Verhuizen naar België

Ga jij verhuizen naar België? Amai, goede keuze! Huizen en grond zijn in België een stuk goedkoper en je staat zo weer in Nederland bij heimwee. Ondanks dat het onze oosterburen zijn, komt er veel kijken bij deze emigratie. Gelukkig ben je hiervoor bij ons aan het juiste adres. Wij hebben alle essentiële informatie voor je verzameld zodat jij goed voorbereid kunt verhuizen en met een glimlach op je verhuizing terug kunt kijken! 🙂

Gemiddelde kosten verhuizen naar België

De kosten van een verhuizing naar België kunnen verschillen van €950,- tot €4.000,-. Dit is afhankelijk van de afstand tussen jouw huidige woning en je nieuwe woning, het volume van je inboedel en de extra diensten die je afneemt. Denk aan het laten inpakken van dozen, het laten (de)monteren van meubelen en het gebruik van een verhuislift. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar België zonder extra diensten.

Grootte verhuizingKosten
Huishouden 1 persoon€950 – €1500
Huishouden 3 personen€1500 – €2300
Huishouden 4+ personen€2300 – €4000

Bezoek onze pagina Kosten internationaal verhuizen voor meer informatie over de kosten van een internationale verhuizing.

Verhuizen naar België?

Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Emigreren naar België – Checklist

Bij een verhuizing naar België komt ondanks de korte afstand nog behoorlijk wat kijken. Denk aan onder andere:

  • Je woning in Nederland verkopen of je huurcontract beëindigen;
  • Het zoeken van een nieuwe woning in België;
  • Abonnementen in Nederland beëindigen;
  • Het uitschrijven in Nederland;
  • Een Belgische bankrekening openen;
  • Een energie-, internet- en telefonieleverancier vinden voor je nieuwe woning.

Vergeet ook niet je verhuizing door te geven bij alle partijen die hiervan op de hoogte moeten zijn. Welke mensen, bedrijven en instanties dit zijn, vind je op onze pagina Verhuizing doorgeven.

Tot slot is het belangrijk dat je je tijdig inschrijft bij jouw nieuwe gemeente in België. Uiteraard geldt binnen de Europese Unie een ‘vrij verkeer van personen’ maar als je langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet je jezelf binnen acht dagen na aankomst melden bij de gemeente waar je verblijft.

Verhuisbedrijven naar België

Een verhuizing naar België zou je zelf kunnen uitvoeren. Met voldoende hulp, de juiste inpakmaterialen en verhuisdozen en een verhuiswagen kom je prima uit de voeten. Overweeg je de verhuizing uit te besteden? Dan hebben wij een overzicht voor je met de Top 12 internationale verhuisbedrijven in Nederland. De meeste van deze verhuisbedrijven kunnen jou helpen met het verhuizen naar België. Wanneer je offertes aanvraagt van verschillende verhuisbedrijven, dan is het handig om te weten waar je op moet letten bij het vergelijken van de verhuisoffertes. Daarmee helpen we je verder op onze pagina Verhuisofferte aanvragen – Waar let ik op?.

Auto meeverhuizen

Het is uiteraard mogelijk om je auto mee te nemen bij je verhuizing. Je moet je auto dan registreren bij de douane en laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Wanneer je de auto in Nederland al had, hoef je ‘m bij deze verhuizing niet opnieuw in België te laten keuren. Meer lezen over het invoeren van je auto in België doe je hier.

Verhuizen naar België

Belastingen na verhuizen

Het belastingstelsel in België is vergelijkbaar met het belastingstelsel in Nederland. Echter staat België bekend om haar hoge belasting, met name voor particulieren. De kans is groot dat je in België meer belasting gaat betalen, zeker wanneer je in een lage of gemiddelde inkomstenklasse valt. Voor een compleet overzicht van belastingtarieven, klik hier.

Verhuizen naar België en in Nederland blijven werken

Wanneer je dichtbij de grens werkt, kan het erg aantrekkelijk zijn om in België te gaan wonen omdat de woningprijzen lager liggen dan in Nederland. Ook zijn auto’s goedkoper in aanschaf en betaal je minder voor benzine. Hou er echter rekening mee dat zowel België als Nederland belasting kan heffen over je inkomen. Het is goed om je hierin te verdiepen door deze pagina van de Belastingdienst te lezen.

Pensioen

Ondanks dat je in België woont, blijf je in Nederland verzekerd en bouw je ook nog steeds ouderdomspensioen op. Over je AOW hoef je je dus geen zorgen te maken.

In België kent men het ‘rustpensioen’, dit bouw je niet op wanneer je als Nederlander in België woont maar nog in Nederland werkt.

Gezondheidszorg in België

België staat in de Europese ranglijst voor gezondheidszorg op de vijfde plek. Dit bewijst dus wel dat de zorg hier van uitstekende kwaliteit is. Daar houden we van! Volgens het Euro Health Consumer Index (EHCI) wordt de gezondheidszorg in België als meest ‘toegankelijk’ gezien, samen met Zwitserland. De betaling van gezondheidszorg gaat er in België iets anders toe dan in Nederland. In Nederland werken we met zorgpremies, maar in België werken ze via een ziekenfonds. Als je werkend bent, moet je je hierbij aansluiten. Je betaalt als werknemer dan een vast percentage van het loon aan het fonds (ongeveer 7,35 procent). Daarnaast draagt de werkgever hier nog een gedeelte van bij: 3,8 procent. Let op: dit geldt alleen wanneer je ook in België werkt.

Een nadeel van het verhuizen naar België, is dat medicijnen hier een stuk duurder zijn dan in Nederland. Gelukkig zijn andere basisbehoeften een stuk goedkoper en merk je hier daarom dus niet veel van in je maandlasten.

Niet via je werkgever aangesloten bij een ziekenfonds?

Dan is een zorgverzekering een optie. In België zijn de zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Officieel is het niet nodig om een andere zorgverzekering te nemen als jouw zorgverzekering geldig is binnen de EU, maar voordelig kan het dus wel zijn. Partena is onder Nederlanders bekend als voordelig en betrouwbaar. Wil je een internationale zorgverzekering of je potentiële verzekeringskosten berekenen? Klik dan op de onderstaande afbeelding.

verhuizen-naar-belgie

Meer weten voor je verhuist?

Op Sirelo.nl vind je nog veel meer handige informatie die jou kan helpen om met een glimlach naar België te kunnen verhuizen.