Verhuizen naar Portugal

Op deze pagina kun je alles vinden over verhuizen naar Portugal. Het emigreren naar een ander land heeft goede voorbereiding nodig en daar helpen we je graag bij, bijvoorbeeld met tips over verhuizen naar het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over onder andere de verhuiskosten en belasting in Portugal. Ook vind je tips en meer informatie over het invoeren van een auto en je huisdier. Hieronder vind je een overzicht van de pagina:

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Kosten verhuizen naar Portugal

Het is altijd moeilijk om een exacte prijs te berekenen voor een internationale verhuizing. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren en kan daardoor erg variëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hele inboedel mee te nemen, of juist nieuwe meubels te kopen. De verhuizing kan gedaan worden via het land of via het water. Over de weg duurt het tussen de 3-5 dagen voordat de truck in Portugal aankomt en via het water duurt het maar liefst 25-31 dagen. Om een schatting te geven van hoeveel het kost, hebben we je vast op weg geholpen met een klein overzicht hieronder. Als je een meer gedetailleerde prijsindicatie wilt ontvangen, kun je een gratis aanvraag doen via ons offerte formulier.

VolumeGemiddelde kosten via het LandGemiddelde kosten via het Water
2 kamer woning€3,300 – €4,500€3,300 – €4,600
3 kamer woning€4,300 – €5,800€5,500 – €7,400
5 kamer woning€7,100 – €9,600€8,500 – €11,400

Dit is een schatting van gemiddelde kosten van een verhuizing van Nederland naar Portugal. Voor meer informatie over kosten voor internationaal verhuizen klik je hier

De verhuiskosten worden opgemaakt door verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de prijs. De voornaamste factoren zijn de grootte van het huishouden en de afstand naar de woning in Portugal. Ook zijn de personeelskosten van de verhuizers, extra services zoals inpakken, opslag en demonteren en als laatste de verzekeringen erg belangrijk.

Verhuizen naar Portugal?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Emigreren naar Portugal

De meest uiteenlopende redenen kunnen de doorslag geven om te gaan verhuizen naar Portugal. De meest voorkomende reden is toch wel het klimaat. Waar het ’s zomers tot wel boven de 35 graden kan uitkomen, is het in de winter erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. Het strand aan de Atlantische oceaan is dan ook erg gewild door menig mens. Bovendien is het land zeer rustgevend en zijn de mensen erg vriendelijk, mede door de chille Portugese cultuur en vibe. Reden genoeg om te gaan wonen in Portugal.

In Portugal heb je geen visum nodig, omdat Portugal binnen de Europese Unie ligt. Na een periode van 5 jaar woonachtig te zijn, krijg je automatisch een verblijfsvergunning. Meer informatie kun je vinden bij de Portugese ambassade in Nederland of bij de Nederlandse ambassade in Portugal.

Registreren

Na een periode van drie maanden in Portugal, moet je binnen 30 dagen inschrijven bij de gemeente waar je woont. Daar vul je de verklaring van inschrijving in (certificado de registo de cidadão europeu).

Wat je moet meenemen:

 1. Een geldig ID of paspoort;
 2. Een verklaring onder ede dat u;
 • Óf werkt in dienstverband of zelfstandig;
 • Óf over genoeg inkomen bezit voor jezelf en familie plus verzekering ziektekosten;

De familieleden moeten de volgende documenten meebrengen:

 1. Een geldig ID of paspoort;
 2. Een document waar de familierelatie is uitgelegd, bijvoorbeeld geboorte akte;
 3. De verklaring van inschrijving;
 4. Een document dat laat zien dat het familielid zorg draagt voor bovengenoemde personen.

Als je meer wilt weten over registratie en documenten die nodig zijn, bezoek dan de website van de Nederlandse overheid of de website van de Portugese vreemdelingendienst.

Belasting in Portugal

Zodra je langer dan 185 dagen in Portugal bent, wat niet aansluitend hoeft te zijn, ben je verplicht om belasting te betalen. De belastingen in Portugal liggen nog steeds lager dan het gemiddelde in Europa, maar stijgt wel ieder jaar. Om meer te weten te komen over de BTW, vennootschapsbelasting en hoe je belastingaangifte moet doen in Portugal, lees dan hier verder.

Kosten auto invoeren in Portugal

Vaak nemen mensen hun auto mee als ze binnen Europa verhuizen, omdat je dan een groot gedeelte van je eigen spullen alvast kan meenemen. Er zijn 3 verschillende stappen die je moet doorlopen als je je auto wilt importeren in Portugal:

 1. Guia de Circulação  
  Een lange-termijnvergunning moeten worden aangevraagd bij de douane.
 2. Voertuigbelasting
  Bij het zelfde douanekantoor kun je een verzoek indienen voor ontheffing of de bepaling van de voertuigenbelasting.
 3. Registratie
  Tenslotte moet het voertuig geregistreerd worden bij het IMTT. Daarna wordt het document único, de autopapieren, opgestuurd.

Voor het importproces is het Certificaat van Overeenstemming nodig. De kosten voor het importeren van je auto in Portugal zijn minimaal €400,- plus €100,- voor het op naam zetten van de auto.

Huisdieren verhuizen naar Australië

Huisdier meenemen naar Portugal

Een huisdier staat vaak centraal in het gezin en wordt daarom ook vaak meegenomen als er internationaal verhuist wordt. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben zoveel mogelijk informatie verzameld zodat het duidelijk is:

 • Het huisdier moet een EU-dierenpaspoort hebben;
 • Het huisdier moet een microchip hebben;
 • Ook moet het huisdier ingeënt zijn voor alle ziektes;
 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd;
 • Het huisdier moet een behandeling hebben gehad tegen lintwormen.

Als je je hond meeneemt, gelden er aanvullende eisen. Een hond in Portugal moet een halsband dragen, gemuilkorfd worden en kort aangelijnd worden. Ook moet de eigenaar een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je een ras hebt die als potentieel gevaarlijk wordt gezien, moet je een vergunning aanvragen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente, als je een verklaring voor goed gedrag hebt samen met een garantverklaring.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs