Madrid, de grootste stad in Spanje en de derde grootste stad van de Europese Unie, is een stad die iedereen in zijn leven een keer gezien zou moeten hebben. De stad ligt in het midden van Spanje en fungeert als stuurorgaan van het land. De hoofdstad is in trek als het gaat om internationale verhuizingen naar Europese landen. Denk jij er aan om te verhuizen naar Madrid? Lees dan hier alles over de stad en wat het jou te bieden heeft!
Met een landoppervlak van 606 km² is Madrid een grote stad. In oppervlak is de stad ongeveer drie maal zo groot als Amsterdam. Het inwonersaantal van de stad is echter zeer hoog vergeleken met steden in Nederland: de stad zelf heeft ruim 3,2 miljoen inwoners. Dat is bijna net zoveel als de hele provincie Zuid-Holland, de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Het Koninklijk Paleis (oftewel Palacio Real) is één van de trekpleisters van de stad. Je kunt je dus wel voorstellen dat verhuizen naar Madrid de nodige voorbereiding kent.
Spanje ligt in de Europese Unie en dat maakt het regelen van je verhuizing naar Madrid in veel opzichten gemakkelijk. Zo is het zo dat het verblijfsrecht van de Europese Unie voorschrijft dat je het recht hebt om permanent te wonen in een land waarin je werkt. Met een goede ziektekostenverzekering is het bovendien niet noodzakelijk om sociale zekerheid in het andere land aan te vragen. Dit gaat dan via de Nederlandse zorgverzekering. Zelfs familieleden hebben het recht om door je werk te gaan wonen in dat EU-land. Hier is soms een inreisvisum voor nodig. Dit kun je gewoon aanvragen bij het Spaanse consulaat.
Bij je verhuizing naar Madrid kun je al je wettelijk toegestane persoonlijke bezittingen overbrengen naar het gastland. Het land kan hiervoor een inschrijvingsbelasting van je vragen voor het invoeren van je auto. Het rijbewijs dat je in Nederland hebt, is bovendien geldig in Spanje. Een verlenging hiervan kun je aanvragen in Spanje. Dit geldt ook voor een verlenging van je paspoort.
Om te voorkomen dat je in Spanje dubbel belasting betaalt over je inkomen, hebben EU-lidstaten een verdrag afgesloten waarin staat dat je in slechts één land kan zijn ingeschreven als fiscaal inwoner. Raadpleeg hiervoor de ambassade in Madrid. In Spanje moet je een Número de Identidad Fiscal (NIF) aanvragen om te kunnen werken. Vraag dit dus aan wanneer je gaat verhuizen naar Madrid, zodat je werkgever de financiële zaken op tijd kan regelen.
Als laatste is het van belang om vooraf te zorgen dat de emigratieverzekering en ziektekostenverzekering in Spanje geregeld zijn. Bij een definitieve verhuizing naar Spanje dien je jezelf uiteraard ook uit te schrijven uit het Nederlandse bevolkingsregister.
Wanner je besluit te verhuizen naar Madrid, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Kosten voor internet en telefonie bedragen maandelijks rond de 55 euro. Je hoeft daarnaast niet veel winterkleding aan te schaffen, want het weer in Madrid is heel het jaar erg goed. Sterker nog, ’s zomers kan het heel warm zijn, met gemiddelde temperaturen van meer dan 30 graden in juli en augustus. In december en januari is het wat frisser; de temperatuur ligt in de winter rond de 10 graden. Dikke winterjassen zijn doorgaans overbodig in Madrid, waar je ’s winters minder last hebt van koude wind zoals aan de kust (bij Barcelona) meer het geval is.
Spanjaarden kennen traditioneel hun siësta. Dit kun je in het Nederlands makkelijk omschrijven als een middagdutje, maar voor de Spanjaarden is het een populaire gewoonte. Veel winkels in Spanje zijn met de siësta, doorgaans tussen 2 en 5 uur ’s middags, niet geopend. Dit geldt niet voor horecabedrijven en grote supermarktketens. Je kunt in je vrije tijd in Madrid overigens ook twee geweldige voetbalstadions bezoeken. Estadio Santiago Bernabéu (Real Madrid) en Estadio Vicente Calderón (Atlético Madrid) zijn twee absolute trekpleisters voor de Spaanse hoofdstad!
Wanneer je in het bruisende Madrid uit eten gaat, merk je dat veel gerechten worden geserveerd met ingrediënten als olijfolie, ui en knoflook. Spanjaarden houden van eten en de Spaanse cultuur schrijft dan ook voor dat er vier à vijf keer per dag gegeten wordt. Het ontbijt (desayonu) wordt niet als heel belangrijk gezien. Onderweg naar het werk haal je een broodje of wat geroosterd brood, uiteraard met olijfolie. ’s Avonds kunnen Spanjaarden zelfs na 11 uur probleemloos nog aan hun laatste maaltijd van de dag zitten. De Spaanse eetcultuur wordt verder verrijkt door de tapas. Deze worden geserveerd bij een gerecht dat tussen de lunch en la cena (het avondeten) zit. Kleine hapjes als calamares, chorizo al vino en patatas bravas worden geserveerd als tussengerecht. Deze traditie zal er één zijn waar je goed aan kunt wennen als je gaat verhuizen naar Madrid!
Inwoners van Madrid, ook wel Madrileños genoemd, betalen tussen de 24,75 en 52 procent belasting over hun inkomsten. Je moet jaarlijks tussen 3 mei en 30 juni zorgen dat de belastingteruggaaf wordt ingediend bij de Spaanse autoriteiten. Zodra het aanvragen van je NIF is geregeld, zal je werkgever verantwoordelijk gehouden worden voor het inhouden van de voorlopige belasting en sociale toeslagen.
Op zoek naar een baan in Spanje? Leer Spaans! Om werk te vinden in Spanje is het beheersen van de Spaanse (en anders Engelse) taal een absolute aanrader. De markt in toerisme in Madrid is minder groot dan in bijvoorbeeld Barcelona, maar het zakenleven is wel uitgebreider. Denk maar niet dat het zakenleven in Madrid lekker lui verloopt. Het is zeker hard werken in Madrid en omstreken. Vooral in de horeca zijn veel mogelijkheden. De Spaanse regering zit overigens ook gevestigd in de hoofdstad.
Als je gaat verhuizen naar Madrid, dan ben je hier aan het juiste adres om offertes op te vragen. Je kunt verschillende verhuisbedrijven vergelijken zonder dat dit ook maar iets zal kosten!