Verhuizen naar België

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2020

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over verhuizen naar België. Je kunt hier ook 5 gratis offertes aanvragen om de exacte kosten voor jouw verhuizing naar België te berekenen.

Overzicht van de onderwerpen op deze pagina:

Emigreren naar België – Checklist

Bij een verhuizing naar België komt ondanks de korte afstand nog behoorlijk wat kijken. Het allerbelangrijkste is het tijdig inschrijven bij jouw nieuwe gemeente in België. Uiteraard geldt binnen de Europese Unie een ‘vrij verkeer van personen’ maar als je langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet je jezelf binnen acht dagen na aankomst melden bij de gemeente waar je verblijft. Naast je inschrijving moet je ook aan de volgende dingen denken:

  • Uitschrijven in Nederland;
  • Het zoeken van een woning;
  • Het overzetten en/of aanpassen van je zorgverzekering;
  • Belgisch rijbewijs aanvragen;
  • Verhuizing doorgeven bij de belastingdienst.

Bezoek onze pagina ‘checklist verhuizen’ voor een algemenere en complete checklist.

Gemiddelde kosten verhuizen naar België

De gemiddelde kosten van een verhuizing naar België bedragen €950,- tot €4.000,-. Afhankelijk van de afstand in kilometers, het volume van je verhuizing en het type verhuisbedrijf kunnen de kosten dus redelijk verschillend zijn. In de onderstaande tabel vind je een gemiddeld kostenoverzicht.

Grootte verhuizingKosten
Huishouden 1 persoon€700 – €1100
Huishouden 3 personen€1500 – €2100
Huishouden 4+ personen€2300 – €4000

Aan de bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Bezoek onze pagina ‘kosten internationaal verhuizen’ voor meer informatie over de kosten van een verhuizing.

Verhuizen naar België?

Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Verhuisbedrijven naar België

Op onze pagina ‘zoek verhuisbedrijf’ vind je een overzicht van alle verhuisbedrijven in Nederland. Je kunt hier voor iedere plaats in Nederland kijken of er een internationaal verhuisbedrijf bij jou in de buurt is. Je vind op Sirelo tevens een recent overzicht van de 12 beste internationale verhuisbedrijven in Nederland. De meeste van deze verhuisbedrijven kunnen jou helpen met het verhuizen naar België.

Een huis kopen in België & Steden vergelijken

Een huis kopen in België is voor Nederlanders niet heel ingewikkeld. Toch zijn er behoorlijk wat dingen die je niet mag vergeten. Om te beginnen verloopt de aankoopprocedure van een huis in drie stappen:

  1. De optie: De koper en de verkoper stellen een prijs vast;
  2. De ‘compromis de vente’: De koop wordt bevestigd (vergelijkbaar met een koopcontract in Nederland);
  3. De ondertekening van de notariële akte: Hiermee is de aankoop afgerond.

Voor het grootste aanbod van huizen in België kun je een kijkje nemen op de website van Immo.

Verhuizen naar België

Een Belgische hypotheek regelen

Wanneer je van plan bent een huis te kopen in België, dan zouden wij je aanraden om een gesprek aan te gaan met een Belgische bank. Deze banken willen je uiteraard graag helpen met het kopen van een huis, maar zij kunnen je ook meer vertellen over enkele bankzaken die je moet regelen bij het emigreren naar België. Bij hypotheek.winkel kun je hypotheken van 25 Belgische banken vergelijken. Voor meer praktische informatie over een hypotheek in België, klik hier.

Steden vergelijken – Weet jij al waar je wilt wonen?

Indien je nog niet weet waar in België je naartoe wilt verhuizen, kan het handig zijn om verschillende steden te vergelijken. In de onderstaande tabel helpen we je daar graag mee. Zo kijken we onder andere naar de kwaliteit van het leven, de koopkracht, de veiligheid, et cetera. Ook kun je de kosten van bepaalde producten en huurkosten per stad vergelijken door op ‘Prijzen per stad’ in de tabel te klikken.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Antwerpen615768615968
Brussel636353635768
Gent674988676051
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Antwerpen€ 2,54€ 0,86€ 2,39€ 1.037,88
Brussel€ 2,76€ 1,04€ 2,64€ 1.366,90
Gent€ 2,72€ 0,84€ 2,39€ 1.100,00

Verhuizen naar België: Belastingoverzicht

Het belastingstelsel in België is vergelijkbaar met het belastingstelsel in Nederland. België staat bekend om haar hoge belasting, met name voor particulieren. In België zijn belastingen namelijk de enige inkomsten voor de overheid. In het algemeen ga je iets meer betalen als je weinig of gemiddeld verdient, dat is in Nederland dus beter geregeld. Voor een compleet overzicht van belastingtarieven, klik hier.

Emigreren naar België met schulden

Als je in Nederland schulden hebt openstaan raden wij aan om deze eerst af te lossen. Als dit niet direct mogelijk is, maak dan in ieder geval een goed overzicht van je openstaande schulden zodat je niet in de problemen komt met de belastingdienst bijvoorbeeld.

België heeft een fiscaal verdrag met Nederland. Dat wil zeggen: de belastingdienst kan, ook als je in België woont, een deurwaarder inschakelen om beslag te leggen op jouw spullen. Als je nog spullen in Nederland hebt, zullen zij deze uiteraard eerst in beslag nemen. Is dit niet voldoende, dan zul je ook in België last gaan krijgen van een deurwaarder.

Gezondheidszorg in België

Dat de Belgische gezondheidszorg van uitstekende kwaliteit is, bewijst het feit dat België op de vijfde plaats van de Europese ranglijst staat. Volgens het Euro Health Consumer Index (EHCI), wordt de gezondheidszorg in België als meest ‘toegankelijk’ gezien, samen met Zwitserland. De betaling van gezondheidszorg gaat er in België iets anders toe dan in Nederland. In Nederland werken we met zorgpremies, maar in België werken ze via een ziekenfonds. Als je werkend bent, moet je je hierbij aansluiten. Je betaalt als werknemer dan een vast percentage van het loon aan het fonds (ongeveer 7,35 procent). Daarnaast draagt de werkgever hier nog een gedeelte van bij: 3,8 procent. Wel zijn de medicijnen een stuk duurder dan in Nederland.

Zorgverzekering in België

In België zijn de zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Officieel is het niet nodig om een andere zorgverzekering te nemen als jouw zorgverzekering geldig is binnen de EU, maar voordelig kan het dus wel zijn. Partena is onder Nederlanders bekend als voordelig en betrouwbaar. Wil je een internationale zorgverzekering of je potentiële verzekeringskosten berekenen? Klik dan op de onderstaande afbeelding.

verhuizen-naar-belgie

Gratis verhuisoffertes aanvragen

Wil je niet zelf op zoek naar een verhuisbedrijf? Dan kun je ons offerte-formulier invullen waarna wij op zoek zullen gaan naar maximaal 5 geschikte verhuizers. Binnen één werkdag krijg je dan vrijblijvend offertes opgestuurd die je kunt vergelijken.