Wonen in Canada

Geef al die honderden Nederlanders die jaarlijks naar Canada emigreren maar eens ongelijk! Wie wil er nu niet in het op één na grootste land wonen? Canada staat bekend om zijn zeeën en de prachtige ongerepte natuur. Bovendien voel je je gelijk opgenomen als ‘expat’, de van oorsprong geëmigreerde Candezen, zijn heel friendly en outgoing. De huizenprijzen in Canada zijn de laatste tijd wat gestegen, puur omdat het steeds populairder wordt om in Canada te wonen. Een ‘geluk bij een ongeluk’ is dan juist wel dat het huren van een huis in Canada goedkoper is geworden. Lees hier alles over wonen in Canada!

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Canada

Canada is vergelijkbaar met Amerika: beide landen zijn immigratielanden en kennen daarom een mix van allerlei culturen. Wel overheerst de Engelse en Franse invloed in Canada. Daarnaast is er ook invloed van de Indiaanse en Inuit bevolking. Het bijzondere aan Canada is dat het één van de weinige tweetalige landen is: er wordt zowel Frans als Engels gesproken. Wel overheerst Engels er: voor 63 procent van de Canadese bevolking is Engels de moedertaal en voor de resterende 37 procent is dat Frans.

Doordat Canada zo multicultureel is, is er ook veel ruimte voor creativiteit. Dat merk je terug in het grote aantal artiesten, schrijvers en musicians die hier vandaan komen. Canadezen zijn niet alleen creatief, ze zijn ook supervriendelijk! De Canadese en Nederlandse cultuur lijkt vrij veel op elkaar. Beide landen kennen een cultuur waar het individu centraal staat. Ook wordt de Canadese cultuur, net als de Nederlandse cultuur, gekenmerkt door gelijkheid. Iedereen krijgt gelijke kansen, dat zie je ook terug in het zorgstelsel. Een groot verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse cultuur is het verschil in ‘mannelijkheid’. Dit zal je merken als je langer woont of werkt in Canada. In Canada bestaat nog de wat meer traditionele samenleving, waarbij de man werkt en de vrouw zorgt voor het gezin. Uiteraard verandert dit de laatste tijd wel steeds meer.

Canada heeft 35.099.836 inwoners, dat is heel weinig, als je bedenkt dat het land het tweede grootste land ter wereld is met zijn 9.984.670 km² oppervlakte. Dat betekent automatisch dat Canada schatten aan natuur heeft. Er is bijna geen land waar de natuur zo ongerept is als in Canada. Je vindt er uitgestrekte bossen, rivieren, hoge bergtoppen, eindeloos glooiende heuvels en prachtige stranden aan de kust. Canada kent een klimaat van extremen: in de zomer kan het in het binnenland behoorlijk warm worden, maar in de winter wordt het er zelfs wel eens -40 graden Celsius gemeten. De kustgebieden kennen over het algemeen de mildste temperaturen, vandaar dat deze gebieden dan ook het dichtstbevolkt zijn.

In tegenstelling tot hun buurland Amerika, heeft Canada wel echt een traditionele keuken. Als vegetariër zul je waarschijnlijk niet zo van de Canadese keuken houden. Kenmerkend voor deze keuken is het vele vlees. Zo kent de Canadese keuken veel gerechten als vleespastei, zalmpastei, stoofpotten en gehaktballen in saus. Verder zal de maple syrup, je ook niet onbekend in de oren klinken. Deze is afkomstig uit Canada, van de Canadese Esdoorn.

Wonen in Canada

Huizen in Canada

Canadese huizen hebben veel weg van de Amerikaanse huizen. Een groot gedeelte van de Canadese huizen wordt gebouwd uit hout en ze hebben bijna allemaal een veranda. De huizen zijn er over het algemeen allemaal een slagje groter dan in Nederland. Simpelweg omdat er in Canada ook meer plaats voor is. Een gemiddeld huis in Canada kost zo’n €160.302. De huizenprijzen in Canada zijn uiteraard het duurst in steden.

Een huis kopen in Canada is bijna een fluitje van een cent te noemen. Het proces ervan is eenvoudig en duidelijk, maar bedenk wel dat je alles op papier moet zetten. De beste manier om een huis te vinden in Canada, ongeacht of je het wilt kopen of huren, is via internet. Heb je je droomhuis gevonden, dan dien je schriftelijk een bod in. Belangrijk is dat je zorgt dat je alle persoonlijke documenten bij je hebt. Denk dan aan recente bankafschriften en belastingaangiften. Vooral als niet- Canadees is dit echt een vereiste. Een ander belangrijk punt, als niet- Canadese koper, is dat je een aanbetaling van 10 procent van de voorgestelde prijs bij je aanbod moet doen.

Ook in Canada is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Wanneer je er eenmaal over eens bent gekomen, wordt dit officieel vastgesteld in de Offer of Purchase and Sale. Dit document wordt vervolgens getekend door beide partijen en doorgestuurd naar de advocaat. De advocaat rondt de koop verder af. Bedenk wel dat je bij de koop van het huis een overdrachtsbelasting moet betalen. Deze belasting varieert tussen de 0,5 en 2 procent van de waarde van het huis.

De huizenprijzen van koopwoningen in Canada zijn over het algemeen vrij duur, wel liggen ze nog onder de huizenprijzen in Australië. Daarnaast zijn de rentepercentages historisch laag tegenwoordig. Dat zorgt dan automatisch ook weer dat veel huurders overstappen naar een koopwoning. Je kunt er ook voor kiezen om een woning te huren. Het aanbod van huurwoningen is nu erg groot in Canada. Verhuurders proberen de verhuur van hun woningen aantrekkelijker te maken door allerlei extra’s aan te bieden. Denk dan aan een verhuurder die een gratis parkeerplaats aanbiedt of een verhuurder die meubilair levert.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Canada?

De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Canada vallen goedkoper uit in vergelijking met Nederland. Volgens de website Numbeo zijn de gemiddelde kosten in levensonderhoud zo’n 9 procent goedkoper. Uit eten gaan is vergelijkbaar met Nederland. Wat echt een grote kostenpost is in Canada is het vervoer. Omdat Canada zo uitgestrekt, moeten er elke dag flinke afstanden gereden worden, waardoor er veel geld aan vervoer wordt betaald per persoon.

Wonen in Canada is iets wat mensen aantrekt? Wie wil dat nu niet, prachtige natuur om je heen en goede levensvoorzieningen? Ben jij ook van plan om te gaan emigreren naar Canada? Vind dan meer informatie op onze pagina verhuizen naar Canada.