Verhuizen naar Rotterdam

Hier vind je informatie voor je verhuizen naar Rotterdam. Informatie over het doorgeven van je inschrijving bij een verhuizing binnen of naar Rotterdam, een kostenplaatje en alles over huizenprijzen:

Klik op link als je op zoek bent naar reviews van relevante verhuizers in Rotterdam.

Verhuizen naar Rotterdam

Verhuizen naar Rotterdam

Inschrijven bij de gemeente Rotterdam

Woon je in een andere gemeente dan Rotterdam en verhuis je naar deze prachtige havenstad? Of verhuis je binnen Rotterdam? Dan dien je je binnen 5 dagen na je verhuizing in te schrijven bij de gemeente Rotterdam (hiervoor heb je je Digid nodig). Je kunt dit overigens ook al 4 weken voor de verhuizing doen. Ook wanneer je binnen de gemeente Rotterdam bent verhuisd, krijg je 5 dagen om je verhuizing/adreswijziging door te geven. Dit kan op twee manieren: per post (Postbus 70013, 3000 KR, Rotterdam), of via het internet. Kijk naar de website van de gemeente Rotterdam en geef hier door dat je adres gewijzigd is. Je kunt hier ook meteen andere zaken regelen: het aanmelden van je hond (als je er één hebt) en een parkeervergunning aanvragen indien je dit nodig hebt voor de verhuizing.

Huisvestingsvergunning

In de Rotterdamse wijken Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois, Bloemhof en Tarwewijk (bron: Rotterdam.nl) mag je geen woning huren zonder dat je beschikt over een huisvestingsvergunning (HVV). Bovendien zijn er nog enkele andere straten waar dit nodig is, zie website van gemeente Rotterdam. Je kunt online een afspraak maken om je HVV aan te vragen. Let op: deze huisvestigingsvergunning is in Rotterdam alleen noodzakelijk voor huurwoningen met een huurprijs tot €710,68. Bij koopwoningen is het niet noodzakelijk om deze aan te vragen. De verhuizing naar Rotterdam kan in het geval van een koopwoning overigens niet online worden doorgegeven bij de gemeente.

Verhuizing vanuit het buitenland

Wanneer je vanuit een ander land naar Rotterdam verhuist en je wilt langer dan vier maanden in Rotterdam wonen, dan is het verplicht om een bezoek te brengen aan het gemeentehuis. Je kunt online een afspraak maken (of bellen naar 14 010). Bij het bezoek dien je het formulier voor ‘vestiging vanuit het buitenland’ ingevuld mee te nemen. Neem je een minderjarige mee? Zorg dan dat deze persoon ook aanwezig is bij het bezoek. Je vraagt je af: zijn er nog kosten verbonden voor deze inschrijving vanuit het buitenland? Het antwoord is nee, bij de eerste inschrijving zijn er geen kosten!

Als je algemene informatie zoekt over verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland dan kun je ook bij Sirelo terecht voor meer informatie.

Wat kost je verhuizing naar Rotterdam?

Sirelo geeft op haar pagina bijna 40 verhuizers uit Rotterdam weer. Het vergelijken van verhuisbedrijven is een belangrijke manier om te zorgen dat je een groot deel van de kosten van een verhuizing kunt besparen. Het inhuren van verhuizers en hun vrachtwagen kost tientallen euro’s per uur, dus voor een verhuizing in de omgeving ben je al snel 300 euro kwijt. Wanneer je ook wilt dat de verhuizer je helpt met het uit elkaar halen, inpakken en in elkaar zetten van je spullen en meubelstukken, duurt een verhuizing langer waardoor je ook met meer kosten te maken krijgt. Een verhuizing in de regio van Rotterdam kost dan in de buurt van de 700 euro. Als je dit zeker wilt weten, doe je er goed aan om verhuisbedrijven te vergelijken.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Huizenprijzen Rotterdam

Rotterdam kweekt eindelijk het imago als woonstad. Ook bekende namen (zoals de voetballers van Feyenoord) kopen grote appartementen in de havenstad. Alleen al in het jaar 2016 liet de gemeente in totaal 754 nieuwbouwwoningen in Rotterdam bouwen. De prijzen voor huizen liggen ver onder die van de grote buitenlandse steden zoals Londen of New York. De huizen in Rotterdam zijn zelfs een stuk goedkoper dan de huizen in Amsterdam. Je ziet veel open dagen waar potentiële kopers op af komen. Ook via Funda is het mogelijk om huizen op te zoeken en af te struinen.

Voor een vierkante meter betaal je in Rotterdam zo’n € 1.800. Hieronder vind je een overzicht van enkele wijken:

WijkGem. prijs per vierkante meter
Prins Alexander€ 1.700
Overschie€ 1.700
IJsselmonde€ 1.800
Kralingen-Crooswijk€ 2.000
Charlois€ 1.200
Rotterdam-Noord€ 1.700
Stadscentrum€ 2.200

De Rotterdamse gemeenteraad publiceerde in 2013 haar Woonvisie waarin een plan voor 2030 is uitgezet. In dit plan lijken koopwoningen er goed voor te staan: het is bedoeling dat er hier meer van komen, hetgeen gunstig is voor de huizenprijzen. Het aantal sociale huurwoningen neemt tot 2030 met 20.000 af. In de wijken Wijnhaven, Nieuw Klaringen en de Groene Kaap moet dit vooral goed zichtbaar zijn. De stad groeit dus, en het plan Woonvisie moet hoogopgeleiden stimuleren om in Rotterdam een huis te kopen. De komst van de Markthal en het renoveren van veel wijken en het Centraal Station heeft er voor gezorgd dat het imago van Rotterdam enorm is opgekrikt!

Verhuizing naar Rotterdam

Rotterdamse stadsdelen om in te wonen

Rotterdam telt 630.000 inwoners, maar er is nog veel ruimte in de stad voor studenten, werkenden en gezinnen! Hieronder enkele mooie wijken om in te wonen:

Overschie

Deze wijk ligt relatief dichtbij het centrum en staat bekend om zijn lagere koopprijzen. Via het openbaar vervoer duurt het doorgaans rond de 20 minuten om helemaal in het centrum van de stad terecht te komen. Iedere tien minuten gaan bussen die je hier brengen. Onderweg kom je langs Diergaarde Blijdorp en ook zul je één van de vliegtuigen zien kunnen opstijgen van Rotterdam The Hague Airport.

Kralingen-Crooswijk

Onder jonge mensen één van de meest populaire locaties van Rotterdam. Veel studenten die verhuizen naar Rotterdam kiezen voor Kralingen vanwege haar gunstige locatie (Erasmus Universiteit is dan op korte afstand en je kunt gewoon met de fiets naar het centrum). De Kralingse Plas en het Kralingse Bos zorgen met name in de lente en zomer voor veel ontspanning. Het is dan ook niet vreemd dat dit één van de duurdere locaties van Rotterdam is.

Rotterdam-Noord

Dit oude stadsdeel van Rotterdam is goed bewoonbaar. Met restanten en architectuur uit de oorlogen heb je voldoende voor het oog in Rotterdam-Noord. De A20 is binnen bereik, dus je kunt gaan en staan waar je wilt. Daarnaast behoort ook Diergaarde Blijdorp tot dit stadsdeel. De huizen zijn goed betaalbaar en met de bus ben je enkele tientallen minuten bezig om naar de binnenstad te gaan.

Leven en werken in Rotterdam

Rotterdam begint zich langzamerhand te ontwikkelen tot een kenniseconomie. Waar aan het begin van de eeuw nog maar een kwart van de Rotterdamse bevolking hoger opgeleid was, is dat nu al meer dan 38%. Hiermee ligt het percentage hoger dan het landelijk gemiddelde. Niet alleen zijn er veel mensen verhuisd naar Rotterdam, maar ook zijn er steeds meer mensen een opleiding begonnen. Het hoge aantal universitaire studenten (23.000 aan Erasmus Universiteit) zorgt er ook voor dat internationale bedrijven naar de stad toetrekken.

De stad heeft een uitgebreid en zeer divers aanbod van kunst, horeca, uitgaansgelegenheden en cultuur. Station Hofplein, de Kunsthal van Rotterdam, De Markthal, De Rotterdam, De Meent, de Kubuswoningen en de Koopgoot; allemaal voorbeelden van de nieuwe uitstraling van Rotterdam. Verhuizen naar Rotterdam zorgt er voor dat je onderdeel wordt van deze vernieuwende wereld. Naast al deze moderne gebouwen is er ook een hoop natuur te vinden in en rondom de stad. Overal zijn parken te vinden, zoals het park bij de Euromast, het Vroesenpark, het Roel Langerakpark of het Zuiderpark. Daarnaast is er het prachtige Kralingse Bos. Dit bos is gesitueerd aan het prachtige Kralingen.

StadGem. WOZ-waarde*InwonersVerhuizingen vanuit NL*Verhuizingen uit buitenland*
Amsterdam€ 253.000849.79938.04929.318
Den Haag€ 188.000524.47420.75815.369
Rotterdam€ 148.000638.71425.54612.035
Utrecht€ 212.000343.02821.4686.454
Nederland (totaal)€ 203.00017.100.648766.990229.563

Gebaseerd op het jaartal 2016. Bron: CBS

Checklist verhuizen Rotterdam

Je kan een uitgebreide checklist verhuizen vinden door te klikken op de link. De inschrijvingsformulieren van de gemeente kan je vinden op Rotterdam.nl.

Op zoek naar meer algemene informatie over verhuizen? Klik dan op de link.