België in cijfers

Huizenprijzen
25
Laag
Kosten dagelijks leven
50
Gem.
Criminaliteitscijfers
45
Gem.
Gezondheidszorg
85
Goed
Totale score
81
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar België
€ 1500 - € 4000
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar België

Het is een financieel aantrekkelijke optie om te verhuizen naar België. Het is dan wel ons buurland maar het blijft een internationale verhuizing en dus komt er wat meer bij kijken. Daarom kan je op deze pagina informatie vinden over het oriëntatie proces en om een idee van de verhuiskosten te krijgen. Ben je al zeker van een verhuizing naar België? Vul dan ons offerteformulier in en ontvang tot 5 gratis offertes van verhuisbedrijven die de verhuizing zouden kunnen doen. Hieronder vind je vast een overzicht van de informatie die je op deze pagina kunt vinden:

Verhuizen naar België

Wonen in België: waarom emigreren naar België?

Jaarlijks brengen een hoop toeristen een bezoek aan België. De Belgische kust trekt ook redelijk wat Nederlandse toeristen aan, maar is vooral populair onder de Duitse bevolking. Wat België zo aantrekkelijk maakt is het vertrouwde gevoel dat je krijgt als Nederlander door de Vlaamse taal. Je bevindt je in het buitenland en zo voelt het in de omgeving ook aan dus is het een perfecte bestemming voor een Nederlander. Dat komt voornamelijk door het Vlaams. Juist omdat het zo vertrouwd aanvoelt, overwegen veel mensen een internationale verhuizing naar België.

Vanwege dit vertrouwd gevoel kan je er ook voor kiezen om net over de grens te wonen en goedkoper wonen dan in Nederland. België is namelijk iets goedkoper dan Nederland in veel aspecten. Dit is een optie voor Nederlanders die in het zuiden van Nederland werken en hier dus geen langere reistijd aan over houden.

Inschrijven bij de gemeente in België

Wanneer je de Nederlandse nationaliteit bezit, zou verhuizen naar België geen enkel probleem moeten zijn. Binnen de Europese Unie geldt namelijk een ‘vrij verkeer van personen’ waardoor de verblijfsreglementering voor EU-burgers veel soepeler is dan die voor mensen uit andere landen. Dit ‘vrij verkeer’ geldt ook voor de landen van de Europese Economische Ruimte (EER): naast de EU-landen zijn dat Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Voor sommige nieuwe EU-lidstaten bestaan wel overgangsmaatregelen.Als je langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet je jezelf binnen acht dagen na aankomst melden bij de gemeente waar je verblijft. Je moet jezelf laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet je wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken. De gemeente gaat dan door je gegevens heen en schrijft je in na goedkeuring.

Als je naar België wilt verhuizen met een andere nationaliteit heb je hier de nodige verblijfsdocumenten voor nodig. De verblijfsprocedure die je zal moeten volgen hangt af van jouw nationaliteit en de duur en het doel van het verblijf in België.

Wat kost een verhuizing naar België?

Een internationale verhuizing kost meestal erg veel geld. Wanneer je overzees gaat verhuizen ben je al gauw €8.000,- tot €10.000,- kwijt. Gelukkig is België dichter bij huis. Daarom zijn de kosten om naar België te verhuizen een stuk lager. Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt vaak tussen de €1.500,- en €4.000,-. Uiteraard kunnen de kosten ook hoger of lager uitvallen. Dit is afhankelijk van 4 factoren, die we hierna uitleggen. De offertes voor verhuizen naar België zijn meestal als volgt opgebouwd:

Kosten Indeling

De 4 factoren die invloed hebben op de prijs

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is de prijs tussen €1.500,- en €4.000,- beïnvloedbaar. Er zijn 4 factoren die de kosten kunnen laten stijgen of zakken, afhankelijk van je keuze. Deze zijn als volgt:

 1. De omvang van je inboedel: Wanneer je er voor kiest om je gehele inboedel te verhuizen ben je logischerwijs meer geld kwijt. Wanneer je er voor kiest om een redelijk deel niet mee te nemen, bespaar je op de kosten.
 2. Het type vervoer en de urgentie: Veel verhuisbedrijven kunnen je de mogelijkheid aanbieden om je verhuizing op korte termijn te voltooien. Daar rekenen ze uiteraard wel extra kosten voor. Indien je een verhuizing naar België al ver voor de verhuisdatum regelt, betaal je waarschijnlijk iets minder.
 3. De keuze voor een verzekering: Er zijn verhuisbedrijven waar je standaard verzekerd bent. Het grotere deel van de verhuisbedrijven laat die keuze echter aan jou. Indien je kiest voor een verzekering van je inboedel, betaal je iets extra. Wanneer je dit niet doet, bespaar je wederom op je verhuiskosten. Dit is dus helemaal aan jezelf.
 4. Extra opties als montage/demontage, inpakken, opslag, et cetera: Wanneer je gaat voor een compleet ontzorgde verhuizing zullen de kosten hoger zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om deze zaken zelf te regelen. In het laatste geval ben je goedkoper uit, maar moet je wel veel zelf doen.

