Vastgoed in Frankrijk

Wat je moet weten voor je vastgoed in Frankrijk koopt

Als je wilt investeren in vastgoed in Frankrijk, is het belangrijk om de markt te leren kennen voordat je een beslissing neemt. Dit artikel geeft informatie over regels, prijzen, belasting en tips wanneer je een huis in Frankrijk gaat kopen. Ga je verhuizen naar Frankrijk? Lees eerst dan eens dit artikel. 🙂

Veel mensen dromen ervan een tweede huis in Frankrijk te kopen, misschien wel een goedkoop huisje of een opknapper waar je veel plezier van hebt. Voordat je besluit te gaan wonen in Frankrijk, is het handig om eerst wat dingen te weten over de markt van vastgoed in Frankrijk.

Verhuizen naar Frankrijk?
Voordat je besluit vastgoed in Frankrijk aan te schaffen, is het raadzaam je te verdiepen in wat een verhuizing naar Frankrijk precies inhoudt. Je leest het allemaal hier.
Lees hier wat je moet weten!

Prijzen van vastgoed in Frankrijk

Ondanks stijgende prijzen maar lage rente blijft de Franse vastgoed markt heel aantrekkelijk, vooral aan de kuststrook. Aan zee geldt natuurlijk een andere prijsklasse, afhankelijk van de stad en het soort huis. Echter kan een huis aan zee dubbel zoveel geld kosten als een gemiddeld huis ergens anders in de regio. Het is van belang om eerst een keer naar Frankrijk af te reizen en de verschillende departementen te bezoeken met ieder een eigen karakter. Wanneer je naar Parijs wilt verhuizen, kun je een prijs van €8.160/m² verwachten voor een huis en €8.053/m² voor een appartement. Voor een overzicht van prijzen per vierkante meter in verschillende departementen, zie de tabel hieronder.

DepartementPrijs/m²
Alpes-Maritimes€4.150
Var€3.500
Bouches-du-Rhône€2.960
Pyrénées-Atlantiques€2.010
Vendée€1.840
Finistère€1.530

Regels die je moet weten

Vastgoed in Frankrijk is sterk gereguleerd, waardoor er verschillende wetten en regels zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat je met deze wetten en regels te maken krijgt als je vastgoed in Frankrijk wilt kopen.

De wet Alur is ontworpen om ervoor te zorgen dat de koper genoeg informatie krijgt. Daarnaast zorgt de wet Carrez ervoor om accuraat de bewoonbare oppervlakte te bepalen om misbruik tegen te gaan. Niet bewoonbare delen in het huis, zoals kelders, garages, schuren en zolders worden hierin niet meegeteld.

Sinds 2010 moet de verkoper een Energie Verbruik Diagnose (DPE) van het vastgoed indienen. Het DPE classificeert woningen op basis van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Naast de metingen voor de veiligheid van het vastgoed, vind je vaak ook een asbest, lood, gas en elektriciteit diagnose. Ook kan een risico preventie plan worden nagestuurd dat aangeeft of het vastgoed in Frankrijk in een geografische risico zone zit.

Meretdemeures vastgoed in Frankrijk

Vastgoedbelasting

Bij aankoop

Wanneer je vastgoed in Frankrijk koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is 5,7% van de aankoopprijs en is een deel van de gemiddeld 7,7% aan kosten koper die geldt in Frankrijk. Als het huis boven de 1 miljoen euro te koop staat, geldt een lager tarief dan 7,7%, maar een huis rond de 100.000 euro heeft een gemiddeld tarief van 10%. Als je bent verhuist, zijn er nog meer belastingen in Frankrijk waar je rekening me moet houden.

Bij verkoop

Als je je tweede huis in Frankrijk wilt verkopen moet je helaas nog de taxe sure la plus value, winstbelasting betalen. Als er geen stijging in waarde is geweest, hoeft er geen belasting betaald te worden. Anders is deze belasting 36,2% en is alleen van toepassing als het huis verkocht wordt binnen 5 jaar. Als de woning pas na 30 jaar wordt verkocht, hoeft er helemaal geen belasting betaald te worden.

Belangrijke tips tijdens het kopen van een huis in Frankrijk

  • Als je besluit een makelaar in te schakelen, let erop dat de makelaar beschikt over de verplichte carte professionele. Alleen met dit document mag hij bemiddelen in vastgoed in Frankrijk.
  • Als je een lening wil aanvragen of geld wil overmaken om de koop te verzegelen, is het nodig om een rekening te openen in Frankrijk.
  • Onderzoek doen naar verschillen tussen tarieven in commissie van kantoren is slim. Een verschil in commissie van 5 of 10% is toch erg groot en kun je veel schelen.
  • In Frankrijk ben je eigenaar van een huis, zodra je een compromis de vente Dit betekent dat je het huis moet verzekeren tegen onder andere brand en diefstal. Check of je bij je huidige verzekeringmaatschappij kunt verzekeren of niet.
  • Vind gemakkelijk een huis dat aan jouw wensen voldoet via Immogo, een Nederlandse zoekmachine ⬇️

Bekijk huizen in Frankrijk
Via deze Nederlandse zoekmachine vind je vliegensvlug hét vastgoed object dat je zoekt.
Klik hier om woningen te vinden

  • Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs in Frankrijk, want veel huizen worden daardoor verkocht voor 5-10% goedkoper dan de officiële vraagprijs.
  • Koop een woning in het laagseizoen, wanneer er minder toeristen zijn en de huizenmarkt een stuk rustiger is.
  • Vind via my global dream, die verschillende partners hebben in Frankrijk, de makelaar die bij jou past.