Portugal in cijfers

Huizenprijzen
35
Gem.
Kosten dagelijks leven
35
Gem.
Criminaliteitscijfers
35
Gem.
Gezondheidszorg
75
Goed
Totale score
80
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Portugal
€ 3000 - € 6000
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Portugal

Op deze pagina vind je alles over het verhuizen naar Portugal. Het emigreren naar een ander land is een grote stap en een goede voorbereiding is belangrijk. Op deze pagina vind je informatie over onder andere de verhuiskosten en belangrijke tips voor je verhuizing naar Portugal. Daarnaast vind je belangrijke informatie over het invoeren van je huisdier of auto en kun je gratis 5 offertes aanvragen voor je verhuizing naar Portugal! Hieronder vind je een handig overzicht:

Verhuizen naar Portugal

Emigreren naar Portugal

Nederlanders verhuizen naar Portugal voor de meest uiteenlopende redenen. De belangrijkste is misschien nog wel het klimaat. ’s Zomers lopen temperaturen op tot wel boven de 35 graden en je kunt heerlijk aan het strand van de Atlantische Oceaan liggen. Het land is bovendien zeer rustgevend. Mensen zijn vriendelijk en de Portugese sfeer is zeer gemoedelijk. Reden genoeg om te gaan wonen in Portugal.

Heb ik een visum nodig in Portugal?

Nee, je hebt geen visum nodig in Portugal. Portugal ligt in de Europese Unie en dat maakt het makkelijk om te integreren in het land. Na vijf jaar woonachtig te zijn in het land krijg je automatisch een verblijfsvergunning in Portugal. Wanneer deze afloopt, kun je hem probleemloos verlengen zonder verdere controles van de Portugese autoriteiten. Meer informatie kun je vinden op de website van de Portugese ambassade, of de Nederlandse ambassade in Portugal.

Portugees

Het belangrijkste bij een emigratie naar Portugal is wel het leren van de taal. Veel mensen spreken naast het Portugees geen andere taal, dus je verstaanbaar maken wordt lastig bij gebrek aan kennis van de taal. Het zoeken van een baan en het dagelijks leven zullen hierdoor merkbaar verbeteren, en je kunt contacten leggen met de locals!

Verhuizen naar Portugal: hoeveel kost het?

Het is altijd lastig om de precieze prijs te berekenen voor een internationale verhuizing. Voor een verhuizing naar Portugal kunnen wij de schatting maken dat het tussen de €3.000 en €6.000  kan liggen. Dit is natuurlijk een schatting, een meer gedetailleerde prijsindicatie kun je aanvragen met ons offerte formulier. Om je alvast op weg te helpen, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de kosten die je ongeveer zult hebben:

Grootte huishoudenKosten gemiddeld
2 kamer appartement€3.500
3 kamer appartement€4.300
5 kamer huishouden€5.500
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Opbouw van de verhuiskosten

De verhuiskosten bestaan uit eindelijk uit heel veel zaken, ook factoren die invloed hebben op de hoogte van de verhuiskosten. De volgende voornaamste aspecten worden meegenomen in de uiteindelijke verhuisprijs:

 • De grootte van het huishouden, dus het aantal spullen dat vervoerd moet worden;
 • De afstand naar je nieuwe woning (kosten benzine en tol);
 • Personeelskosten van de verhuizers;
 • Extra services, zoals het inpakken en demonteren van je spullen;
 • Verzekeringen;
 • De vraag naar extra opslag in het land van bestemmig;

Een aanpassing in één van deze factoren en je verhuisprijs gaat omhoog of omlaag. Je kan bijvoorbeeld besparen op extra services, en je spullen zelf inpakken. Wil je meer weten over het internationaal verhuizen in het algemeen en bijhorende tips? Kijk dan op deze pagina op Sirelo.

Tips voor een goede voorbereiding voor je verhuizing naar Portugal

Wanneer je gaat verhuizen naar Portugal, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Zorg ervoor dat je de Portugese taal onder de knie hebt, om communicatieproblemen te voorkomen. Daarnaast is het aangeraden om van te voren het land te bezoeken. Op deze manier kun je je beter oriënteren op belangrijkse zaken zoals het onderwijs in Portugal. Verder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van culturele gewoonten en gebruiken in Portugal, zodat je niet in ingewikkelde situaties komt. Probeer tenslotte ook in contact te komen met Nederlanders die al naar Portugal zijn verhuisd op social media of op een forum. Zij hebben de stap al gewaagd en kunnen je informeren over zaken waar zij tegen aan zijn gelopen.

verhuizen naar portugal steden

Kosten van leven in Portugal

Kijkend naar de kosten van het dagelijks leven in Portugal, kom je al snel tot de conclusie dat de ‘supermercado’ in het zuiden een stuk goedkoper is dan in Nederland. Portugese dorpjes hebben vaak echter ook hun eigen markten, waar je verse groenten kunt kopen. Het land is echt heel goedkoop. Een biertje op het terras kan voor iets meer dan een euro al gekocht worden. En sommige hoofdgerechten kosten in restaurants maar vijf euro!

Daarnaast is de kwaliteit van leven ook belangrijk wanneer je gaat verhuizen naar Portugal. Hieronder zie je een overzicht van de kwaliteit van leven en de kosten van de grootste twee steden in Portugal.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Lissabon723979723835
Porto714364713742
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Lissabon€ 1,32€ 0,59€ 1,63€ 886,75
Porto€ 0,99€ 0,57€ 1,66€ 654,40

Woningen in Portugal

De huizenprijzen in Portugal beginnen te stijgen doordat de economie is aangetrokken. Je wilt dus zo goedkoop mogelijk verhuizen. Gelukkig zijn de rentes in het land nog zeer laag. Toch zijn de prijzen nog niet zo hoog, een ruime gezinswoning aan zee koop je al voor €200.000.

In de steden liggen de huizenprijzen iets hoger, maar ook voor de huur valt het mee. Een drie kamer appartement kun je huren voor ongeveer €800-€1000 per maand, maar let dan wel op de ligging. Wanneer je met een Portugese makelaar te maken krijgt, moet je wel goed controleren of ze gecertificeerd zijn. Op de volgende websites kun je huizen in Portugal vinden die te koop staan:

 • http://www.portugal-house.net/
 • http://www.green-acres.pt/en
 • http://www.portugalproperty.com/
 • https://casa.sapo.pt/en_GB/

Wil je weten hoe het precies gaat bij het kopen van een huis in Portugal? In het filmpje hieronder staat het één en ander uitgelegd.

Het meenemen van je huisdieren en auto naar Portugal

Natuurlijk wil je niet álles achter laten in Nederland. Veel mensen nemen hun huisdieren mee naar hun nieuwe woonplaats, en vaak gaat de auto ook gewoon mee. Vaak komen hier wel extra dingen bij kijken, zoals wij hier toelichten

Waar je rekening mee moet houden als je je huisdier meeneemt naar Portugal

We hebben voor jou zoveel mogelijk informatie gezocht over het importeren van je huisdier in Portugal. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Het hebben van een EU-dierenpaspoort;
 • Het huisdier moet een microchip hebben;
 • Je huisdier moet ingeënt zijn voor alle ziektes;
 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd;
 • Behandeling tegen lintwormen.

Wanneer je een hond hebt, gelden er nog aanvullende eisen. Een hond in Portugal moet een halsband dragen, gemuilkorfd worden en kort aangelijnd worden. Ook moet de eigenaar een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid, en als je een ras hebt die als potentieel gevaarlijk wordt gezien, moet je een vergunning aanvragen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente, als je een verklaring voor goed gedrag hebt samen met een garantverklaring. De hondenrassen die Portugal als potentieel gevaarlijk beschouwt kun je hier vinden. Meer algemene informatie vind je in dit document.

hond en auto importeren portugal

Eigen auto importeren in Portugal en kosten

Mensen nemen vaak hun eigen auto mee als ze verhuizen binnen Europa, omdat ze dan ook vaak hun eigen spullen al grotendeels kunnen meenemen. Het proces wat je doorloopt om je auto te importeren in Portugal gaat in de volgende drie fasen:

 1. Guia de Circulação
  De eigenaar moet ten eerste een lange-termijnvergunning aanvragen bij de douane.
 2. Voertuigbelasting
  Bij het zelfde douanekantoor kun je een verzoek indienen voor ontheffing of de bepaling van de voertuigenbelasting.
 3. Registratie
  Tenslotte moet het voertuig geregistreerd worden bij het IMTT. Daarna worden de autopapieren, het document único, opgestuurd.

Een vereiste voor het importproces is het hebben van een Certificaat van Overeenstemming. Daarnaast moet je kopieën van je autopapieren meenemen. De kosten voor het importeren van je auto in Portugal kost minimaal €400,- bij de douane. Verder moet je €100,- betalen voor het op naam zetten van de auto. Ook moet je nog wegenbelasting gaan betalen in Portugal, die je hier kunt berekenen.

Verhuizen naar Portugal

Aanvullende informatie verhuizen Portugal

Wil je meer informatie over het leven in Portugal? Bezoek één van onze andere pagina’s over Portugal om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn:

5 verhuisbedrijven voor je verhuizing naar Portugal

Verhuizen naar Portugal: het is populair voor Europeanen. En nog belangrijker: het is helemaal niet zo ingewikkeld. Een verhuizing naar dit zonnige land is makkelijk geregeld. Vraag nu vijf gratis verhuisoffertes aan en vergelijk internationale verhuisbedrijven met ervaring in verhuizingen naar Portugal!