De gevolgen van een Brexit voor je verhuizing

Het Britse volk heeft gestemd voor een Brexit en dat brengt voor veel mensen twijfel met zich mee. Wat verandert er voor mijn verhuizing? Kan ik nog wel makkelijk naar een land als Engeland of Schotland? En wordt het dagelijks leven nu eigenlijk duurder of niet? In deze blog lees je alles over de gevolgen van een Brexit die te maken hebben met een mogelijke verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Brexit nadert, maar wanneer?

Gevolgen van een Brexit voor je verhuizingTijdens een referendum werd op donderdag 23 juni 2016 duidelijk dat 52 procent van de Britten niet wil dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. Dit Britse referendum was niet bindend. Toch had het Britse parlement onder leiding van premier David Cameron reeds aangekondigd de uitslag te zullen respecteren. Vooralsnog lijkt stabiliteit erg belangrijk te zijn voor de Britten, want het proces van een exit kan (ook nu in 2018) nog vele maanden duren.

De financiële gevolgen kunnen groter zijn dan verwacht. Europa telt honderden miljoenen inwoners, waardoor een niet-lid van de EU in eerste instantie qua handel achterloopt op concurrerende landen. Het Verenigd Koninkrijk zal naar de EU moeten luisteren. En dat is interessant, wetend dat Europa met Londen beschikt over hét handelscentrum van Europa! Grote bedrijven vestigen zich in Londen en daardoor heeft die stad een grote impact op de financiële situatie van Europa. Het zou zomaar kunnen dat grote bedrijven zich ergens anders vestigen. Londen stemde voor, waardoor duidelijk bleek dat het Britse platteland massaal tegen het verblijf van het VK in de Europese Unie heeft gestemd.

Verhuizingen uit het Verenigd Koninkrijk

En dat betekent dat de banenmarkt in Londen (en andere grote Britse steden) zomaar enorm zou kunnen slinken. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan daardoor betekenen dat mensen uit een land als Engeland zullen gaan verhuizen naar Duitsland of andere economisch sterke landen. Wanneer grote bedrijven zich elders vestigen, betekent dit namelijk dat ook veel mensen als expat kunnen worden uitgezonden naar een ander land. Daarnaast zijn er wellicht veel eurofielen die willen wonen in Ierland, dat niet bij het Verenigd Koninkrijk hoort en wel in de EU blijft.

Een gedeelte van de Britse auto-industrie lijkt zich buiten het VK te willen vestigen wanneer het niet meer mogelijk is om belastingvrij handel te drijven met EU-lidstaten. Dit geldt ook voor diverse banken in Londen, die onderdelen naar EU-landen zullen willen verplaatsen. De regering voorspelde eerder al dat 285.000 plaatsen op de arbeidsmarkt direct met Europa zijn verbonden. Voor sommigen is baanbehoud dus onzeker, of ze worden gevraagd in een ander land te gaan werken. Vooral op korte termijn lijken deze gevolgen van een mogelijke Brexit snel zichtbaar te zijn.

Economische gevolgen van een Brexit

Natuurlijk zijn de gevolgen voor de Britse economie niet te voorspellen, maar er komt geld vrij voor de Britse economie om haar zelfstandigheid kracht bij te zetten. Van de Europese regelgeving is het Verenigd Koninkrijk sowieso af bij een Brexit. Hierdoor kan het bijvoorbeeld een eigen wetgeving opstellen met het oog op de grenscontrole. Het vluchtelingenbeleid of het al dan niet binnenlaten van mogelijke terroristen wordt daardoor volledig gereguleerd door de Britten.

Het is niet ondenkbaar dat Schotland onafhankelijk wil worden. De laatste jaren hoor je vanuit dat land veel geluiden over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Een mogelijke Brexit laait die geluiden weer op, gezien het feit dat een ruime meerderheid (zestig procent) in Schotland stemde voor blijven in de EU.

Kortom, de gevolgen van een Brexit kunnen enorm zijn voor de verhuiswereld of mogelijke expats. Ga je verhuizen naar Engeland? Voor nu is er nog niets definitief veranderd. Maar mocht de ‘clean Brexit’ er komen, dan wordt wonen, werken en verhuizen aanzienlijk moeilijker. Ook zal het dan voor veel mensen duurder worden om te emigreren naar Engeland.