Verhuizen naar Duitsland

Overweeg jij te verhuizen naar Duitsland? Sehr toll! Je bent bij Sirelo aan het juiste adres. We snappen dat een internationale verhuizing geen dagelijkse kost voor je is, daarom hebben we zoveel mogelijk handige info voor je op een rijtje gezet. 😉 Lees snel verder!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Van Nederland naar Duitsland verhuizen: Wat kost dit?

Voor het verhuizen van een gemiddelde inboedel van Nederland naar Duitsland rekent een verhuisbedrijf ongeveer €3200 tot €4700. Echter kunnen de kosten een verhuizing naar Duitsland erg uiteenlopen. De voornaamste reden? Het verschil in afstand kan enorm zijn. Wanneer je van Venlo naar Düsseldorf verhuist, ben je logischerwijs minder kwijt dan wanneer je van Amsterdam naar München verhuist.

De factoren die de prijs het meest beïnvloeden zijn:

 • De afstand tussen de woningen.
 • De grootte van jouw inboedel.

Verder hebben zaken als het (de)monteren van meubelstukken, het laten inpakken van verhuisdozen en het inzetten van een verhuislift ook invloed op de kosten. Wanneer je meer uitbesteed aan het verhuisbedrijf, zal je verhuizing naar Duitsland dus meer kosten.

Gemiddelde kosten van een verhuizing naar Duitsland

Om een schatting te kunnen maken van jouw verhuiskosten, hebben we hieronder een globaal overzicht van de kosten voor een verhuizing van Rotterdam naar Berlijn voor je. Dit betreft ca. 700 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€2.800 – €3.300
Woning 2 slaapkamers€3.100 – €3.900
Woning 3 slaapkamers€3.700 – €4.900

Betreft jouw verhuizing een kortere afstand dan 700 kilometer? In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een verhuizing van Rotterdam naar Düsseldorf, dit betreft circa 225 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€1400 – €1900
Woning 2 slaapkamers€2000 – €2400
Woning 3 slaapkamers€2400 – €2900

Let op! De verhuiskosten in de tabellen zijn berekend aan de hand van 1) de grootte van de inboedel en 2) de afstand van A naar B. Wanneer je gaat verhuizen naar Duitsland en je de exacte kosten wil weten, dan is het raadzaam om verhuisoffertes aan te vragen. In de verhuisoffertes worden extra diensten ook meegerekend en zo weet je precies wat jouw verhuizing zal gaan kosten. ✔️

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten?

Snappen we! Je bent aan het juiste adres, Sirelo is hier to the rescue. Door het aanvragen van verhuisoffertes via onze gratis offertedienst ontdek je wat jouw verhuizing naar Duitsland zal kosten bij vijf verschillende internationale verhuizers. Door het vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt én je weet zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vul onderstaand formulier in en wij gaan op zoek naar vijf verhuisbedrijven die bij jouw verhuizing naar Duitsland passen. Helemaal gratis en je zit nergens aan vast. ⬇️

Vergelijk makkelijk en snel verhuisbedrijven
Klik op de grootte van je verhuizing en ontvang verhuisoffertes!

💬 Sirelo’s TIP: Wil je liever zelf contact opnemen met verhuisbedrijven? Kijk dan eens op de pagina ‘Verhuisbedrijf Duitsland’, hier vind je bekende verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar Duitsland!

Emigreren naar Duitsland: Onze tips

In de afgelopen jaren hebben we bij Sirelo veel mensen mogen helpen met hun verhuizing naar Duitsland. Ondanks dat een verhuizing naar Duitsland soms maar enkele honderden kilometers betreft, blijft het een emigratie. En daar komt veel bij kijken! We hebben een aantal tips voor je verzameld om het verhuisproces soepeler te laten verlopen:

 1. Check goed wat de emigratie gaat betekenen voor je AOW. Wellicht klinkt je pensioen nog ver weg, maar het is altijd iets om rekening mee te houden. Ontvang je nu een pensioen in Nederland of heb je geen inkomsten? Dan ben je straks niet meer verzekerd voor de AOW, je bouwt dus geen AOW-pensioen in Nederland meer op. Je kunt je dan in sommige gevallen vrijwillig verzekeren bij de SVB;
 2. In de eerste vijf jaar na je emigratie heb je in Duitsland geen recht op sociale voorzieningen. Hou hier rekening mee! Zo kom je niet voor verrassingen te staan;
 3. Afhankelijk van waar je in Duitsland naartoe verhuist, spreekt men niet allemaal even goed Engels. Het is dus geen verkeerd idee om je Duits bij te spijkeren vóór je vertrekt. Overweeg een taalcursus om in ieder geval tijdens het emigratieproces jezelf verstaanbaar te maken in Duitsland;
 4. Controleer wat de verhuizing naar Duitsland zal betekenen voor je toeslagen en verzekeringen. Voor je toeslagen kun je terecht bij de Belastingdienst en voor verzekeringen onder andere bij het CAK;
 5. Wees voorbereid op een cultuurshock 😉 klinkt waarschijnlijk heftiger dan het is, maar we krijgen het vaak te horen van mensen die je voorgingen. Op veel vlakken verschillen Duitsers sterk van Nederlanders. Het is dus handig om je van tevoren goed te verdiepen in deze cultuurverschillen zodat je weet wat je kunt verwachten.

