Verhuizen naar Portugal
De kosten, verhuisbedrijven & handige info

Ga jij verhuizen naar Portugal? Dan ben je bij hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je informatie over de verhuiskosten, het vinden van een verhuisbedrijf en meer handige informatie over verhuizen naar Portugal. Lees snel verder!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar Portugal?

Een verhuizing naar Portugal kost ongeveer € 3.300 tot € 5.800. We hebben het dan over een gemiddelde 2/3 kamer woning wanneer het transport naar Portugal via het vasteland plaatsvindt. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van verhuizen naar Portugal, voor verschillende typen woningen + transport via zowel het vasteland als het water.

Type woningGem. kosten via vastelandGem. kosten via water
2 kamer woning€3.300 – €4.500€3.300 – €4.600
3 kamer woning€4.300 – €5.800€5.500 – €7.400
5 kamer woning€7.100 – €9.600€8.500 – €11.400

Let op: bij deze gemiddelde kosten van een verhuizing van Nederland naar Portugal is er nog geen rekening gehouden met extra diensten tijdens de verhuizing, het betreft slechts het inladen, vervoeren en uitladen van de inboedel naar Portugal. 

Over de weg duurt het tussen de 3-5 dagen voordat de truck in Portugal aankomt en via het water duurt het maar liefst 25-31 dagen. Wil je weten wat de beste manier voor jouw verhuizing zou zijn en direct de kosten achterhalen? Gebruik dan ons gratis offerteformulier! ✔️

Benieuwd wat jouw verhuizing naar Portugal zal kosten?

Aan iedere verhuizing hangt een ander prijskaartje. Omdat de kosten van een verhuizing naar Portugal worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, is het lastig om zonder achtergrond info een goede prijsindicatie te geven. Wil je toch weten hoeveel jouw verhuizing precies gaat kosten? Snappen we!

Je kunt vrijblijvend via het onderstaande formulier verhuisoffertes aanvragen en vergelijken. Wij gaan dan op zoek naar maximaal vijf geschikte internationale verhuisbedrijven voor jouw verhuizing. Door te vergelijken bespaar je al snel honderden euro’s én je weet zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

Verhuizen naar Portugal en voorkomen dat je te veel betaalt?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Wil je meer weten over hoe de kosten van een internationale verhuizing worden opgebouwd? Deze info vind je hier. Wil je een overzicht raadplegen van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Portugal? Check dan de pagina Verhuisbedrijf Portugal.

Emigreren naar Portugal

De meest uiteenlopende redenen kunnen de doorslag geven om te gaan verhuizen naar Portugal. De meest voorkomende reden is toch wel het klimaat. Waar het ’s zomers tot wel boven de 35 graden kan uitkomen, is het in de winter erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. Daar houden we van! 🔆  We vertellen je graag meer over een emigratie naar Portugal, lees snel verder.

Kan ik verhuizen naar Portugal?

Als Nederlander kun je relatief makkelijk emigreren naar Portugal. Je hebt geen visum nodig, omdat Portugal onder de Europese Unie valt. Na een periode van 5 jaar woonachtig te zijn, krijg je tevens automatisch een verblijfsvergunning.

💬 Sirelo’s TIP: Meer informatie kun je vinden bij de Portugese ambassade in Nederland of bij de Nederlandse ambassade in Portugal.

Emigreren naar Portugal: registreren

Na een periode van drie maanden in Portugal, moet je je binnen 30 dagen inschrijven bij de gemeente waar je woont. Daar vul je de verklaring van inschrijving in, ook wel ‘certificado de registo de cidadão europeu’ genoemd. Dit neem je mee:

 • Een geldig ID of paspoort;
 • Een verklaring onder ede dat je óf werkt in dienstverband of zelfstandig bent, óf over genoeg inkomen bezit voor jezelf en familie plus verzekering ziektekosten.

Verhuizen er familieleden mee naar Portugal? Dan moeten zij de volgende documenten meebrengen bij het registreren:

 • Een geldig ID of paspoort;
 • Een document waar de familierelatie is uitgelegd, bijvoorbeeld geboorte akte;
 • De verklaring van inschrijving;
 • Een document dat laat zien dat het familielid zorg draagt voor bovengenoemde personen.

Als je meer wilt weten over registratie en documenten die nodig zijn, bezoek dan de website van de Nederlandse overheid of de website van de Portugese vreemdelingendienst.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je zeker weten dat je bij het emigratieproces niets vergeet? Gebruik dan onze handige checklist voor internationaal verhuizen.

Belasting in Portugal

Helaas, ook in Portugal ontkomen we er niet aan: belasting. Zodra je langer dan 185 dagen in Portugal bent, wat niet aansluitend hoeft te zijn, ben je verplicht om belasting te betalen. De belastingen in Portugal liggen nog steeds lager dan het gemiddelde in Europa, maar stijgt wel ieder jaar. Om meer te weten te komen over de BTW, vennootschapsbelasting en hoe je belastingaangifte moet doen in Portugal, lees dan hier verder.

Kosten auto invoeren in Portugal

Veel Nederlanders overwegen hun auto mee te verhuizen naar Portugal. Ben jij dit ook van plan? Dan zijn er 3 stappen die je moet doorlopen:

 1. Guia de Circulação  
  Een lange-termijnvergunning aanvragen bij de douane.
 2. Voertuigbelasting
  Bij hetzelfde douanekantoor kun je een verzoek indienen voor ontheffing of de bepaling van de voertuigenbelasting.
 3. Registratie
  Tenslotte moet het voertuig geregistreerd worden bij het IMTT. Daarna wordt het document único, de autopapieren, opgestuurd.

Voor het importproces is het Certificaat van Overeenstemming nodig. De kosten voor het importeren van je auto in Portugal zijn minimaal €400,- plus €100,- voor het op naam zetten van de auto. Daarnaast moet je je auto er zelf heen rijden of laten verhuizen door een verhuisbedrijf. Hou er dus rekening mee dat een auto verhuizen naar Portugal al snel meer kost dan je in eerste instantie verwacht.

Huisdieren verhuizen naar Portugal

Huisdier mee tijdens de verhuizing naar Portugal?

Bij een permanente verhuizing naar Portugal neem je natuurlijk graag je huisdier mee. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het huisdier moet een EU-dierenpaspoort hebben;
 • Het huisdier moet een microchip hebben;
 • Ook moet het huisdier ingeënt zijn voor alle ziektes;
 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd;
 • Het huisdier moet een behandeling hebben gehad tegen lintwormen.

Is je huisdier een hond? Dan gelden er aanvullende eisen. Hou er rekening mee dat..

 • Een hond in Portugal moet een halsband dragen, gemuilkorfd worden en kort aangelijnd worden;
 • De eigenaar moet een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid.

En tot slot: als je een ras hebt dat als potentieel gevaarlijk wordt gezien, moet je een vergunning aanvragen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente, als je een verklaring voor goed gedrag hebt samen met een garantverklaring.

Klaar voor de verhuizing? 🚚

We hopen dat dit artikel je een stap verder heeft gebracht! Zoek je nog een verhuisbedrijf voor je verhuizing naar Portugal? ⬇️

Namens het Sirelo team wensen we je veel succes tijdens dit avontuur! De onderstaande artikelen hebben we geselecteerd om je nog beter voor te bereiden op wat komen gaat.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs