De gevolgen van een Brexit voor je verhuizing

Ben je van plan om te verhuizen naar Engeland? Ontzettend vaak is Brexit in het nieuws en onderwerp van de dag geweest, maar wat voor gevolgen heeft dit voor jou en je verhuizing naar Engeland? Je hebt waarschijnlijk geen tijd om de meer dan 1000 bladzijden over het Brexit-akkoord door te lezen, maar wilt wel weten wat je te wachten staat als je de grens van Engeland passeert.
Wij informeren je graag over de effecten van het Brexit-akkoord, zodat jij goed voorbereid bent!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt, maar bezoek voor recente ontwikkelingen ook Het Brexitloket.

In het kort: Wat houdt Brexit in?

Great Britain Exit: Oftewel Brexit. Op 23 juni 2016 werd er door middel van een referendum gevraagd aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) of zij vonden dat het VK uit de Europese Unie (EU) moest treden of dat zij lid moesten blijven.
Toen 51,89% van de inwoners koos voor verlaten van de EU, volgde er een overgangsperiode, waarin er over de toekomstige handels- en samenwerkingsovereenkomst werd onderhandeld.

De manier van samenwerken tussen de Europese Unie en Het Verenigd Koninkrijk is veranderd door het akkoord wat gesloten is op 24 december 2020. De veranderingen gelden vanaf 1 januari 2021, en hierbij moet je denken aan onder andere douaneregels voor het handelsverkeer.

Welk effect heeft Brexit op verhuizen naar het VK?

Douanekosten en grenscontroles
Je herrinnert je wellicht de lange rijen met vrachtwagens en parkeerplaatsen vol afwachtende chauffeurs: Dat had alles te maken met grenscontroles.
Wanneer je je inboedel verhuist naar het Verenigd Koninkrijk, krijg je te maken met Britse grenscontroles voor goederen. Ook zijn hier kosten aan verbonden: douanekosten.

Verhuizen nu BTW vrij
Je vraagt je misschien af: Is er ook nog iets positiefs aan de Brexit? Ons antwoord daarop is: Ja! 😀
Door de Brexit is de BTW op verhuiskosten komen te vervallen. Dit betekent dat je geen 21% BTW meer betaalt, maar 0%!
Extra: Als je verhuist vanuit Nederland, verandert er ook veel op het gebied van belastingen.

Vlag Europese unie

Eisen en voorwaarden: Verhuizen naar het VK

 • Voor je verhuizing heb je ten minste 12 maanden achtereenvolgens buiten het VK gewoond;
 • Je moet jouw officiële verblijfplaats overzetten naar het VK;
 • Goederen kunnen vrij van invoerrechten worden geïmporteerd, als je ze als langer dan 6 maanden in je bezit hebt vóórdat je de verhuizing gaat regelen.
 • Goederen mogen pas geïmporteerd worden nadat je de ToR-procedure hebt doorlopen en een URN-nummer hebt ontvangen. – Hierover lees je meer hieronder in het stappenplan!

Stappenplan: Verhuizen naar Engeland vanuit NL

Voldoe je aan de eisen die hierboven staan opgesomd? TOP! Dan kunnen we beginnen!
Zeker weten dat je niets vergeet te regelen? Dan wil je zeker deze verhuizen checklist erbij pakken.
Hier ga je geen spijt van krijgen! 😀

Aangezien jouw verhuizing naar Engeland na de Brexit anders zal verlopen dan voorheen, hebben wij ook meteen een stappenplan voor je gemaakt met aandachtspunten:

 1. Houd je paspoort en kopieën van je paspoort bij de hand
 2. Vraag een ‘Transfer of Residence relief’ (ToR) aan
  Het verhuizen van je inboedel valt in het VK onder ‘Transfer of Residence relief’ (ToR). Als jij je inboedel verhuist naar het VK, kun je gebruik maken van belastingvermindering. Dit is gratis en goedkeuring kan 1 tot 5 weken duren.
 3. HMRC e-mailbevestiging doorsturen naar verhuisbedrijf
  Wanneer de ToR-aanvraag is goedgekeurd, neemt HMRC contact met je op via email met daarin jouw Unieke referentienummer (URN). Stuur het URN door naar het door jou gekozen verhuisbedrijf. Zij helpen jou graag verder met inklaren en uitklaren van je inboedel bij de douane.
  – Zorg wel dat je binnen 12 maanden de grens over bent, want de URN is niet voor eeuwig geldig!
 4. Afhandelen van de douanedocumenten
  Doordat er nieuwe regels zijn aan de grens, zijn bepaalde documenten vereist, zoals een inventarislijst van jouw inboedel. Wat ook tijd in beslag zal nemen zijn douaneformaliteiten die in beide landen afgehandeld moeten worden. Dit moet allemaal op tijd gebeuren voordat de inboedel aankomt bij de grens van het VK en de EU.

Vlag Brittannië

Internationaal verhuizen & offertes

Bij verhuizingen binnen Nederland, kun je misschien gemakkelijk wat vrienden lief aankijken. Wanneer je je hele inboedel gaat verhuizen naar Engeland, zal dat iets lastiger gaan! Dan wordt je automatisch aangewezen op de professinele hulp van een internationaal verhuisbedrijf 🙂 !
Het is niet alleen fijn dat zij ervaren zijn met verhuizen, maar zij kunnen jou gelukkig ook helpen als het gaat om papierwerk en de nieuwe regels omtrent vestigen in het VK na de Brexit!

Spullen vervoeren met de ferry of door de tunnel kost meer dan vervoer over land. Het is lastig zelf een schatting te maken van de verhuiskosten maar wij hebben wel een aantal factoren op een rijtje gezet die meer vertellen over hoe de verhuisprijs tot stand komt.

Ben je benieuwd naar de kosten van jouw verhuizing? Dan kunnen wij jou snel verder helpen! Door hieronder het offerte formulier in te vullen, kom je gemakkelijk te weten welke bedrijven jou kunnen helpen verhuizen en welk prijskaartje daaraan hangt.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?
Geef aan wat jij gaat verhuizen en vergelijk tot vijf gratis offertes!

Er kunnen natuurlijk altijd nog vragen te binnen schieten als het gaat om jouw verhuizing naar Engeland, lees daarom hier alvast wat vragen en antwoorden over Brexit!