Wonen in Duitsland

Duitsland is een zeer aantrekkelijk land voor expats. Het land heeft zowel grote, dynamische steden als uitgestrekte landschappen. Daarnaast zijn de benzine- en huizenprijzen laag in Duitsland, wat een andere belangrijke reden is om te gaan wonen in Duitsland. En last but not least, het woongenot in Duitsland is veel hoger dan Nederland.  Met ruim 81 miljoen inwoners heeft Duitsland de grootste bevolking binnen de Europese Unie. In Duitsland heerst een prettig sociaal klimaat, de politie spant zich in en jongeren kennen normen en waarden. Het wordt daarom als relatief veilig beschouwd om te wonen in Duitsland.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Duitsland

De Duitse cultuur verschilt behoorlijk van de Nederlandse cultuur, al zou je dat op het eerste gezicht niet denken. Vooral op zakelijk gebied verschilt de Duitse cultuur veel van de Nederlandse cultuur. In Duitsland hecht men veel waarde aan feit dat werk en privé gescheiden blijven. Op de werkvloer kun je daarom zo min mogelijk grapjes maken en ook is het belangrijk om niet zomaar zonder reden te tutoyeren. Daarnaast zijn Duitsers hele stipte mensen, ze zijn altijd ruim op tijd en houden zich altijd aan afspraken. Hun sterke discipline heeft er onder andere voor gezorgd dat ze een hele sterke economie zijn geworden. Ze zijn de derde economie van de wereld en zelfs nummer 1 van Europa!

Naast dat Duitsers heel stipt zijn en veel discipline hebben, kunnen ze ook genieten van het leven. Wanneer ze klaar zijn met werken, drinken ze graag een biertje met z’n allen. Ook houden Duitsers erg van lekker eten en daarom wordt het eten echt als een sociale aangelegenheid gezien. Daarnaast maken Duitsers goed gebruik van vakanties en zijn ze vaak in het buitenland te vinden. Je kunt dus wel zeggen dat Duitsers zowel harde werkers als echte levensgenieters zijn.

KlimaatWonen in DuitslandDuitsland kent een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag valt gedurende het hele jaar. Door de diverse berg- en heuvelgebieden vind je in Duitsland redelijk veel variatie in het weer. Met welke weersomstandigheden je te maken krijgt is dus mede afhankelijk van je woonplaats. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken krijgen met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld.

Eetgewoonten

Op het gebied van eetgewoonten zou je misschien verwachten dat men iedere dag zuurkool met braadworst eet. Dit wordt zeker gezien als een favoriet, op straat wordt dit met regelmaat gegeten maar thuis kookt men meestal iets anders. Gerechten zijn vergelijkbaar met wat we in Nederland eten. Verder is Duitsland hét land van gebak. Waar je ook komt, je zult geheid een banketbakkerswinkel voorbij lopen waarvan de vitrine volstaat met verschillende soorten gebak. De Duitsers zijn er gek op. Dan is er ook nog de hartige Brezel, een zoute krakeling. Deze wordt vers gebakken en eet men meestal warm op. Met kerst wordt er in restaurants vaak een kerstkarper geserveerd. Dit is een stoofschotel waarbij de karper met groenten en fruit wordt gaar gestoofd in wijn, gesmolten boter en room.

Huizen in Duitsland

Het grootste deel van de Duitse bevolking woont in appartementen of semi-losstaande huizen. Deze huizen zijn veelal na 1950 gebouwd, dit is te wijten aan de Tweede Wereldoorlog waarbij de meeste huizen vernietigd zijn. De wederopbouw heeft er voor gezorgd dat veel huizen constructief beter in elkaar zitten en de nieuwbouw van de afgelopen 20 jaar zorgt in veel Duitse steden voor een mooi contrast tussen oud en nieuw. In steden als Berlijn, München en Düsseldorf kijk je je ogen uit naar de hypermoderne gebouwen en torenhoge flats. De grote steden zijn hierin veel moderner dan de dorpen, in deze dorpen vind je voornamelijk vrijstaande huizen.

Het kopen van een woning in Duitsland is zeker het overwegen waard. Huren is over het algemeen vrij duur wanneer je de prijzen vergelijkt met het kopen van een woning. Koopwoningen zijn goedkoper dan in Nederland, om onroerend goed te kopen moet je echter wel voldoende geld bezitten; banken verstrekken niet snel een hypotheek. Op veel plekken is wonen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Je koopt bouwgrond vanaf €70 per vierkante meter, het bouwen van je eigen huis is dus ook zeker geen verkeerd idee. Daarnaast zijn de hypotheeklasten lager en heb je meer fiscale voordelen dan in Nederland.

Wonen in Duitsland

Bij het huren van een woning is het gebruikelijk dat ongeveer de helft van je inkomen verdwijnt naar de huisbaas, dit geldt voornamelijk voor de steden. Dat is best een flink bedrag, zeker wanneer je het vergelijkt met het huren van een woning in Nederland. Omdat kopen daarentegen juist goedkoper is, kiezen veel Nederlanders ervoor om bij emigratie een woning in Duitsland te kopen.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Duitsland?

Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Alleen in Polen en Tsjechië ligt het prijsniveau van dagelijkse boodschappen lager dan in Duitsland. Levensmiddelen, auto’s, benzine en horeca; het is in Duitsland allemaal aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Maar per saldo betalen de meeste Duitsers meer aan belasting en sociale lasten dan Nederlanders. Je gezinssituatie bepaalt de mate hiervan, want het Duitse belastingstelsel is erg traditioneel. Ben je alleenstaand of woon je samen? Dan betaal je veel meer belasting dan een getrouwd stel. Daarnaast is de kinderbijslag bijna drie keer zoveel als in Nederland.

Duitsland staat bekend om de uitstekende gezondheidszorg. In Nederland heeft men regelmatig te maken met lange wachtlijsten, in Duitsland komt dit zelden voor. Daarnaast worden meer kosten vergoed door de ziektekostenverzekeringen. Wil je meer lezen over dit mooie land omdat je gaat verhuizen? Dan raden we je aan om de pagina over verhuizen naar Duitsland te bezoeken en je te verdiepen in verhuisbedrijven voor je verhuizing naar Duitsland.