Frankrijk in cijfers

Huizenprijzen
45
Gem.
Kosten dagelijks leven
68
Hoog
Criminaliteitscijfers
42
Gem.
Gezondheidszorg
57
Gem.
Totale score
72
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Frankrijk
€ 3500 - € 5500
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Frankrijk

Als je gaat verhuizen naar Frankrijk hoef je geen rekening te houden met het aanvragen van een visum. Het blijft alleen wel een internationale verhuizing, en dus kan het inschakelen van een verhuisbedrijf erg handig zijn. Daarom hebben wij de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Frankrijk uitgezocht en, gecombineerd met een checklist, op deze pagina gezet. Daarnaast kan je ook gelijk ons offerteformulier invullen om gratis tot 5 offertes te ontvangen van verhuisbedrijven. Hieronder vind je een overzicht van hetgeen dat je op deze pagina kunt vinden:

verhuizen naar Frankrijk

Inschrijven in Frankrijk

Het regelen van een verhuizing naar  Frankrijk is relatief makkelijk. Het proces is niet zo ingewikkeld als intercontinentale verhuizingen. Dit is vooral omdat je niet verplicht bent om een Frans visum aan te vragen wanneer je al in de Europese Unie woont. Daarnaast is het Noorden van Frankrijk ook redelijk dichtbij, en het zuiden is binnen één dag te bereiken met de auto. Waardoor je dus alleen een verhuiswagen en chauffeur hoeft in te schakelen.

Door het Verdrag van Schengen is het mogelijk om zonder visum te kunnen verhuizen naar Frankrijk. Wanneer je definitief emigreert, wordt het wel aanbevolen om een verblijfsvergunning aan te vragen. Een verblijfsvergunning kan je aanvragen bij de vreemdelingenpolitie, het stadhuis van de plaats waar je woont of bij de préfecture waar je woonplaats onder valt. Dit is trouwens niet hetzelfde als het inschrijven bij de gemeente zoals we in Nederland gewent zijn. In Frankrijk hebben ze namelijk niet hetzelfde soort bevolkingsregister als in Nederland. Soms kan er naar een verblijfsvergunning gevraagd worden bij het aankopen van een huis of auto. Ook is het handig om bij te hebben als je een Franse auto hebt en vaak Nederland bezoekt. Dan kan je namelijk bewijzen dat je niet in Nederland verblijft en dus met een Frans kenteken mag rijden.

De kosten van een verhuizing naar Frankrijk

Een internationale verhuizing kost al snel meer dan een nationale verhuizing, zeker als het van deur tot deur een grote afstand betreft. Gelukkig wordt een verhuizing naar Frankrijk gewoon per vrachtwagen gedaan, dit scheelt al een hoop ten opzichte van een overzeese verscheping. Een gemiddeld Nederlands gezin betaalt tussen de €3.500 en €5.500 om de volledige inboedel te verhuizen naar Frankrijk. De kosten die jij uiteindelijk betaalt, kunnen uiteraard hoger of lager uitvallen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, die we later in deze tekst toelichten. De offertes zijn vaak als volgt opgebouwd:

Kosten Indeling

Factoren die de verhuisprijs kunnen beïnvloeden

De prijs die je gaat betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Kies je voor een volledig verzorgde verhuizing, dan betaal je meer. Hieronder vind je een overzicht van de factoren die de prijs kunnen laten doen stijgen of juist zakken.

 • De grootte van je inboedel. Het spreekt misschien voor zich, maar bij een verhuizing naar Frankrijk geldt: hoe groter je inboedel, hoe meer het kost. Om te besparen op de verhuiskosten kun je dus de keuze maken om maar een gedeelte van je inboedel mee te nemen.
 • Keuze van verzekeringen. Om de prijs nog meer te laten zakken, kun je overwegen om je inboedel niet te verzekeren tijdens het transport. Dit is echter een redelijk riskante keuze, aangezien er van alles kan gebeuren tijdens de reis.
 • Extra services. Wil je je spullen laten demonteren en inpakken door het verhuisbedrijf? Dan kan dat bij veel verhuisbedrijven geregeld worden, en zal je heel veel tijd en moeite besparen. De extra services worden dan per uur in rekening gebracht, met aparte tarieven, per verhuizer. Als je dus zo goed koop mogelijk wilt verhuizen, dan is het verstandiger om alles zelf te doen.
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Checklist: Wat moet je niet vergeten?

 • Zorg ervoor dat alle documenten op orde zijn;
 • Laat je diploma’s geldig verklaren voor het buitenland bij DUO;
 • Laat de belastingdienst weten dat je gaat verhuizen;
 • Zorg ervoor dat je huisdier een EU-dierenpaspoort heeft;
 • Sluit alvast verzekeringen af in Frankrijk of neem een overbruggingsverzekering;
 • Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent qua taal en cultuur;
 • Vergelijk verhuisbedrijven met ons offerteformulier!

verhuizen naar Frankrijk

Leven in Frankrijk

Het leven in verschillende steden

Grote populaire steden in Frankrijk waar mensen graag naartoe verhuizen zijn onder andere Parijs, Lyon en Marseille. Dit zijn de steden waar je ook kan denken aan een meer internationale omgeving. Het leven in Frankrijk is iets duurder dan wij gewend zijn, maar verschilt ook erg per stad. In de tabel kan je zien dat Parijs de duurste stad is om naar toe te verhuizen. Hier zijn niet alleen de kosten van de huur het hoogste maar ook de prijzen van levensmiddelen. Daarnaast kunnen we zien dat Parijs het meest vervuilt is en waar de kwaliteit van leven het laagste is. Dit zijn belangrijke factoren om in gedachte als je er aan denkt om naar Parijs te verhuizen. Klik op ‘prijzen per stad’ om de prijzen in de tabel te zien:

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Lyon655467655748
Marseille665847664666
Parijs565756566368
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Lyon€ 2,62€ 0,75€ 2,82€ 1.018,75
Marseille€ 1,78€ 0,92€ 2,77€ 854,77
Parijs€ 3,57€ 1,16€ 3,33€ 1.878,84

Makelaars met vastgoed in Frankrijk

Om te kunnen wonen in Frankrijk is het vinden van een thuis een van de grootste stappen die je moet zetten. Het kopen van een huis in Frankrijk is vaak goedkoper dan hier in Nederland. Het is vanzelfsprekend dat de stad duurder zal uitpakken voor een huis dan een kleiner dorpje. De vraagprijzen in Frankrijk zijn inclusief makelaarskosten en exclusief de kosten van de notaris. De eigenaar heeft in Frankrijk veel invloed op de vraagprijs van het huis, waardoor deze dus soms veel hoger ligt dan de echte waarde. Dit zorgt natuurlijk wel voor onderhandelingsruimte! Handige websites voor het vinden van huizen in Frankrijk:

 • French Property Links – een website met zoekmachine voor vastgoed in heel Frankrijk (12000+ huizen)
 • AuSud – Nogmaals een zoekmachine, waarop je een locatie kan invullen en zoekresultaten binnen komen binnen een straal die je zelf instelt. (Duizenden huizen)
 • A-Vendre – Nederlandse website met een meer specifieke zoekmachine, waar je kunt zoeken op: soort vastgoed, regio, prijs en departement. (2600+ huizen)

Huis kopen in Frankrijk: waar moet je op letten?

Op het platteland zijn de huizenprijzen vanzelfsprekend een stuk lager. Vanwege de lage prijzen op het platteland kiezen veel mensen er voor om er een vakantiehuis aan te schaffen. Dit kan natuurlijk goed als je er alleen op vakantie gaat om aan een druk leven te ontsnappen. Maar om er te wonen kan eenzaam worden zijn vanwege de uitgestrekte landschappen. Wanneer je in steden gaat wonen, kun je het beste een appartement huren. Een huis kopen is relatief heel duur, terwijl de huren gemiddeld laag zijn. Dit is vooral handig als je toch niet heel je leven in Frankrijk wilt blijven wonen!

Over het algemeen wordt wonen in Frankrijk gezien als uiterst aangenaam. Er zijn typische gewoontes die het leven zo aangenaam maken, deze draaien meestal om een relaxte levensstijl en lekker eten. De lunch duurt relatief lang: deze vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 en wordt ook wel entre midi et deux genoemd. Het leven in de dorpen en grote steden is totaal verschillend en integratie kan soms erg moeizaam zijn. Daarom raden Nederlanders, die al in Frankrijk wonen, het aan om goed naar jezelf en de omgeving (en buren) te kijken of het je wel aanspreekt. Integratie kan op zichzelf al lastig zijn, maar vooral als je de Franse taal niet beheerst. Zorg er dus voor dat je de basis van de taal onder de knie hebt. Andere zeggen dat het leven soms eenzaam kan zijn, vooral vanwege een erg langdurige integratie proces dat ze in Frankrijk ervaren.

Extra informatie over Frankrijk

Natuurlijk wil je nog veel meer weten over Frankrijk wanneer je gaat verhuizen. Op Sirelo vind je nog veel meer informatie die je moet weten voor je vertrek naar Frankrijk, zoals:

Het aanvragen van gratis offertes voor jouw verhuizing

Wil je weten hoeveel je verhuizing naar Frankrijk gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk tot wel 5 verhuisbedrijven die ervaring hebben in het verhuizen naar Frankrijk. Hiermee bespaar je tot wel 40% op je verhuiskosten!