuur gewenst;
 • Zakenmensen in België staan bekend om hun nette kledingstijl, wanneer je gaat werken in België wordt dat ook van jou verwacht;
 • Bespreek geen persoonlijke dingen op het werk;
 • Wees niet te direct en confronterend, daar houden ze in België niet van.

Verhuisbedrijven naar Antwerpen

Wil je meer weten over de precieze prijzen die komen kijken bij een verhuizing naar Antwerpen? Vraag dan nu gratis tot wel 5 offertes aan van verhuisbedrijven gespecialiseerd in het verhuizen van inboedels naar Antwerpen.