Verhuizen naar Frankrijk

Wij hebben op deze pagina zoveel mogelijk informatie verzameld over verhuizen naar Frankrijk. Hieronder een kort overzicht.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizing naar Frankrijk kosten

Grootte woningKosten verhuizen
1 slaapkamer€1.000-€1.500
2 slaapkamers€1.300-€1.800
3 slaapkamers€1.700-€2.400
4 slaapkamers€2.200-€3.100
5+ slaapkamers€2.700-€3.800

Let op: de bovenstaande informatie is gebaseerd op een gemiddelde verhuizing met behulp van een verhuistruck. Deze kosten kunnen altijd afwijken van de werkelijkheid, mede doordat in de bovenstaande tabel is uitgegaan van een verhuizing van het midden van Nederland naar het midden van Frankrijk. Wanneer je een grotere afstand moet overbruggen, zullen de kosten hoger worden. De kosten kunnen ook hoger worden als je een container overzees wilt laten verschepen. Dit is niet gebruikelijk bij verhuizen naar Frankrijk, maar wordt wel eens gedaan bij hele grote inboedels.

Verhuizen naar Frankrijk?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Checklist verhuizen naar Frankrijk

 • Zorg ervoor dat alle documenten op orde zijn (maak kopieën van belangrijke documenten);
 • Uitschrijfbewijs Gemeentelijke Basisadministratie. 1 tot 5 dagen voor vertrek te regelen;
 • Laat je diploma’s geldig verklaren voor het buitenland bij DUO;
 • Laat de belastingdienst weten dat je gaat verhuizen;
 • Opzeggen huidige abonnementen;
 • Sluit alvast verzekeringen af in Frankrijk of neem een overbruggingsverzekering;
 • Openen nieuwe bankrekening (niet verplicht, biedt wel voordelen);
 • Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent qua taal en cultuur.

Bezoek onze pagina ‘verhuizen naar het buitenland’ voor meer zaken die mensen regelmatig vergeten wanneer ze emigreren.

Ervaringen van Nederlanders die naar Frankrijk zijn verhuisd

Blogs

We weten hoe belangrijk het is om verhalen van andere mensen te lezen voor je naar Frankrijk gaat verhuizen. Mede daarom hebben wij aan Marjon gevraagd of zij haar verhaal met ons wilde delen. In onze blog ‘Marjon in Reims’ lees je meer over haar ervaring van het leven in Frankrijk.

Ook Ivonne en Frank verhuisden naar Frankrijk (naar de Provence). Laat je verrassen door hun ervaring in Frankrijk!

Forums

Op de onderstaande forums staan meer ervaringen en verhalen van Nederlanders. Je kunt hier ook vragen stellen aan mensen die jou zijn voorgegaan of lezen welke vragen andere mensen hebben.

Emigreren naar Frankrijk – Zorgverzekering & pensioen

Over het algemeen gezien is de zorg in Frankrijk (in ieder geval in stedelijke gebieden) erg goed. Daarnaast is het ook nog eens de meest toegankelijke zorg ter wereld: een zorgverzekering in Frankrijk is niet verplicht, je hebt er hoe dan ook recht op. Je kunt een zorgverzekering via je werkgever afsluiten, maar ook via de overheid. De zorgverzekeringen in Frankrijk worden geregeld via de belastingen. Lees hier meer over de gezondheidszorg in Frankrijk.

Pensioen

In Frankrijk bouw je geen Nederlandse AOW op. Emigreer je voor je 65e naar Frankrijk, dan mis je dus 2% van je pensioen per jaar. Je blijft wel rechthouden op je in Nederland opgebouwde AOW als je naar Frankrijk verhuist (mits je aan de volwaarden voldoet). Bereid je goed voor en lees hier meer over ouderdomspensioenen in EU-landen.
verhuizen naar Frankrijk

Wonen in Frankrijk: belasting, een huis kopen en kosten van leven

Door een Europees verdrag tussen Frankrijk en Nederland betaal je nooit dubbel belasting. Heb je nog een huis in Nederland bijvoorbeeld en betaal je daar in Nederland nog belasting over, dan hoef je hier in Frankrijk niets voor te regelen. Dit wordt uiteraard anders wanneer je besluit een huis te kopen in Frankrijk of om te gaan werken in Frankrijk. Wil je meer informatie over het Franse belastingstelsel? Lees dan onze pagina ‘Belasting in Frankrijk’.

Makelaars met vastgoed in Frankrijk

Om te kunnen wonen in Frankrijk is het vinden van een thuis één van de grootste stappen die je moet zetten. Het kopen van een huis in Frankrijk is vaak goedkoper dan hier in Nederland. Het is vanzelfsprekend dat de stad duurder zal uitpakken voor een huis dan een kleiner dorpje. De vraagprijzen in Frankrijk zijn inclusief makelaarskosten en exclusief de kosten van de notaris. De eigenaar heeft in Frankrijk veel invloed op de vraagprijs van het huis, waardoor deze dus soms veel hoger ligt dan de echte waarde. Dit zorgt natuurlijk wel voor onderhandelingsruimte! Handige websites voor het vinden van huizen in Frankrijk:

 • French Property Links – een website met zoekmachine voor vastgoed in heel Frankrijk (12000+ huizen);
 • AuSud – Nogmaals een zoekmachine, waarop je een locatie kan invullen en zoekresultaten binnen komen binnen een straal die je zelf instelt. (Duizenden huizen);
 • A-Vendre – Nederlandse website met een meer specifieke zoekmachine, waar je kunt zoeken op: soort vastgoed, regio, prijs en departement. (2600+ huizen).

Huis kopen in Frankrijk: waar moet je op letten?

Op het platteland zijn de huizenprijzen vanzelfsprekend een stuk lager. Vanwege de lage prijzen op het platteland kiezen veel mensen er voor om hier een vakantiehuis aan te schaffen. Dit kan natuurlijk goed, als je er alleen op vakantie gaat, om aan het drukke leven te ontsnappen. Wanneer je hier definitief heen verhuist, kan het een eenzaam bestaan worden vanwege de uitgestrekte landschappen. Wanneer je in een Franse stad gaat wonen, kun je het beste een appartement huren. Een huis kopen is relatief duur, terwijl de huurprijzen gemiddeld laag zijn. Dit is vooral handig als je niet heel je leven in Frankrijk wil blijven wonen.

Meer informatie over het aankoopproces zelf vind je in onze blog over vastgoed in Frankrijk.

De kosten van leven in verschillende Franse steden

Grote populaire steden in Frankrijk waar mensen graag naartoe verhuizen zijn onder andere Parijs, Lyon en Marseille. Dit zijn de steden waar je ook kan denken aan een meer internationale omgeving. Het leven in Frankrijk is iets duurder dan wij gewend zijn, maar dit verschilt ook erg per stad. In de onderstaande tabel kun je zien dat Parijs de duurste stad is om naar toe te verhuizen. Hier zijn niet alleen de kosten van de huur het hoogste maar ook de gemiddelde prijzen van levensmiddelen. Klik op ‘prijzen per stad’ om de prijzen in de tabel te zien:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Lyon655467655748
Marseille665847664666
Parijs565756566368

Offertes aanvragen voor jouw verhuizing naar Frankrijk

Heb jij de knoop al doorgehakt om naar Frankrijk te verhuizen en ben je nu op zoek voor een specifieke prijsindicatie? Vraag dan vrijblijvend 5 verhuisoffertes aan van internationale verhuisbedrijven.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs