Verhuizen naar Lyon

Lyon, het gastronomische paradijs of de entrepreneurial hotspot, net hoe je het wilt noemen, is de derde grootste stad van Frankrijk. Het is de hoofdstad van de Rhône-Alpes regio. Lyon is ooit de hoofdstad van het Romeinse Gallië geweest en daar vind je nu nog overblijfselen van. Zowel overdag als ’s avond is het een schitterende stad. Lyon heeft, naast dat het een prachtige stad is, nog veel meer te bieden. Overweeg jij om te verhuizen naar Lyon? Lees dan onderstaande informatie en ontdek of een verhuizing naar Lyon wat voor jou is.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Lyon ligt in het oosten van Frankrijk op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen. De stad staat bekend om zijn historische binnenstad en staat dan ook sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je in Lyon bent, waan je jezelf weer in de tijd van de renaissance. Je kunt hier slenteren door de geplaveide straten en de vele bewaarde erfenissen bezichtigen. Croix-Rousse, Vieux Lyon en Presqu’île: het zijn allemaal stadsdelen die bekend staan om hun historische karakter. Ook heeft de stad de titel ‘tweede lichtstad van Europa.’ Geheel terecht, want de stad is ’s avonds op bijna 200 plekken magisch verlicht. Totaal wonen er 491,268 in de stad die een oppervlakte heeft van 47,9 km².

Verhuizen naar Lyon

Wanneer je gaat verhuizen naar Lyon, zijn er een aantal zaken die ruimschoots op tijd geregeld moet worden. Gelukkig hoef je geen visum aan te vragen, want Frankrijk is immers een Schengenland. Wel kun je een verblijfsvergunning aanvragen bij de plaatselijke gemeente in Frankrijk. Dit is in principe niet verplicht, maar valt wel aan te raden. Verder moet je je uitschrijven bij je oude gemeente en inschrijven bij je nieuwe gemeente.

Bij verhuizen naar Lyon, hoort ook het overstappen van een Nederlandse naar een Franse bank. Belangrijke banken in Frankrijk zijn BNP-Paribas, Société Générale en ING Direct. Het openen van een Franse bankrekening, een compte courant, is in de meeste gevallen gewoon gratis. Andere zaken waar je bij een verhuizing naar Lyon aan moet denken zijn het inschrijven van je auto en het aanvragen van een belastingnummer. Ook is het goed om je te verdiepen in de prijzen van verhuisbedrijven, dit kun je doen door vrijblijvend verhuisoffertes aan te vragen.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Lyon

Zoals je al hebt kunnen lezen, heeft Lyon de expat veel te bieden. Tegenwoordig is Lyon internationaal ook heel erg in trek. Je vind er nu een grote diversiteit aan culturen en het aantal emigraties naar Lyon stijgt nog steeds. Wanneer je niet houdt van het Nederlandse klimaat, kan het klimaat in Lyon een verademing zijn. Tenminste, in de zomers dan: de temperaturen kunnen dan hoog op lopen. In de winter is het klimaat iets minder koud als in Nederland.

Lyon, een unieke stad!

Lyon is een unieke stad en het leven is er plezierig en aangenaam. Zo is de bevolking van Lyon, in Lyon beter bekend als de Lyonnais, ontzettend aardig. Zo onvriendelijk en gehaast als de Parisiens soms kunnen zijn, zo warm en open zijn de Lyonnais. Ben jij een echte food lover? Dan kun jij je echt gelukkig prijzen met deze stad, die zelfs een eigen ‘Pope of the French Cuisine’ heeft. Deze stad heeft je alles te bieden als het gaat om eten. Zo zijn er meer dan 2000 restaurants, waarvan 15 Michelin star restaurants. Ook vind je hier de belangrijke chefs en verder zijn er een heleboel chocolaterieën, brasseriën, fromagerieën en bakkerijtjes.

Wanneer je gaat verhuizen naar Lyon, hoef je niet bang te zijn dat je je fiets achter moet laten in Nederland. Dat is namelijk helemaal geen probleem, Lyon is een fietsvriendelijke stad met vele goed georganiseerde fietspaden. Lyon heeft schatten aan cultuur en historie en ook aan prachtige natuur ontbreekt het hier niet. Zo heeft Lyon niet één, maar twee rivieren! In de zomer kun je hier zwemmen en is er genoeg watersport. Verder is Lyon omgeven door groene heuvels en de Alpen zijn er binnen handbereik.

Werken in Lyon

Goed nieuws wanneer je gaat verhuizen naar Lyon, de stad is niet alleen rijk aan cultuur en gastronomie: ook aan banen ontbreekt het er niet. Lyon is namelijk één van de belangrijkste centra als het gaat om het bankwezen. De belangrijkste bank is wel de Crédit Lyonnais. Het hoofdkantoor van deze bank is gevestigd in het welbekende business district van Lyon, La Part-Dieu. Tevens is Lyon een belangrijke vestiging voor farmaceutische bedrijven, waardoor er ook veel banen in de biotechnologische industrie te vinden zijn. Andere belangrijke sectoren in Lyon zijn industrie, toerisme en software.

Huizen in Lyon

De huur- en huizenprijzen in Lyon zijn niet hoog als je bedenkt dat Lyon de derde grootste stad van Frankrijk is. Zo zijn de maandelijkse kosten voor een 3-kamerappartement in Lyon €1018.75. Wanneer je buiten het centrum van Lyon gaat wonen, variëren de prijzen voor een 3-kamerappartement van €640.000 tot €900.000. Over het algemeen is het vinden van een huurhuis in Lyon niet heel moeilijk. Er worden vele mogelijkheden geboden, dit komt onder andere ook omdat Lyon een echte studentenstad is.

Verhuizen naar Lyon

Wat zijn de beste woonwijken in Lyon?

Lyon heeft tal van prachtige mooie wijken om in te wonen. Doordat er twee rivieren door de stad stromen, vormen ze een schiereiland waar het historisch centrum van Lyon op gebouwd is. Het westelijke gedeelte van Lyon is gebouwd op de heuvel Fourvievre, wat prachtige vergezichten geeft. Het noordelijke gedeelte ligt eveneens op een heuvel en hier vind je het financiële gedeelte.

Wanneer je graag in een hippe buurt wilt wonen, is de plaat Croix-Rousse wellicht interessant. Deze gerenoveerde wijk geeft je het gevoel dat je in een dorpje zit, te midden van een grote stad. Voor een prestigieuze wijk moet je in het zesde arrondissement van Lyon zijn. Je vind hier chique huizen, trendy boetiekjes en een van Europa’s grootste parken: Lycée du Parc. In het eerste en tweede arrondissement vind je de hippe wijken. Je zit hier midden in het centrum, het is er dan ook altijd gezellig druk met toeristen.

Wordt verhuizen naar Lyon realiteit voor jou? Dan is het misschien ook een idee om algemene informatie over verhuizen naar Frankrijk te lezen.