Wonen in België

Onze zuiderburen hebben een mooi land en veel mensen gaan dan ook wonen in België. Voordat je dat daadwerkelijk kunt gaan doen, is het goed om rekening te houden met de cultuur, huizenprijzen en kosten van het leven tussen de Belgische grenzen. Zo kan de huurprijs ieder jaar veranderen in verhouding tot de inflatie, maar een tussentijdse wijziging is niet zomaar mogelijk. Hier vind je alles over wonen in België!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in België

Wanneer je een internationale verhuizing naar België overweegt, begin dan bij het inlezen over de cultuur! Voor sommige mensen kan België opgedeeld worden in twee regio’s: Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen (zo’n 6,5 miljoen inwoners) is de voertaal voornamelijk Vlaams, dat in veel opzichten identiek is aan de Nederlandse taal. De Walen (hier zijn er ongeveer 3,6 miljoen van) spreken de Franse taal. Overigens wordt de Duitse taal ook nog enigszins gesproken in België.

De Belgen zijn gek van voetbal en wielrennen. Maar op het gebied van eten hebben ze ook een eigen, bourgondische stijl aangenomen. Zo zijn de Belgische bonbons (pralines) uniek en is het eten van everzwijn, konijn met pruimen of terrines ook zeer gebruikelijk voor onze zuiderburen. België staat immers heel bekend om haar chocolade.

Misschien nog wel veel typischer is het Belgische bier. Denk maar eens aan de bierpakketten die je bij de lokale slijterij tegen komt: de invloed van de Belgische biercultuur is nagenoeg overal te herkennen. En als je gaat wonen in België, dan ontkom je haast niet aan gezellige biercafés waar je kunt genieten van meer dan 1500 soorten Belgische bieren. La Chouffe, Leffe en Duvel zijn enkele voorbeelden van uitstekende keuzes!

Huizen in België

Wonen in BelgiëWellicht dat je nu wat meer bekend bent met de Belgische cultuur, maar als je gaat wonen in België dan wil je ook weten wat je voor een huis moet betalen. Het huren van een huis in België is niet
hetzelfde als in Nederland. Huurprijzen in België zitten namelijk niet aan regels vast. Een huurder en verhuurder zitten met elkaar om de tafel om de huurprijs vast te stellen in combinatie met de voorwaarden van de huur. Hierbij spelen de ligging van de woning en de aanwezige faciliteiten een rol. Zodra een huurprijs is vastgesteld, verandert deze niet meer, al kan de inflatie wel een rol spelen waardoor de prijs enigszins verandert.

Momenteel zijn huizenprijzen in België aan het dalen. Overigens zijn ze veel goedkoper dan in Nederland! Experts voorspelden dat de huizenprijzen in 2016 rond de drie procent zouden dalen. In 2017 zou de prijs weer iets toenemen. Wat daarbij niet altijd vermeld wordt, is dat de rente de laatste jaren hard gedaald is. Het is nu dan ook een zeer goed moment om te investeren in een woning in België. Ga je wonen in België, maar blijft u werkzaam in Nederland? Dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar!

Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen

De Belgische economie draait op dit moment prima en is vergelijkbaar met die van Nederland. De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland. Dit wordt gecompenseerd door lagere huizenprijzen, maar het is iets om in acht te nemen wanneer je naar België verhuist.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in België?

Net als de Nederlanders leven ook de Belgen in een koninkrijk. België ligt tegen Nederland aan, maar er zijn veel verschillen tussen de twee landen. Houd rekening met prijsverschillen op verschillende gebieden. Of het nu in de supermarkt of op de huizenmarkt is, de bovengenoemde verschillen zijn groter dan je zou denken. Nederland heeft in het dagelijks leven een voordeel op België als het gaat om de kosten van het levensonderhoud. Bovendien leeft de sport (voornamelijk wielrennen) heel erg in België.

In het zuiden van het land kom je niet ver met de Nederlandse taal. Houd er dus rekening mee dat je Franse taalvaardigheden wellicht nodig kunnen zijn als je gaat verhuizen naar België. Ook in de Belgische hoofdstad Brussel wordt voornamelijk Frans gesproken.

Verhuizen naar België?

Overweeg je een verhuizing naar België? Wij van Sirelo helpen je graag te verhuizen met een glimlach! 🙂 Lees ons artikel over de kosten van internationaal verhuizen of zoek een verhuisbedrijf – zo zal de verhuizing soepel verlopen.