Wonen in Oostenrijk

Oostenrijk is een land met prachtige bergen en vriendelijke mensen. Het is ook geen wonder dat er veel mensen kiezen om te verhuizen naar Oostenrijk. Het land is een stuk groter dan Nederland, maar heeft ongeveer 8,5 miljoen inwoners. In Oostenrijk heb je dus een veel lagere bevolkingsdichtheid, en meer ruimte om van de prachtige natuur te genieten. Wanneer je gaat emigreren naar Oostenrijk, is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Wij helpen alvast een beetje door hier alle ins en outs te vertellen over het wonen in Oostenrijk!

Ben je van plan in Oostenrijk te gaan wonen?
Lees dan snel verder wat je moet weten voor je verhuist!

Taal

Wanneer je gaat wonen in Oostenrijk, is het erg belangrijk om de taal te leren. Duits is de voertaal in Oostenrijk, het is dan ook aangeraden om van te voren een cursus te volgen. Een cursus is goed voor de basis, maar de beste manier om een nieuwe taal te leren is in de praktijk. Conversaties en het kijken van Duitse televisie doet wonderen. Ook het lezen van kranten en artikelen helpt erg goed! Houd er rekening mee dat het Duits in Duitsland niet het zelfde is als in Oostenrijk. Maak je hier echter geen zorgen over, wanneer je eenmaal in Oostenrijk bent, pik je dat snel genoeg op.

Huizen in Oostenrijk

De huizenmarkt in Oostenrijk is vergelijkbaar met andere Europese landen. Het vinden van een nieuwe woning via internet is de laatste tijd erg populair geworden, ook in Oostenrijk. Via de website van Immobilien Scout 24 kun je snel en eenvoudig een zoekopdracht uitvoeren. Nadeel is dat de vraag voor zo’n website erg hoog is, waardoor de kans dat het jouw huis wordt klein is. Een betere manier om een huis te vinden in Oostenrijk is om ter plaatste te gaan zoeken en contacten te leggen. Via via is de kans groter dat je een leuk huis kan vinden die aan jouw eisen voldoet, vooral voor huurwoningen.

Daarnaast is een voorafgaand verblijf in Oostenrijk aangeraden. Je kan de huizen gaan bezichtigen en kijken of de omgeving bevalt. Omdat het aankopen van een huis iets anders gaat dan in Nederland, is het aangeraden om een makelaar in te schakelen. Een voorbeeld van een makelaar is Makelaardij Oostenrijk, een Nederlandse makelaar in Oostenrijk.

Wonen in Oostenrijk

Cultuur in Oostenrijk

Een belangrijk aspect wanneer je gaat verhuizen en ook werken in Oostenrijk, is de cultuur. In de omgang zijn Oostenrijkers vaak formeel: er wordt veel waarde gehecht aan hiërarchie en titulatuur. Daarnaast is stiptheid erg belangrijk, het wordt niet geaccepteerd wanneer je te laat bent voor een afspraak.

Verder is vrije tijd in Oostenrijk iets belangrijks. Veel en uitgebreid vakantie nemen is erg gewoon, en men wenst dan ook niet gestoord te worden. Ben je op zoek naar een baan? Gebruik dan Xing. Xing is een social media platform vergelijkbaar met Linkedin, en wordt erg veel gebruikt.