Werken in Londen

Wanneer je wilt gaan werken in Londen is het goed om van te voren een aantal dingen te weten. Londen is namelijk een van de belangrijkste steden van de wereld waar een gigantische banenmarkt is. Londen is het economische centrum van Europa en er is altijd wat te doen in de stad. Er zijn veel vrije dagen, en een biertje in de pub na een lange werkdag is zeker niet uitgesloten. Dus rest nog één belangrijke vraag: hoe vind je een baan in Londen?

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Permanent werken in Londen

Het aanvragen van een nationaal verzekeringsnummer (NIN) is verplicht als je in Londen gaat werken. Het is te vergelijken met een Burgerservicenummer/Social Security Number. De aanvraag van dit nummer moet dus gedaan worden voordat je aan je eerste werkdag begint. Zorg ervoor dat je dit nummer op tijd aanvraagt. De verwerkingstijd kan tot twee weken bedragen, en tot die tijd is werken alleen toegestaan tegen een hele hoge belasting.

Veel van de Londense banenmarkt wordt gecontroleerd en beheerst door verschillende “recruitment agencies”. Bijna alle bedrijven in Londen zoeken hun personeel via deze bedrijven. Het is dus handig dat je voor dat je naar Londen gaat alvast onderzoekt welk agency jou het beste kan helpen met het zoeken van een baan. Eigenlijk is de enige andere optie een baan vinden via kennissen of vrienden. Als je niet via je netwerk aan een baan kunt komen is het aanmelden bij een recruitment agency een must. Dit geldt ook wanneer je wilt gaan freelancen. Kijk dan goed welke recruitment agencies zich specialiseren in jouw werkveld en geen daarna duidelijk aan wat voor cliënten je zoekt.

Werkcultuur in Londen

Werken in LondenWerken in Londen kan lastig zijn omdat zoveel mensen het willen. Het opvallen tussen al deze potentiële werknemers kan veel tijd kosten. Wanneer je dan eenmaal op gesprek mag komen is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Er zijn veel kapers op de kust, dus zorg er voor dat je klaar bent voor alles wat jouw kant op komt. Zo is het goed om je te verdiepen in de geschiedenis, normen, waarden en toekomstplannen van het bedrijf. In Londen heerst immers een bedrijfscultuur die gericht is op het voorbereiden van je werk en het nakomen van afspraken.

Kleren maken de man. Dit geldt ook voor het interview. Het is beter om er iets té netjes en goed uit te zien dan jezelf te underdressen. Zo steekt de werkcultuur in Londen zeker in elkaar. Zorg dus dat je op tijd komt voor het gesprek maar overdrijf het niet. Kom gewoon vijf minuten van te voren aan zodat je ze niet laat wachten. Te laat komen is overigens al helemaal geen optie in Engeland. Dan is de kans groot dat het hele gesprek niet doorgaat.

Belangrijke sectoren in Londen

Al jarenlang geldt Londen als één van de pilaren van de mondiale markten. Chinese investeerders maakten jaren geleden gebruik van het feit dat de pond zwak was. Steeds meer banen werden gecreëerd in de bankensector. Daarnaast was de organisatie van de Olympische Spelen in 2012 een enorme boost in de toeristische sector. Het niveau van onderwijs is in Londen bovendien gigantisch en dat trekt veel studenten aan. Om die reden vestigen bedrijven zich op hun beurt in Londen. Het is een simpele oorzaak-gevolgcyclus die sectoren als retail en ICT een enorme boost geeft. Dat zijn markten die Chinese investeerders en bedrijven uitnodigen om zich in Londen te vestigen.

Kenners op het gebied van marketing waren al duidelijk over de rol die Londen speelt in de e-commerce. Londen is het hart van e-commerce in Europa. De stad zoekt constant naar nieuwe ontwikkelingen in betaalsystemen, waardoor het Brusselse Ogone zich recent vestigde in het altijd concurrerende Londen. Hierdoor wordt er steeds meer werk in Londen beschikbaar.

Vacatures in Londen

Omdat Londen zo’n belangrijke en moderne stad is in de huidige westerse samenleving is het belangrijk dat je hier je CV aan aanpast. Veel bedrijven kijken namelijk niet alleen meer naar de informatie die je ze aanlevert op papier, maar ook wat er op internet over je te vinden is. Zorg er dus voor dat je LinkedIn profiel up-to-date is en dat alle relevante ervaringen en skills hier vermeld worden.

De inhoud van een CV die gebruikt wordt voor het zoeken van werk in Londen is vergelijkbaar met die in Nederland. Er zijn echter een paar regels anders. Zo is het minder gebruikelijk om een foto van jezelf bij te voegen. Daarnaast zijn persoonlijke zaken zoals religieuze voorkeur, burgerlijke staat etc. ook niet wenselijk op de CV. Zodra je het CV eenmaal af hebt en je een goede recruitment agency hebt gevonden, kun je je CV maar beter meteen de deur uit doen.

Het kan soms 1 of 2 weken duren voordat bedrijven en agencies reageren op je reageren. Het is overigens heel normaal om een bedrijf na het opsturen van je CV te bellen om te vragen naar een statusupdate. Wanneer je eenmaal wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het geen probleem om het ijs te breken met een kort gesprek over een recente gebeurtenis. Zo kom je snel op je gemak voordat je kunt gaan werken in Londen!