Verhuizen naar Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk is een spannend avontuur waar veel voor geregeld moet worden. Met deze pagina helpen we je op weg. We vertellen je over de kosten van verhuizen, we geven je een handige checklist mee én de mogelijkheid om gratis en snel verhuisoffertes te vergelijken. Lees snel verder!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost een verhuizing naar Frankrijk?

De gemiddelde kosten van verhuizen naar Frankrijk liggen tussen de €2.250,- en €3.450,-. Er zijn meerdere factoren die de kosten van internationaal verhuizen beïnvloeden, zoals de grootte van je inboedel en de afstand tussen Nederland en jouw nieuwe woonplaats in Frankrijk. Zelf een schatting maken van de kosten is makkelijker gezegd dan gedaan, dus om je te helpen hebben wij het rekenwerk voor je gedaan. Je vindt ze hieronder.

Gemiddelde kosten verhuizen van Nederland naar Frankrijk

Grootte woningKosten verhuizen
1 slaapkamer€1.500-€1.900
2 slaapkamers€1.750-€2.600
3 slaapkamers€2.300-€3.100
4 slaapkamers€3.000-€3.450
5+ slaapkamers€3.200-€4.800

Let op: bovenstaande gemiddelden kunnen slechts gezien worden als indicatie. De kosten van jouw verhuizing naar Frankrijk kunnen dus sterk afwijken. 

De exacte kosten van jouw verhuizing ontdekken?

Ontvang gratis verhuisoffertes via Sirelo om te ontdekken hoeveel jouw verhuizing naar Frankrijk precies zal gaan kosten. Door het vergelijken van offertes bespaar je al snel honderden euro’s op het verhuizen én je weet zeker dat je een verhuisbedrijf zult vinden dat bij jouw verhuizing past. Dit verhuisbedrijf wordt immers verantwoordelijk voor het verhuizen van al je dierbare en waardevolle spullen, kies daarom bewust!

Benieuwd naar de kosten van jouw verhuizing?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis 5 offertes!

💬 Sirelo’s TIP: Ben je nog niet zover dat je verhuisoffertes wil aanvragen? Op de pagina verhuisbedrijf Frankrijk vind je een overzicht van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar Frankrijk.

Checklist verhuizen naar Frankrijk

Iets in de drukte van een verhuizing vergeten, wil je liever voorkomen. Tenslotte rij je binnen Nederland nog wel even op en neer als je iets vergeet, maar vanuit Frankrijk is minder makkelijk. Heb je met de volgende zaken al rekening mee gehouden? 

 1. Een goed begin is het halve werk
  Bereid je goed voor op de verhuizing naar Frankrijk door alle verhuistips en andere handige info zoals onze pagina ‘verhuizen naar het buitenland’ te lezen 😀
 2. Belangrijke documenten verzamelen
  Zorg ervoor dat alle documenten op orde zijn en maak kopieën van belangrijke documenten. Laat ook je diploma’s geldig verklaren voor het buitenland bij DUO;
 3. De juiste instanties inlichten
  Laat de Belastingdienst en andere instanties weten dat je gaat verhuizen;
 4. Uitschrijven huidige woonplaats
  1 tot 5 dagen voor vertrek regel je een uitschrijfbewijs bij de Gemeentelijke Basisadministratie;
 5. Opzeggen huidige abonnementen
  Denk aan de sportschool, televisie & internet abonnement, gas, water & licht, et cetera;
 6. Verzekeringen afsluiten
  Sluit alvast verzekeringen af in Frankrijk of neem een overbruggingsverzekering;
 7. Verdiepen in taal en cultuur
  Je verhuist vast niet zomaar naar Frankrijk, als je niet dol bent op dit prachtige land en haar inwoners 🙂 . Maar wij raden toch ten slotte aan om een goed woordje Frans te leren spreken voordat je je verhuisdozen pakt!

Leven in Frankrijk

Belasting in Frankrijk
Door een Europees verdrag tussen Frankrijk en Nederland betaal je nooit dubbel belasting. Heb je nog een huis in Nederland bijvoorbeeld en betaal je daar in Nederland nog belasting over, dan hoef je hier in Frankrijk niets te regelen. Dit wordt uiteraard anders wanneer je besluit een huis te kopen in Frankrijk of om te gaan werken in Frankrijk.

Huis kopen in Frankrijk
Om te kunnen wonen in Frankrijk is het vinden van een thuis één van de grootste opgaves. Het kopen van een huis in Frankrijk is vaak goedkoper dan hier in Nederland. In de stad zijn de hiuizenprijzen, net zolas overal, hoger dan in een kleiner dorpje. De vraagprijzen in Frankrijk zijn inclusief makelaarskosten en exclusief de kosten van de notaris. De eigenaar heeft in Frankrijk veel invloed op de vraagprijs van het huis, waardoor deze dus soms veel hoger ligt dan de echte waarde. Dus laat de prijs je niet meteen afschrikken! – Zie het als ruimte voor onderhandelingen!

Handige websites voor het vinden van huizen in Frankrijk:

Verhuizen naar Frankrijk met Sirelo

Gezondheidszorg in Frankrijk
Over het algemeen gezien is de zorg in Frankrijk (in ieder geval in stedelijke gebieden) erg goed. Daarnaast is het ook nog eens de meest toegankelijke zorg ter wereld: een zorgverzekering in Frankrijk is niet verplicht, je hebt er hoe dan ook recht op. Je kunt een zorgverzekering via je werkgever afsluiten, maar ook via de overheid. De zorgverzekeringen in Frankrijk worden geregeld via de belastingen.

Pensioen
In Frankrijk bouw je geen Nederlandse AOW op. Emigreer je voor je 65e naar Frankrijk, dan mis je dus 2% van je pensioen per jaar. Je blijft wel rechthouden op je in Nederland opgebouwde AOW als je naar Frankrijk verhuist, mits je aan de voorwaarden voldoet. Bereid je goed voor en lees hier meer over ouderdomspensioenen in EU-landen.

De kosten van leven in verschillende Franse steden
Het leven in Frankrijk is iets duurder dan wij gewend zijn, maar dit verschilt ook erg per stad. In de onderstaande tabel kun je zien dat Parijs de duurste stad is om naar toe te verhuizen, als het gaat om gemiddelde hoogte van de huur en prijs van levensmiddelen.
Zie je jezelf al lopen in de straatjes van Parijs, Lyon of Marseille?

Klik op ‘prijzen per stad’ om de prijzen in de tabel te zien:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Lyon655467655748
Marseille665847664666
Parijs565756566368

Emigreren naar Frankrijk: Persoonlijke verhalen

Jij bent niet de enige die zijn of haar droom najaagt en naar Frankrijk verhuist… Laat je inspireren voor verhalen  en ervarringen van andere mensen, voordat je naar Frankrijk gaat verhuizen.
Marjon vertelt je graag meer over haar nieuwe thuis in Reims, en Ivonne en Frank verhuisden ook naar Frankrijk en vertellen graag wat zij beleven in de Provence!

Op de onderstaande forums staan meer ervaringen en verhalen van Nederlanders. Mocht je nog met brandende vragen zitten, kun je die daar ook stellen!

Klaar voor vertrek? 🙂 Dit was het voor ons advies over verhuizen naar Frankrijk. Word zelf een expert in verhuizen en lees hieronder nog meer handige info voor een soepele verhuizing.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs