Verhuizen naar België

Ga jij verhuizen naar België? Amai, goede keuze! Huizen en grond zijn in België een stuk goedkoper en je staat zo weer in Nederland bij heimwee. We helpen je graag op weg met info, tips en een overzicht van verhuisbedrijven. Zo kun jij straks goed voorbereid verhuizen en met een glimlach op je verhuizing terugkijken 🙂

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar België?

De kosten van een verhuizing naar België liggen voor een gemiddeld huishouden tussen de € 950 tot € 4.000. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar België zonder extra diensten.

Grootte verhuizingKosten
Huishouden 1 persoon€950 – €1500
Huishouden 3 personen€1500 – €2300
Huishouden 4+ personen€2300 – €4000

Hoe worden deze kosten opgebouwd?

De kosten van een verhuizing naar België zijn afhankelijk van meerdere factoren. Grotendeels wordt de prijs van de verhuizing bepaald door het volume van de inboedel en de afstand tussen beide woningen. Daarnaast spelen de extra diensten die je afneemt ook een grote rol: denk aan het inpakken van verhuisdozen, het (de)monteren van meubelstukken en het gebruik van een verhuislift tijdens de verhuizing. Hierdoor loopt de prijs al snel op. Lees hierover hier meer!

Direct weten wat jouw verhuizing naar België kost? Vraag dan verhuisoffertes aan ⬇️

Wil je voorkomen dat je te veel betaalt voor je verhuizing?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Als Nederlander naar België verhuizen: Wat moet ik regelen?

Wanneer het aankomt op internationaal verhuizen, dan is België de makkelijkste bestemming die je kunt kiezen. Dat is prettig! Maar, het betekent helaas niet dat er niets geregeld hoeft te worden. Het blijft een internationale verhuizing en daar komt flink wat bij kijken. We helpen je graag op weg met de onderstaande tips. ✅

 • Net zoals bij een nationale verhuizing, is het nodig om op tijd je abonnementen en leveranciers stop te zetten. Denk aan sportschool, verenigingen, tijdschriften, kranten en internet-, telefonie-, water-, en energieleveranciers.
 • Ga na wat de verhuizing naar België betekent voor je eventuele AOW, kinderbijslag en andere toeslagen of uitkeringen. Alle relevante zaken die je moet checken en ook waar je dit kan doen, vind je op de pagina ‘Checklist verhuizen naar het buitenland‘.
 • Sluit een ziekenfondsverzekering in België af (een stuk goedkoper dan een Nederlandse zorgverzekering!) en open een bankrekening.
 • Maak een planning van wanneer je je in je nieuwe gemeente gaat inschrijven en wanneer je je in Nederland dient uit te schrijven.
 • Geef je verhuizing op tijd door bij alle partijen die hiervan op de hoogte moeten zijn. Welke mensen, bedrijven en instanties dit zijn, vind je op onze pagina ‘Verhuizing doorgeven’.
 • Verhuis je met kinderen? Begin je zoektocht naar een school, opvang en sportverengingen dan tijdig en laat de kinderen hier een aantal dagen meelopen ter voorbereiding op de verhuizing naar België.

Dit waren een aantal tips voor de minder praktische zaken – natuurlijk zijn er genoeg praktische zaken die ook niet vergeten mogen worden. Denk aan het vinden van werk wanneer je van plan was in België te gaan werken, het vinden van een woning en..

Niet onbelangrijk: het vinden van een verhuisbedrijf!

Een verhuizing naar België zou je zelf kunnen uitvoeren, maar de meeste mensen kiezen ervoor om te verhuizen met een verhuisbedrijf. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Voordelen

✅ Minder kans op schade aan je inboedel en je woning. Omdat verhuizers ervaring hebben in het verpakken, tillen en vervoeren van inboedels, is de kans op schade een stuk kleiner dan wanneer je dit zelf doet.

✅ Minder zorgen. Je hebt simpelweg minder zorgen aan de verhuizing en geloof ons: dat is welkom! Een internationale verhuizing brengt genoeg met zich mee en daarom is zaken uitbesteden zeker het overwegen waard.

✅ Je inboedel is goed verzekerd tijdens transport. Onderweg kan er van alles gebeuren. Dan is het prettig om te weten dat je inboedel goed verzekerd is. Bij ieder verhuisbedrijf kun je deze verzekering afsluiten: geeft net een beetje extra zekerheid.

✅ Je hoeft niet meer terug naar Nederland. Wanneer je zelf verhuist, zul je waarschijnlijk meerdere keren op en neer moeten. En, de verhuisbus moet na de verhuizing ook nog eens teruggebracht worden. Je bent er dus velen malen meer tijd aan kwijt en ook na de verhuizing staat je nog een ritje België – Nederland – België te wachten.

Nadelen

❌  Het kost meer. Gelukkig valt dit verschil onder aan de streep meestal wel mee. Omdat je zelf meerdere keren met een verhuisbus op en neer zou moeten, is het verschil in kosten vaak niet heel groot.

Conclusie..

Verhuizen naar België met een verhuisbedrijf is geen onverstandige keuze. Ondanks dat de afstand prima te overbruggen is om zelf de verhuizing uit te voeren, zijn er ook veel voordelen wanneer je de verhuizing uitbesteed.

Verhuizen naar België met een betrouwbaar verhuisbedrijf
Je wil wel zeker weten dat je met een betrouwbaar verhuisbedrijf in zee gaat. Daarom hebben we voor jou uitgezocht welke 12 verhuisbedrijven de beste zijn!
Top 12 internationale verhuizers

Verhuizen naar België & auto meenemen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun auto mee te nemen bij de verhuizing naar België. Overweeg jij dit ook? Dan snappen we dat dit vragen met zich meebrengt. We leggen je uit hoe het werkt.

Auto meeverhuizen naar België: de stappen 🚗

Het meeverhuizen van je auto doe je door de volgende stappen te volgen:

1. Je gaat langs bij de douane

Allereerst ga je naar een douanekantoor dat bevoegd is om een vignet E705 op te maken. Je krijgt hier dan een roze formulier. Dit is de Belgische aanvraag tot inschrijving van het voertuig. Wanneer je de BTW hebt betaald, stelt de douane een E705 op. Als bewijs ontvang je hiervan een rapport – je auto is nu direct fiscaal in orde om mee te verhuizen.

2. Je auto wordt gekeurd

De tweede stap is een technische keuring bij een erkend keuringscentrum. Hier wordt er gecontroleerd of je auto geen gebreken vertoont.

3. Je sluit een verzekering af in België

Met het roze formulier (van stap 1) kun je naar een verzekeraar voor een Belgische verzekering. Je auto moet in België verzekerd zijn, net zoals dat in Nederland ook verplicht is.

4. Je schrijft je auto in

Het is nu tijd om de inschrijving bij de DIV te regelen. Maak hiervoor een afspraak.

5. Je betaalt de belasting op inverkeerstelling

Wanneer je over de Belgische wegen wil rijden, moet je BIV betalen: inverkeerstelling. Dit is een belasting vergelijkbaar met onze wegenbelasting. Aan de hand van de milieukenmerken en de leeftijd van je auto, wordt de hoogte van dit bedrag bepaald. Je kunt dit ook hier alvast zelf berekenen.

Klaar voor de Belgische wegen!

Wanneer je het importproces doorlopen hebt, ben je klaar om de Belgische wegen onveilig te maken. Mogelijk heb je nog recht op een teruggave van een deel van de BPM die je in Nederland voor het voertuig betaald hebt. Daarover lees je meer bij de Belastingdienst.

Verhuizen naar België

Verhuizen naar België en in Nederland blijven werken

Wanneer je op dit moment een baan hebt in Nederland en deze wil behouden, dan is het een optie om wel in België te gaan wonen en hier in Nederland te blijven werken. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee: het leven in België is immers goedkoper. Overweeg je dit? Wij vertellen je over een aantal zaken die je van tevoren moet afwegen.

Waar je dan bij stil moet staan

 • Belasting.
  Afhankelijk van het feit of je zowel uit Nederland als uit België inkomsten ontvangt, kan het zijn dat je in beide landen belastingaangifte moet doen. Dit geldt dus niet altijd, maar is wel iets om je goed in te verdiepen.
 • Pensioen.
  Heb je gewerkt bij de Nederlandse overheid? Dan betaal je meestal in Nederland belasting over het pensioen dat je daarmee hebt opgebouwd. Informeer dus bij de Belastingdienst wat jouw verhuizing naar België hier betekent.
 • Ziekenfonds of zorgverzekering.
  In België zijn de zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. In principe is het niet nodig om een andere zorgverzekering te nemen als je verhuist naar België en jouw zorgverzekering geldig is binnen de EU, omdat je blijft werken in Nederland.

We hopen dat jouw verhuizing naar België voorspoedig zal verlopen! Op Sirelo vind je nog veel meer handige informatie die jou kan helpen om met een glimlach naar België te kunnen verhuizen. 🙂 Check daarvoor ook de artikelen hieronder.