Verhuizen naar België

Ga jij verhuizen naar België? Amai, goede keuze!
Huizen en grond zijn in België een stuk goedkoper en je staat zo weer in Nederland bij heimwee. Ondanks dat het onze zuiderburen zijn, komt er veel kijken bij deze emigratie. Gelukkig ben je hiervoor bij ons aan het juiste adres. Wij hebben alle essentiële informatie voor je verzameld zodat jij goed voorbereid kunt verhuizen en met een glimlach op je verhuizing terug kunt kijken! 🙂

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar België?

De kosten van een verhuizing naar België kunnen verschillen van €950,- tot €4.000,-. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar België zonder extra diensten.

Grootte verhuizingKosten
Huishouden 1 persoon€950 – €1500
Huishouden 3 personen€1500 – €2300
Huishouden 4+ personen€2300 – €4000

Hoe schatten wij verhuiskosten, zoals hierboven? – De kosten zijn afhankelijk van de afstand tussen jouw huidige woning en je nieuwe woning, het volume van je inboedel en de extra diensten die je afneemt. Denk aan het laten inpakken van dozen, het laten (de)monteren van meubelen en het gebruik van een verhuislift.

Geen tijd om helemaal zelf de kosten te berekenen? – Dan kun je gemakkelijk en vrijblijvend hieronder het offerteformulier invullen en ontvang je tot 5 offertes met een prijsindicatie van jouw verhuizing naar België!

Wil je voorkomen dat je te veel betaalt voor je verhuizing?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Verhuizen van Nederland naar België: Wat moet ik regelen?

Voordat je daadwerkelijk bent verhuisd en in België woont, valt er een hoop te regelen! Niks vergeten als het gaat om het regelen van jouw verhuizing? Daar helpen wij jou graag bij! Deze grote opgave is onderverdeeld in kleine taken op onze checklist.

Aan de hand van de checklist weet je wanneer je:

  • Abonnementen in Nederland moet beëindigen;
  • Jezelf moet uitschrijven in Nederland;
  • Jezelf binnen 8 dagen inschrijven in jou nieuwe Belgische gemeente;
  • Een Belgische bankrekening  moet openen, en;
  • Een energie-, internet- en telefonieleverancier moet vinden voor je nieuwe woning.

Vergeet niet: Je verhuizing door te geven bij alle partijen die hiervan op de hoogte moeten zijn. Welke mensen, bedrijven en instanties dit zijn, vind je op onze pagina Verhuizing doorgeven.

Gebouwen in België

Regelen van een verhuisbedrijf naar België

Een verhuizing naar België zou je zelf kunnen uitvoeren. Met voldoende hulp, de juiste inpakmaterialen en verhuisdozen en een verhuiswagen kom je prima uit de voeten. Overweeg je de verhuizing uit te besteden? Dan hebben wij een overzicht voor je met de Top 12 internationale verhuisbedrijven in Nederland.

Wanneer je offertes aanvraagt van verschillende verhuisbedrijven via ons offertformulier, dan is het handig om te weten hoe je deze kan vergelijken. Daarmee helpen we je verder op onze pagina Verhuisofferte aanvragen – Waar let ik op?.

Verhuizen naar België en de auto moet mee?

Het is uiteraard mogelijk om je auto mee te nemen bij je verhuizing. Je moet je auto dan registreren bij de douane en laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Wanneer je de auto in Nederland al had, hoef je ‘m bij deze verhuizing niet opnieuw in België te laten keuren. Meer lezen over het invoeren van je auto in België doe je hier.

Verhuizen naar België en in Nederland blijven werken

Wanneer je dichtbij de grens werkt, kan het erg aantrekkelijk zijn om in België te gaan wonen omdat de woningprijzen iets lager liggen dan in Nederland. Ook zijn auto’s goedkoper in aanschaf en betaal je minder voor benzine. Houd er echter rekening mee dat zowel België als Nederland belasting kan heffen over je inkomen. Kom niet voor verrassingen te staan en verdiep je hierin op deze pagina van de Belastingdienst te lezen.

Pensioen – Je bent hier waarschijnlijk nog niet aan toe, maar…
Heb je gewerkt bij de Nederlandse overheid? Dan betaal je meestal in Nederland belasting over het pensioen dat je daarmee hebt opgebouwd. Woont je in België en heb je ook de Belgische nationaliteit? Dan betaal je wel in België belasting over jouw overheidspensioen.

Belastingen – Het belastingstelsel in België is vergelijkbaar met het belastingstelsel in Nederland. Nederlanders die een verhuizing naar België plannen, zullen belastingen in België. De inkomenklasse zijn wel iets anders ingedeeld, klik hier voor een compleet overzicht van belastingtarieven.

Gezondheidszorg – De betaling van gezondheidszorg gaat er in België iets anders toe dan in Nederland. In Nederland werken we met zorgpremies, maar in België werken ze via een ziekenfonds. Zodra je werkt betaal je als werknemer dan een vast percentage van het loon aan het fonds (ongeveer 7,35 procent). Daarnaast draagt de werkgever hier nog een gedeelte van bij: 3,8 procent. Let op: dit geldt alleen wanneer je ook in België werkt!

Als je niet via jouw werkgever aangesloten bent bij een ziekenfonds, dan kies je voor een zorgverzekering. In België zijn de zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Officieel is het niet nodig om een andere zorgverzekering te nemen als je verhuist naar België en jouw zorgverzekering geldig is binnen de EU. Het kan wel voordeliger zijn! Partena is onder Nederlanders bekend als voordelig en betrouwbaar. Wil je een internationale zorgverzekering of je verzekeringskosten berekenen? Klik dan hieronder 🙂 .

Het stadsleven in Belgie

Brussel – Verhuizen naar de hoofdstad van België, is aantrekkelijk vanwege haar centrale ligging binnen Europa en de goede bereikbaarheid, en natuurlijk ook de Belgische biertjes. Lees meer over deze stad op deze pagina!

Antwerpen – Internationaal willen verhuizen maar is de taal wellicht iets dat jou tegenhoudt? Niet als je verhuist naar Antwerpen, want hier wordt er Vlaams gesproken en kan jij iedereen verstaan. Lees op deze pagina meer over de kosten van huisvesting, levensonderhoud en verhuizen naar Antwerpen.

Gent – Ga je liever voor een stad met een rijke historie, dan is Gent écht iets voor jou! Hier lees je meer over de beste woonwijken en andere interessante dingen over deze stad!
Atomium Brussel

Landgrenzen houden jou niet tegen, maar hoe zit het met taalbarrières? Lees nu deze herkenbare blog over taalverschillen!

Last but not least: op Sirelo vind je nog veel meer handige informatie die jou kan helpen om met een glimlach naar België te kunnen verhuizen. 🙂 Check dus ook de artikelen hieronder!

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs