Frankrijk in cijfers

Huizenprijzen
45
Gem.
Kosten dagelijks leven
68
Hoog
Criminaliteitscijfers
42
Gem.
Gezondheidszorg
57
Gem.
Totale score
72
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Frankrijk
€ 3500 - € 5500
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Frankrijk

Nederland verlaten en verhuizen naar Frankrijk, steeds meer mensen wagen de gok. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je verhuist naar Frankrijk, daarom hebben wij alvast de nodige informatie voor je verzameld. Je vindt hier informatie over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk, een checklist en je kunt steden in Frankrijk vergelijken.  Wil je alvast een precieze prijsindicatie ontvangen? Vul dan ons offerteformulier in om gratis tot 5 offertes te ontvangen van verhuisbedrijven. Hieronder vind je een overzicht van hetgeen dat je op deze pagina kunt vinden:

verhuizen naar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk is momenteel erg populair. Het is dan ook relatief makkelijk om een verhuizing naar Frankrijk te regelen, omdat je niet verplicht bent een Frans visum aan te vragen wanneer je al in de Europese Unie woont. Het is wel handig om een verblijfsvergunning aan te vragen, maar het is niet verplicht. Een verblijfsvergunning zou je kunnen aanvragen bij de vreemdelingenpolitie, het stadhuis van de plaats waar je woont of bij de préfecture waar je woonplaats onder valt.

Visum niet verplicht

Door het Verdrag van Schengen is het mogelijk om zonder visum te kunnen verhuizen naar Frankrijk. Wanneer je definitief emigreert, wordt het wel aanbevolen om een verblijfsvergunning aan te vragen. Het kan zijn dat er gevraagd wordt naar een verblijfsvergunning als je een woning wilt huren of kopen. De verblijfsvergunning kan worden aangevraagd bij de vreemdelingenpolitie, het stadhuis of de gemeente waar je naartoe verhuist.

Leven in Frankrijk

Over het algemeen wordt wonen in Frankrijk gezien als uiterst aangenaam. Er zijn typische gewoontes die het leven zo aangenaam maken, deze draaien meestal om een relaxte levensstijl en lekker eten. De lunch duurt relatief lang: deze vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 en wordt ook wel entre midi et deux genoemd. Steeds meer Fransen kiezen voor een sandwich tussen de middag, maar de warme maaltijd blijft populair.

De kosten van een verhuizing naar Frankrijk

Een internationale verhuizing kost al snel meer dan een nationale verhuizing, zeker als het van deur tot deur een grote afstand betreft. Gelukkig wordt een verhuizing naar Frankrijk gewoon per vrachtwagen gedaan, dit scheelt al een hoop ten opzichte van een overzeese verscheping. Een gemiddeld Nederlands gezin betaalt tussen de €3.500 en €5.500 om de volledige inboedel te verhuizen naar Frankrijk. De kosten die jij uiteindelijk betaalt, kunnen uiteraard hoger of lager uitvallen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, die we later in deze tekst toelichten. Het kan dus zomaar zijn dat jij meer of minder betaalt, bovenstaand bedrag is slechts een indicatie. De offertes zijn vaak als volgt opgebouwd:

Service% Kosten
Transport40%
Laden30%
Lossen30%

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden

De prijs die je gaat betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Kies je voor een volledig verzorgde verhuizing, dan betaal je meer. Hieronder vind je een overzicht van de factoren die de prijs kunnen laten doen stijgen of juist zakken.

  • De grootte van je inboedel. Het spreekt misschien voor zich, maar bij een verhuizing naar Frankrijk geldt: hoe groter je inboedel, hoe meer het kost. Om te besparen op de verhuiskosten kun je dus de keuze maken om maar een gedeelte van je inboedel mee te nemen.
  • Keuze van verzekeringen. Om de prijs nog meer te laten zakken, kun je overwegen om je inboedel niet te verzekeren tijdens het transport. Dit is echter een redelijk riskante keuze, aangezien er van alles kan gebeuren tijdens de reis.
  • Extra services. Wil je je spullen laten demonteren en inpakken door het verhuisbedrijf? Dan moet je extra betalen. Houd de kosten laag en pak zelf alles in.
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Checklist: Wat moet je niet vergeten?

  • Zorg ervoor dat alle documenten op orde zijn;
  • Laat je diploma’s geldig verklaren voor het buitenland bij DUO;
  • Laat de belastingdienst weten dat je gaat verhuizen;
  • Zorg ervoor dat je huisdier een EU-dierenpaspoort heeft;
  • Sluit alvast verzekeringen af in Frankrijk of neem een overbruggingsverzekering;
  • Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent qua taal en cultuur;
  • Vergelijk verhuisbedrijven met ons offerteformulier!

verhuizen naar Frankrijk

Het leven in verschillende steden

Grote populaire steden in Frankrijk waar mensen graag naartoe verhuizen zijn onder andere Parijs, Lyon en Marseille. Het leven in Frankrijk is iets duurder dan wij gewend zijn, maar verschilt ook erg per stad. Hieronder zie je een vergelijking tussen verschillende steden in Frankrijk:

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Lyon655467655748
Marseille665847664666
Parijs565756566368
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Lyon€ 2,62€ 0,75€ 2,82€ 1.018,75
Marseille€ 1,78€ 0,92€ 2,77€ 854,77
Parijs€ 3,57€ 1,16€ 3,33€ 1.878,84

Huis kopen in Frankrijk

Wanneer je gaat wonen in Frankrijk wil je ook een huis hebben. Het kopen van een huis in Frankrijk is vaak goedkoper dan hier in Nederland. Zoals vanzelfsprekend is de stad duurder dan een kleiner dorpje. De vraagprijzen in Frankrijk zijn inclusief makelaarskosten maar de kosten van de notaris zijn niet inbegrepen. Hiermee moet je oppassen, aangezien de eigenaar invloed heeft op de vraagprijs met als resultaat dat de prijs hoger ligt dan de waarde. Dit zorgt natuurlijk wel voor onderhandelingsruimte! Handige websites voor huizen in Frankrijk:

Huren of kopen?

Op het platteland zijn de huizenprijzen vanzelfsprekend een stuk lager. Een huis kopen op het platteland zal dan ook geen grote aanslag op je portemonnee zijn. Wanneer je in steden gaat wonen, kun je het beste een appartement huren. Een huis kopen is relatief heel duur, terwijl de huren gemiddeld laag zijn. Dit is vooral handig als je toch niet heel je leven in Frankrijk wilt blijven wonen!

Extra informatie over Frankrijk

Natuurlijk wil je nog veel meer weten over Frankrijk wanneer je gaat verhuizen. Op Sirelo vind je nog veel meer informatie die je moet weten voor je vertrek naar Frankrijk, zoals:

Het aanvragen van gratis offertes voor jouw verhuizing

Wil je weten hoeveel je verhuizing naar Frankrijk gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk tot wel 5 verhuisbedrijven die ervaring hebben in het verhuizen naar Frankrijk. Hiermee bespaar je tot wel 40% op je verhuiskosten!