Meer tips voor je emigratie naar Duitsland vind je verderop deze pagina, verstopt in de checklist. 🔍

Verhuizen naar Duitsland

Wonen in Duitsland: de vereisten

Duitsland behoort net als Nederland tot de Europese Unie, wat inhoudt dat je geen visum nodig hebt. Kom je echter niet uit een EU-land? Dan gelden er andere regels. Je hebt dan wel een visum nodig, dit visum is gekoppeld aan de reden van je verblijf en kan worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat.

Wanneer je wel geboren bent in een EU-land, dan is het enige wat je nodig hebt om de grens over te steken een geldig identiteitsbewijs. Om dan in Duitsland te mogen wonen, zijn dit de vereisten:

✔️ Je kunt een bewijs van inkomen laten zien. Je moet kunnen aantonen dat je je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien omdat je de eerste vijf jaar geen recht hebt op sociale voorzieningen;

✔️ Je hebt een ziektekostenverzekering. In Duitsland dien je een verzekering te hebben en dit aantoonbaar te kunnen maken.

✔️ Je bent geen gevaar voor de Duitse samenleving.

Voldoe je hier aan? Check, dan mag je in Duitsland wonen! Na je verhuizing is het noodzakelijk om je in te schrijven bij de gemeente in Duitsland.

Verhuizen naar Duitsland met Sirelo

Inschrijven bij de gemeente

Ben je uitgeschreven in Nederland? Dan moet je je binnen één week inschrijven in Duitsland. Dit doe je bij de Stadt- of Gemeindeverwaltung. Je hebt hierbij de volgende documenten nodig:

 • Een schriftelijk bewijs van je uitschrijving in Nederland;
 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Uittreksel uit het geboorteregister.

Wanneer je je hebt ingeschreven ontvang je een ‘Anmeldebestätigung’. Dit is ook direct je bewijs van recht op verblijf. Nu kan je avontuur in Duitsland officieel beginnen!

Checklist: Zaken die je niet moet vergeten wanneer je naar Duitsland verhuist

 • Ziektekostenverzekering: een ziektekostenverzekering is verplicht voor alle inwoners van Duitsland. Werknemers met een inkomen van minder dan €54.900 per jaar moeten verplicht een publieke ziektekostenverzekering hebben. Wanneer je jaarsalaris hoger ligt, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere ziektekostenverzekeringen. Ondanks dat een deel van de werknemers dus kan kiezen uit de twee ziektekostenverzekeringen, blijft de publieke ziektekostenverzekering het populairst. Het is belangrijk om volledig verzekerd te zijn, omdat behandelingen in Duitsland relatief duur kunnen zijn.
 • Gezondheid: check je gezondheidssituatie. Heb je in Duitsland behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in, zodat je zeker weet dat je even vooruit kunt;
 • Diploma’s: zorg dat alles met betrekking tot je certificaten en diploma’s in orde is. Denk aan het vertalen hiervan, maar zorg ook dat je diploma erkend wordt. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland helaas regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn enic-naric.net en nuffic.nl;
 • Kinderopvang: mocht je jonge kinderen hebben en gebruik willen maken van kinderopvang, hou er dan rekening mee dat er in veel Duitse dorpen / steden een wachtlijst is voor bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of naschoolse opvang. Begin je zoektocht dus tijdig;
 • Financiën: het openen van een Duitse bankrekening wordt aanbevolen;
 • De belastingdienst: vergeet niet contact op te nemen met de Belastingdienst voor vertrek. Zij kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je verhuist naar Duitsland;
 • Opzeggen abonnementen en andere nutsbedrijven: neem hiervoor tijdig contact op, omdat hier vaak sprake is van een opzeggingstermijn van enkele maanden.
 • Verhuizing doorgeven: we hebben een overzicht gemaakt van alle personen, bedrijven en instanties waar je je verhuizing dient door te geven. Je vindt deze hier.

💬  Sirelo’s TIP: Zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan onze checklist voor verhuizen naar het buitenland.

Verhuizen naar Duitsland: ervaringen van anderen

Als geen ander begrijpen we dat je graag ervaringen leest van mensen die je voor gingen. Je verhuist immers niet iedere dag naar Duitsland! Op deze blog lees je over de ervaring van Maia en Maarten. Zij delen hun ervaring van A-Z met je.

Op Sirelo deelt Jetty deelt haar ervaring over haar emigratie naar Duitsland. Ze vertelt je welk verhuisbedrijf Duitsland ze heeft gebruikt en geeft handige tips. Jetty: “Verdiep je ook goed in de wet- en regelgeving, anders weet je niet wat je te wachten staat. Verder raad ik iedereen aan een verhuisbedrijf met het keurmerk Erkende Verhuizers te vragen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het geen schnabbelaar is.” 

Tot slot..

Het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar wij raden je aan om je goed te verdiepen in de belangrijke zaken rondom jouw verhuizing naar Duitsland. De artikelen hieronder zijn hiervoor onze aanraders, Viel Spaß! 😉

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs