Wonen in Engeland

Engeland kenmerkt zich door het contrast tussen prachtige landschappen en bruisende steden. Dit maakt wonen in Engeland alles behalve saai! Door de Brexit is het kopen van een huis nu relatief goedkoop, huren is daarentegen aan de dure kant. Engeland kent een multiculturele samenleving en de Engelsen staan bekend om hun beleefdheid en goede gevoel voor humor, dus je zult je snel thuis voelen.

Heb je plannen om in Engeland te gaan wonen?
Lees dan snel verder!

Cultuur in Engeland

Engelsen doen alles net even iets anders dan andere Europeanen. Zo rijdt men links en wordt er betaald met een andere munteenheid. Ook de cultuur is net even anders, de bevolking is vaak een stuk beleefder dan we gewend zijn. In de winkel sta je netjes in de rij zonder dat anderen zullen voordringen en ook kinderen worden opgevoed met het idee om altijd beleefd te zijn naar anderen.

Een voorbeeld van Engelse cultuur is natuurlijk Shakespeare, zijn stukken worden vandaag de dag nog steeds overal ter wereld opgevoerd. Mede hierdoor heeft Engeland nu een rijke theatercultuur.

Een typisch kenmerk voor het leven in Engeland lijkt misschien het ‘English Breakfast’, maar niets is minder waar. De meeste Engelsen ontbijten niet met roerei, witte bonen en bacon. Ook de fish and chips staan niet dagelijks op het menu, maar deze eetgewoonten horen wel degelijk bij Engeland. Een andere gewoonte is het bezoeken van pubs. Pubs vind je overal, men gaat hier al vroeg in de avond heen om met elkaar iets te drinken. Jong en oud, werk en privé komt hier samen.

💬 Sirelo’s TIP: Meer weten over Engeland? Lees dan deze pagina! Overweeg je te verhuizen? Check dan de pagina ‘Verhuisbedrijf Engeland‘ om een geschikt verhuisbedrijf te vinden.

Regent het echt zoveel in Engeland?

Engeland kent een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dat het iedere dag regent in Engeland, is meer een fabel dan een feit. Percentagegewijs regent het in Nederland zelfs meer dan in Engeland. In Londen zijn de zomers warmer en droger dan in Amsterdam, dus het klimaat maakt wonen in Engeland zeker niet onaantrekkelijk.

Huizen

Net als in Nederland vind je in Engeland een enorm scala een verschillende soorten huizen. Denk aan rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, oude kastelen en moderne stadshuizen. De prijzen hiervan verschillen enorm per regio. Het meest betaal je in de steden, maar Londen spant toch echt de kroon. Hier is een simpel twee kamer-appartement voor de meeste mensen niet te betalen.

Huis kopen

Wanneer je besluit een huis te kopen in Engeland, vergeet dan vooral niet te onderhandelen over de prijs. Gemiddeld wordt er voor een huis ongeveer 5% minder betaald dan de oorspronkelijke vraagprijs. Wanneer een bod wordt afgewezen, is het in Engeland gebruikelijk om na een week of twee opnieuw een, uiteraard hoger, bod uit te brengen.

Iets om rekening mee te houden wanneer je besluit een huis te kopen in Engeland, is de erfpacht. Wanneer een huis zich bevindt op erfpacht, wordt enkel het huis van jou en niet de grond hier omheen. Je betaalt jaarlijks een bedrag aan de pachter en omdat dit steeds terugkomende kosten zijn, kan dit nog wel eens aardig oplopen. Je mag niet zomaar iets op de grond verbouwen, het kopen van een woning op erfpacht kan dus zorgen voor belemmeringen.

💬 Sirelo’s TIP: Ervaring lezen van iemand die besloot in Engeland te gaan wonen? Je vindt het interview hier!

Op zoek naar een woning?
Ben je aan het oriënteren voor een woning in Engeland? Dan raden we je aan om je zoektocht op het internet te beginnen. Zo weet je ongeveer wat huizen in Engeland kosten en kun je bepalen wat er binnen je budget ligt, voordat je een makelaar inschakelt. Wel zo handig!
Klik hier voor woningen in Engeland

Wat zijn de dagelijkse kosten als je gaat wonen in Engeland?

Boodschappen in Engeland zijn over het algemeen duurder dan in Nederland, maar dit is afhankelijk van de plek waar je je inkopen doet. In grote steden en in toeristische gebieden is alles hoger geprijsd dan in de landelijke dorpen. Ook kun je veel geld besparen door voedsel en huishoudelijke artikelen op de markt te kopen, hier liggen de prijzen vele malen lager.

Wonen in Engeland

In de afgelopen jaren zijn de kosten van levensonderhoud in Engeland flink gestegen. Dit is vooral te wijten aan het verhogen van energieprijzen en autoverzekeringen. Ook de benzine is in prijs gestegen, waardoor autorijden geleidelijk aan steeds duurder wordt. Een groot deel van je inkomen is uitgegeven voordat je ook maar iets ondernomen hebt, hou hier rekening mee. Een positief punt is daarentegen de zorg. Engeland kent nagenoeg geen zorgverzekeringen, de zorgt wordt betaald uit belastingen. Een deel van je salaris gaat automatisch naar de Nationale Health Service (NHS). Op deze manier ben je dus altijd verzekerd en van de kosten merk je niets.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in Engeland?

Hou allereerst rekening met het verschil in valuta. Door de wisseling van euro’s naar ponden (£) onderschat je vaak de prijzen van aankopen. Verder is het van belang dat je vóór je verhuizing naar Engeland het geld op de bank laat omzetten van euro’s naar ponden. Door de Brexit is de pond in waarde gedaald, wat het goedkoper maakt om ponden te kopen. Wanneer je nu ponden koopt, betaal je dus minder dan een jaar geleden.

Echter heeft de Brexit ook nadelen, want het emigreren zal lastiger worden en ook zal de economie er wellicht niet op vooruit gaan. Laat je hier echter niet door ontmoedigen, want het leven in Engeland is goed en de cultuur zal je keer op keer blijven verrassen.

Ben je overtuigd dat je wil wonen in Engeland?

Begin dan met aanvragen van verhuisoffertes om een passend verhuisbedrijf te vinden. Wij helpen je hier graag bij. Door hieronder aan te geven wat je wil verhuizen, kun je snel en makkelijk tot vijf verhuisoffertes ontvangen. Zo kun je zelf kiezen welk verhuisbedrijf je geschikt vindt én voorkom je dat je te veel betaalt voor je verhuizing.

Ontvang gratis offertes en vergelijk tot vijf internationale verhuizers!
Klik op de grootte van je inboedel en bespaar