Wonen in Frankrijk

Voor veel Nederlanders is verhuizen naar Frankrijk slechts een droom, maar steeds meer mensen besluiten hun droom waar te maken en kopen een (tweede) woning in Frankrijk. Wonen in Frankrijk wordt gezien als uiterst aangenaam, dit wordt mede veroorzaakt door de relaxte levensstijl, het lekkere eten en het prachtige klimaat. Niet onbelangrijk is het feit dat Frankrijk dichtbij Nederland ligt. Je hoeft het thuisfront niet lang te missen, wat wonen in Frankrijk nog aantrekkelijker maakt.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Frankrijk

De cultuur in Frankrijk verschilt op sommige fronten sterk met die van Nederland. Wanneer je in Frankrijk gaat wonen, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. De meeste Fransen spreken geen of enkel gebrekkig Engels, het wordt dus op prijs gesteld wanneer je laat merken dat je je best doet om de Franse taal te leren. Verder zijn Fransen een stuk minder direct dan Nederlanders, men vindt het belangrijk om beleefd te blijven naar elkaar toe.

Veel bedrijven in Frankrijk kennen nog een hiërarchische organisatiecultuur. Het gezag van je baas hoor je te accepteren, ook als je er niet mee eens bent. Indien je meer wilt weten over werken in Frankrijk, neem dan een kijkje op onze pagina werken in Frankrijk.

Verder draait het leven in Frankrijk grotendeels om eten. De lunch vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 en wordt ook wel ’entre midi et deux’ genoemd. Tot enkele jaren geleden werd er dan een warme maaltijd gegeten maar tegenwoordig kiezen steeds meer Fransen voor een sandwich. Een groot verschil met Nederland is de schoollunch.

Op scholen in Frankrijk krijgen kinderen een warme maaltijd in de schoolkantine, als ouder hoef je je kinderen dus geen lunch mee te geven. ’s Avonds eten de Fransen rondt 8 uur, voor veel gezinnen is dit het belangrijkste moment van de dag. Na iedere maaltijd wordt er koffie gedronken in een klein kopje, dit kennen wij als een espresso. Verder verschillen de eetgewoonten sterk per provincie, maar reken in ieder geval op heerlijke wijn en een hoop lekkernijen. Ook het klimaat in Frankrijk varieert aanzienlijk per regio. Frankrijk kent drie verschillende klimaatzones maar niet voor niets staat Frankrijk bekend om zijn goede klimaat. Je zult voornamelijk zachte winters en hete zomers treffen.

Huizen in Frankrijk

Het kopen van een woning in Frankrijk is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. De huizenprijzen zijn al sinds 2008 aan het dalen en vooral op het platteland zijn goede koopjes te vinden. Vraag je echter af of dit als expat de beste plek is om te wonen, want de lokale bewoners zijn hier niet altijd even blij mee en daarnaast is het vaak een stuk rijden voor je je in de bewoonde wereld bevindt. Even snel de stad bezoeken zit er dus niet in.

De vraagprijs van een woning in Frankrijk is vaak inclusief makelaarskosten maar exclusief de kosten voor de notaris. In Frankrijk heeft de verkoopmakelaar geen inzicht in het totale aanbod en de prijs is dus enkel gebaseerd op wat hij denkt dat de woning waard is. Vaak heeft de eigenaar van de woning hier ook veel invloed op. De vraagprijs ligt soms dus veel hoger dan de daadwerkelijke waarde en dit zorgt voor onderhandelingsruimte. Regionaal zijn er erg grote verschillen in prijzen, zo vind je de duurste woningen bijvoorbeeld in Parijs en aan de Côte d’Azur. Ondanks dat ook hier de prijzen dalen, zal het hier nooit goedkoop worden.

Wonen in Frankrijk
Wanneer je nog niet helemaal zeker bent of je permanent in Frankrijk wilt blijven wonen, is het verstandig om eerst een tijdje een woning te huren. Het duurt relatief lang voor men een woning verkocht heeft, dus het kopen van een woning in Frankrijk is niet geheel zonder risico. Het vinden van een huurwoning is niet moeilijk door het grote aanbod.

Verder heeft Frankrijk alles behalve een tekort aan vakantiehuizen, dus het huren hiervan is ook een optie. Vaak betaal je dan wel wat meer dan bij een ‘normale’ huurwoning maar dit is sterk afhankelijk van het seizoen. Om een aantal maanden de Franse sfeer te proeven is het huren van een vakantiehuis zeker geen verkeerd idee. Je zit dan in ieder geval niet vast aan contracten en wanneer het wonen in Frankrijk je tegen blijkt te vallen, is de drempel niet hoog om terug te keren.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Frankrijk?Wonen in Frankrijk

De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Frankrijk is vergelijkbaar met die in Nederland. Een aantal producten in de supermarkt is goedkoper. Denk aan fleswater, vlees, cosmetica, wijn en olijven. Ook koffie is een stuk goedkoper in Frankrijk. Uit eten
gaan is qua prijs vergelijkbaar wanneer je wegblijft uit de grote steden. Ook het pakken van een terrasje hoeft niet duur te zijn, in sommige dorpen heb je een kop koffie voor 80 cent. Echter geldt: hoe geliefder de locatie, hoe duurder het is. Dus vanzelfsprekend liggen de prijzen hoger wanneer je dichtbij de kust of in de grote steden bent.

Benzine is in Frankrijk iets goedkoper dan in Nederland, over het algemeen is dit het goedkoopst bij de tankstations die verbonden zijn aan de grote supermarkten zoals Auchan en Carrefour. Om deze tankstations te vinden volg je de borden ‘centre commercial’. Ook elektronica is in Frankrijk goedkoper, dit kan zelfs tot 30% schelen.

Wonen in Frankrijk zal snel wennen, de bevolking is vriendelijk en zeker wanneer je de Franse taal beheerst zal het niet lang duren voor je je draai hebt gevonden in dit prachtige land. Ben jij ook van plan om langdurig te gaan wonen in Frankrijk? Lees dan onze pagina verhuizen naar Frankrijk voor meer informatie. Ben je op zoek naar een verhuizer? Gebruik dan ons overzicht verhuisbedrijven Frankrijk.