Verhuizen naar Amsterdam

Op deze pagina vind je informatie die je nodig hebt voor je verhuizing naar Amsterdam:

Klik op de link als je op zoek ben naar reviews van relevante verhuisbedrijven in Amsterdam.

Verhuizen naar Amsterdam

Amsterdam is met zijn 820.000 vaste bewoners de grootste stad van Nederland. Het is niet alleen de hoofdstad van Nederland, het is jaarlijks ook een populaire bestemming voor liefst 7 miljoen toeristen van over de hele wereld, waardoor de stad populairder is dan Rotterdam of Utrecht. Amsterdam wordt gekenmerkt door een multiculturele samenleving met 180 nationaliteiten. De wijken zijn onderverdeeld in zeven stadsdelen met elk hun eigen bestuur. Meer informatie over de wijken staat verderop in dit artikel. De stad heeft met meer dan 1.500 cafés, 1.325 restaurants en 16 discotheken een leuk uitgaansleven. Voor culturele uitstapjes is er het Koninklijke Concertgebouw, de nationale Opera en Ballet en meer dan 50 theaters en concertzalen waar meer dan 9000 voorstellingen per jaar worden gehouden. Meer dan genoeg redenen dus om te verhuizen naar Amsterdam!

Verhuizen binnen of naar Amsterdam

Als je naar Amsterdam verhuist, dan dien je dit door te geven aan de gemeente van Amsterdam. Bij iedere particuliere verhuizing moet je bovendien aan de belastingdienst doorgeven dat je adres is gewijzigd, mits je huurtoeslag krijgt. Wanneer iemand bij je komt wonen, dan heb je een formulier voor toestemmingsverklaring van de gemeente nodig. Ook dit formulier kun je downloaden via de website van de gemeente Amsterdam. Via het formulier geef je toestemming dat iemand bij jou op het adres komt wonen.

Verhuizing vanuit het buitenland

Kom je vanuit het buitenland in Amsterdam wonen voor een periode langer dan 4 maanden en heb je nog nooit eerder in het land gewoond? Dan moet je je inschrijven bij de gemeente van Amsterdam. Het is noodzakelijk dat je in persoon langs komt zodat iemand de inschrijving ook daadwerkelijk kan regelen. Eventuele partners en kinderen dienen ook aanwezig te zijn.

Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 14 020 (op werkdagen geopend tussen 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds). Je wordt verwacht op het Stadsloket in Centrum, West, Zuid of Zuidoost. Zorg voor een geldig ID-bewijs, akten (geboorteakte of huwelijksakte), maar ook huur- of koopcontracten. Het inschrijvingsproces is soepeler wanneer je volledig bent in je documentatie.

Kosten van een verhuizing naar Amsterdam

Het vinden van een verhuisbedrijf is vaak niet makkelijk. Op Sirelo zijn er rond de 45 Amsterdamse verhuisbedrijven waar je uit kunt kiezen. Je kunt hier onafhankelijke reviews en ervaringen van klanten vergelijken. Hierdoor kunnen de kosten van je verhuizing een stuk lager uitvallen. Als je in het centrum van Amsterdam komt te wonen dan kost het veel geld om een verhuiswagen te laten parkeren in de stad. Bij het betreffende stadsdeel kun je ook zelf een parkeervak reserveren (dit is toegestaan bij een verhuizing). Je vraagt dan een Tijdelijke Verkeersmaatregel (TVM) aan die ongeveer tussen de 50 en 100 euro kan kosten, afhankelijk van de tijdsduur en het stadsdeel waarin je je bevindt.

Er van uitgaande dat je binnen Amsterdam verhuist, zit je qua kosten vaak rond de 400 euro minimaal. Verhuizers kosten enkele tientallen euro’s per uur, het inschakelen van verhuiswagens ook en als er een aanhanger bij zit dan komen hier ongeveer 20 euro per uur bij kijken. Een verhuislift huren kost tussen de 50 en 100 euro. Je kunt geld besparen door je spullen zelf te demonteren en in te pakken. Bij een kleine verhuizing ben je dus met 400 euro klaar. Heb je veel te verhuizen en wil je alles uit handen geven? Denk dan eerder aan tussen de 800 en 1.000 euro voor je verhuizing.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Huizenprijzen Amsterdam

In 2016 stegen huizenprijzen in Amsterdam gemiddeld volgens het NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) met 8,9 procent. Dit heeft te maken met het lagere aantal koopwoningen in de stad. In het laatste kwartaal van 2016 ging een gemiddelde koopwoning in Amsterdam er uit voor 358.000 euro! Prijsstijgingen waren er de afgelopen jaren echter overal in het land te zien. Gelukkig zijn er voor de rest van 2017 hoopgevende berichten: de prijsstijgingen lijken te gaan afvlakken, waardoor het de komende jaren beter lijkt om een huis te kopen. Iets om rekening mee te houden dus als je gaat verhuizen naar Amsterdam.

Voor een vierkante meter van een koopwoning betaal je in Amsterdam veel meer dan in de meeste andere plaatsen in Nederland. In het laatste kwartaal van 2016 kostte een vierkante meter in Amsterdam gemiddeld 4.220 euro. Natuurlijk woon je op het platteland dus veel goedkoper dan in Amsterdam. Daar staat echter tegenover dat de oude herenhuizen in Amsterdam iets unieks hebben. Bijna nergens in het land vind je zulke prachtige woningen als in Amsterdam.

TypeAmsterdamNederland
Prijs per vierkante meter koopwoning€ 4.220€ 2.154
Gemiddelde prijs verkochte koopwoning (2015)€ 287.000€ 221.900
Gemiddelde prijs verkochte koopwoning (4e kwartaal 2016)€ 358.000€ 248.000

In Amsterdam is ruim de helft van alle woningen een sociale huurwoning en dit is veel meer dan in de rest van het land. Nog eens 12 procent van de woningen kan in de vrije sector worden gehuurd. In het gehele land vind je doorgaans een veel groter percentage aan koopwoningen, maar de dynamiek van de stad zorgt er voor dat veel mensen het makkelijker vinden om te huren. Denk aan mensen met een tijdelijke baan, maar ook studenten! In het jaar 2016 liet de gemeente overigens liefst 1.398 nieuwbouwwoningen bouwen. Op zoek naar diensten voor als je eenmaal in Amsterdam woont?

Verhuizen Amsterdam: Buurten om te wonen

Families en jonge gezinnen in Amsterdam

Voor families en jonge gezinnen zijn er een aantal wijken die perfect aansluiten bij de levensstijl. Oud-zuid, Oud-west en de Rivierenbuurt zijn allemaal meer dan geschikt. Ze hebben veel levensruimte met mooie gezinswoningen. Deze wijken hebben een trendy uitstraling, waar moderne winkels, restaurants en cafés te vinden zijn. De wijken zijn daarnaast gericht op meerdere doelgroepen. Zo zijn er ook internationale scholen te vinden, om de buurten ontvankelijk te maken voor buitenlanders/expats.

Verhuizen naar Amsterdam

Sfeervol wonen in de Jordaan

Veel studenten, ondernemers en artiesten kunnen hun ei kwijt in de Jordaan. Deze wijk, waar oorspronkelijk veel emigranten heen kwamen die zich vermengden veel fabrieksarbeiders, is helemaal opgeknapt en is nu helemaal hip and happening. Met een heerlijke markt om de hoek op een sfeervolle locatie, de Jordaangrachten en eeuwenoude hofjes is de Jordaan een heel diverse buurt. Er lopen elf grachten doorheen die de buurt laten opleven. 63% van de huishoudens wordt gerekend tot de middeninkomens en hoge inkomensklasse. Ga wonen in de buurt waar Rembrandt van Rijn ook voor gekozen heeft.

Stadscentrum

Het centrum van Amsterdam heeft mooie winkels, theaters, tal van restaurants en cafés, grachten en biedt onderdak aan de mooie grachtenpanden. 7 dagen per week, 24 uur per dag valt er wat te beleven. Het station en het Rijksmuseum liggen allebei aan het mooie centrum, waarbinnen alles te voet te bereiken is. Voor de mensen die geen zin hebben in een stevige wandeling is er een variëteit aan vervoersmiddelen zoals: tram, metro, bus, taxi, fietstaxi of watertaxi.

StadGem. WOZ-waarde*InwonersVerhuizingen vanuit NL*Verhuizingen uit buitenland*
Amsterdam€ 253.000849.79938.04929.318
Den Haag€ 188.000524.47420.75815.369
Rotterdam€ 148.000638.71425.54612.035
Utrecht€ 212.000343.02821.4686.454
Nederland (totaal)€ 203.00017.100.648766.990229.563

Gebaseerd op het jaartal 2016. Bron: CBS

Checklist verhuizen Amsterdam

  1. Maak een lijst van spullen die je mee wilt verhuizen naar Amsterdam (of binnen de gemeente);
  2. Bepaal welke spullen je zelf uit elkaar kunt halen en inpakken (lees hier meer relevante tips);
  3. Vergelijk altijd verhuizers; vraag makkelijk en vrijblijvend 5 offertes aan via het offerteformulier van Sirelo;
  4. Reserveer enkele dagen in je agenda zodat het verhuisbedrijf langs kan komen en je kan helpen;
  5. Kijk op www.amsterdam.nl voor de inschrijfformulieren;
  6. Ga langs het gemeentehuis met de ingevulde formulieren;
  7. Kijk ook op onze checklist verhuizen voor algemene informatie.

Weet je al zeker dat je gaat verhuizen? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van gecertificeerde verhuisbedrijven via de knop hieronder!