Ga naar deze pagina voor algemene inpak tips, en bespaar op de inpak kosten van een verhuisbedrijf.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Verhuizen naar België: Tips

Bij Sirelo helpen we je graag om je verhuizing iets minder stressvol te maken. We kunnen je daarom uit ervaring enkele tips geven. Laten we gelijk maar beginnen met de verzekering. Hierboven heb je al kunnen lezen dat het kiezen voor een verzekering je verhuizing duurder maakt. Toch raden wij het aan om een verzekering te nemen. Zeker bij een internationale verhuizing kan veel misgaan. België is natuurlijk dichter bij huis dan Australië, maar een verhuizing is van zichzelf al stressvol. Maak het dus niet nog lastiger voor jezelf en kies voor zekerheid.

In principe geldt overal binnen de Europese Unie vrij vervoer van goederen. Bij een verhuizing wordt echter wel gecontroleerd op bijzondere goederen. Planten, bloemen, dieren et cetera kun je niet zomaar meenemen naar België. Informeer hierover voor je verhuizing.

Wij zouden je niet willen aanraden om alles zelf te regelen. Het geeft vaak onnodig veel stress en kost veel energie. Het kan echter wel een uitkomst zijn als je minder te besteden hebt. Zo kun je bijvoorbeeld zelf al je spullen inpakken en ook weer helpen met het uitpakken. Verhuizen naar België zal dan een stuk goedkoper worden. Indien je voor deze optie kiest, vergeet dan niet om alle dozen een nummer te geven. Pak ook kamer voor kamer in en uit, en doe niet alles door elkaar heen.

We hebben veel meer algemene verhuistips voor het verhuizen naar het buitenland. Bekijk de verhuistips hier.

Verhuizen naar België

Checklist voor jouw verhuizing

Verhuizen van Nederland naar België is geen hogere wiskunde. Doordat het land binnen de EU valt zijn er veel dingen hetzelfde geregeld. Veel van je verzekeringen kun je gewoon laten lopen. Toch zijn er wel een paar zaken die je zeker niet mag vergeten. Hieronder hebben we een kleine checklist voor je gemaakt.

 • Uitschrijven en inschrijven: Zodra je vertrekt uit Nederland dien je bij de gemeente uit te schrijven. Dit kan al vanaf ongeveer een week voor de verhuisdatum. Eenmaal in België aangekomen, dien je jezelf binnen 8 dagen te melden bij de gemeente waar je verblijft. Je dient hier een geldig paspoort voor te hebben. Een andere voorwaarde is dat je een legitiem woonadres hebt in de betreffende gemeente.
 • Papieren in orde maken:
  – Kopie van al je belangrijke papieren achterlaten bij bekenden;
  – Tickets regelen;
  – Checken of je paspoort nog geldig is;
  – Kopieën maken van belangrijke papieren.
 • Zorgverzekering: Partena is de meest populaire partij in België. Vergeet niet op tijd je verzekeringen om te zetten, indien je dat wilt.
 • Een Belgische bankrekening is geen must, maar kan wel handig zijn voor bepaalde betalingen online.

Nogmaals, zo enorm veel hoef je niet te regelen wanneer je verhuist naar België. Buiten de bovenstaande checklist zullen veel dingen hetzelfde geregeld zijn als in Nederland. Bezoek deze pagina voor een meer algemene checklist voor het verhuizen.

Een huis kopen in België: Steden vergelijken

België staat bekend om haar lage huizenprijzen. Dat is een prettig verschil in vergelijking met Nederland, waar huizen relatief duurder zijn. Omdat de huizen in België vaak erg goedkoop lijken, wordt een woning of een stuk grond vaak als een ‘koopje’ gezien, en voelen we druk om het huis snel te kopen. Dit is echter onterecht, het is belangrijk dat je het huis eerst goed bekijkt om te voorkomen dat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt. Het is daarom verstandig om een taxateur in te schakelen. Een Belgische taxateur kan het meest praktisch zijn, omdat deze een goed inzicht heeft in de markt en ervaring met de problemen die zich voordoen met buitenlandse kopers. Zo zorg je ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan na de koop.

Het kiezen van een grote stad om in te gaan wonen kan soms erg lastig zijn omdat elke stad uniek is. Vandaar hebben we een tabel gecreëerd om het leven in drie verschillende Belgische steden te kunnen vergelijken.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Antwerpen615768615968
Brussel636353635768
Gent674988676051
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Antwerpen€ 2,54€ 0,86€ 2,39€ 1.037,88
Brussel€ 2,76€ 1,04€ 2,64€ 1.366,90
Gent€ 2,72€ 0,84€ 2,39€ 1.100,00

De criteria zijn vooral bedoeld om een beter beeld te scheppen van wat je kan verwachten als je er nog nooit geweest bent. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van de criteria zien dat Antwerpen en Gent in het algemeen goedkoper zijn om te wonen dan Brussel. En dat Antwerpen en Brussel worden beschouwt als meer vervuild.

Aankoopprocedure

In België verloopt de aankoopprocedure van een huis in drie stappen. De eerste stap is de optie, waarin de koper en de verkoper een prijs vaststellen. Als de partijen het eens zijn wordt overgegaan op de tweede stap: de compromis de vente. Hiermee wordt de koop bevestigd, vergelijkbaar met wat we in Nederland een voorlopig koopcontract noemen. Hierbij is de koop dus niet langer vrijblijvend, maar verbindt de koper zich aan de aankoop. Wordt er toch nog afgezien van de aankoop van de woning, dan komen hier kosten bij kijken. Binnen vier maanden na ondertekening van de compromis de vente wordt overgegaan op de laatste stap: de ondertekening van de notariële akte. Hiermee is de aankoop afgerond en is de woning officieel van jou. Indien je op zoek bent naar een huis, kun je het grootste aanbod vinden op de website van Immo.

Verhuizen naar België

Overige handige informatie en pagina’s over België

Het wonen in België biedt verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan men in Nederland gewend is. Wanneer je in België woont maar in Nederland blijft werken dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar voor jou. Ook blijf je sociaal verzekerd in Nederland. Je moet in Nederland dus gewoon sociale premies blijven betalen. Gezinsleden die niet in Nederland werken zijn niet meer sociaal verzekerd in Nederland. Verder zullen ook de kosten voor je auto beduidend minder zijn, dit omdat de Belgen het begrip BPM niet kennen. BPM staat voor Belastingen op personenauto’s en motorrijwielen. Hierdoor kun je jaarlijks enige duizenden euro’s besparen. Daarnaast zijn ook de brandstof prijzen en maandelijkse lasten aanzienlijk minder in België.

Gezondheidszorg in België

Dat de Belgische gezondheidszorg van uitstekende kwaliteit is, bewijst het feit dat België op de vijfde plaats van de Europese ranglijst staat. Volgens het Euro Health Consumer Index (EHCI), wordt de gezondheidszorg in België als meest ‘toegankelijk’ gezien, samen met Zwitserland. De betaling van gezondheidszorg gaat er in België iets anders toe dan in Nederland. In Nederland werken we met zorgpremies, maar in België werken ze via een ziekenfonds. Als je werkend bent, moet je je hierbij aansluiten. Je betaalt als werknemer dan een vast percentage van het loon aan het fonds (ongeveer 7,35 procent). Daarnaast draagt de werknemer hier nog een gedeelte van bij: 3,8 procent. Wel zijn de medicijnen een stuk duurder dan in Nederland.

Overige pagina’s op Sirelo

Wij hopen je voldoende informatie te hebben gegeven. Als dit niet zo is, neem dan gerust eens een kijkje op één van de volgende pagina’s:

 • Belastingen in België: Alle informatie over het belastingsysteem in België.
 • Werken in België: Informatie over de cultuur op de werkvloer, het vinden van een baan, et cetera.
 • Onderwijs in België: Gaan je kinderen mee verhuizen? Dan is het verstandig om uit te zoeken wat je voor de scholen moet regelen.

Gratis verhuisoffertes aanvragen

Heb jij de keuze voor een verhuizing naar België al gemaakt? Vraag dan vrijblijvend 5 offertes aan. Verhuisbedrijven gespecialiseerd in deze verhuizing zullen snel een offerte sturen.