Wonen in Portugal

Portugal, een prachtig land in Zuid-Europa, is een uitstekend land om te gaan wonen. Kleine, authentieke dorpjes en een heerlijk zonnetje dat tijdens het grootste deel van het jaar schijnt. Maar hoe zit het met de huizenprijzen in Portugal? Voor 200.000 euro kun je al een droomhuis in Portugal vinden. Om goed voorbereid te zijn op je verhuizing, lees je hier alles over wonen in Portugal!

Heb je het plan om in Portugal te gaan wonen?
Lees dan snel verder!

Lage criminaliteitscijfers zorgen er voor dat je je in Portugal sneller veilig voelt 🙂 . En wat dacht je van tientallen kilometers aan strand? Voeg daar een zonnetje aan toe, en de uitkomst kan niets anders zijn dan een geweldige ervaring om in Portugal te wonen. Daar komt ook nog eens bij dat je in het algemeen veel minder geld kwijt bent aan kosten van het dagelijks leven!

Een nieuw thuis in Portugal?
Verhuizen begint bij Sirelo. Om zo min mogelijk stress te ervaren tijdens je verhuizing, hebben wij handige info verzameld over verhuiskosten, de checklist, en ervaringen van anderen.
Meer lezen over verhuizen naar Portugal

Cultuur in Portugal

Portugal dankt haar schitterende leefomstandigheden aan de rijke geschiedenis die het land door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Kijk maar eens naar de Toren van Belém (Torre de Belém), een laatgotisch werelderfgoed dat in de 16e eeuw is opgericht. De toren geldt als een herdenking voor alle ontdekkingsreizen die Vasco da Gama maakte. Daarnaast maakte het deel uit van een klooster. Tot de dag van vandaag trekt het veel publiek, en dat is niet zonder reden. Portugal heeft absoluut een eigen stijl als het gaat om de architectuur. De laatgotische stijl is niet alleen kenmerkend voor de Toren van Belém, maar ook voor andere oude bouwwerken in de grote steden en de kleine dorpjes. Het is een absolute trekpleister voor toeristen, maar ook voor immigranten!

Ook het lekkere eten is voor velen een belangrijke reden om te gaan wonen in Portugal. We hebben te maken met een land waarin eten belangrijk is. Portugal ligt aan de Atlantische Oceaan en het zal je dan ook niet verbazen dat visrecepten altijd hoog op de menukaarten staan. Kabeljauw (bacalhau) kan in honderden vormen opgediend worden. Daarnaast grillen de Portugese koks ook veel sardines.

Huizen in Portugal

Het is al vaker gezegd, maar belangrijk om nog maar eens te herhalen: Portugal is heel aantrekkelijk om naartoe te emigreren. Als je gaat wonen in Portugal, kijk jen natuurlijk naar de huizenprijzen. Veel oude huizen zijn nog in de laatgotische stijl gebouwd, maar deze zijn doorgaans slecht onderhouden en daardoor kunnen huizenprijzen dalen, zeker in afgelegen gebieden. Je moet er bij deze huizen rekening mee houden dat er veel tijd en moeite moet gaan in het opknappen van deze woningen. Gelukkig is het verkrijgen van een bouwvergunning de laatste jaren een stuk makkelijker geworden in Portugal.

Kaarsrecht tegenover deze authentieke woningen in Portugal staat de gemoderniseerde huizenbouw. Deze woningen kennen huizenprijzen die juist aan het stijgen zijn. Dit heeft te maken met de inflatie, maar ook met aangepaste normen voor energieverbruik en toenemende kosten voor grondstoffen of klusbedrijven. Desondanks kun je een ruime gezinswoning aan de kust toch voor zo’n 200.000 euro kopen. De huizenprijzen in Portugal vallen in vergelijking met Nederland dus zeker mee. Let op: wanneer je met een Portugese makelaar in zee gaat, moet je controleren of deze gecertificeerd zijn. In Portugal is het immers verplicht om een diploma te hebben.

Wonen in Portugal

Dagelijkse kosten als je gaat wonen in Portugal

Na het kopen van een huis moet je ook weten wat je nu eigenlijk betaalt voor je levensonderhoud in Portugal. Vergeleken met andere landen van de wereld zit Portugal in het midden, volgens de Cost of Living Index. Deze index kijkt naar algemene kosten. Denk hierbij aan uit eten gaan in een restaurant, maar ook het doen van je boodschappen en het reizen met openbaar vervoer. Eten in een Portugees restaurant kost niet heel veel meer geld Het is hier allemaal zelfs wat goedkoper dan landen als Spanje en Griekenland, die in het algemeen als goedkoper worden ervaren. In vergelijking met Nederland en België is Portugal dus nog een stuk goedkoper!

Voor het eten en drinken in de supermarkt kijken we naar de Groceries Index. Ook hier doet Portugal het prima met een mooie plek tussen de duurste en goedkoopste landen in. Je boodschappen in de supermarkt zijn dus wat goedkoper als je gaat leven in Portugal. En ben je in Portugal duur uit op het terras? Nee hoor, want als je in Portugal woont, betaal je rond de €1,20 voor een biertje. En die kun je soms best gebruiken in dat warme weer!

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je een verhuizing naar Portugal? Raadpleeg dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Portugal‘ voor verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Portugal.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in Portugal?

Portugal is van oudsher een land waarin het Rooms-katholieke geloof zeer hoog in het vaandel staat. In het land wordt respect getoond voor ieders geloofsovertuiging, maar als je in Portugal woont, verwacht men dat je rekening houdt met de cultuur. Een deel van die cultuur is het drinken van bica. Dit is een sterke koffie, die je in Nederland kunt vergelijken met een espresso. Zeker de moeite waard als je gaat wonen in Portugal, maar natuurlijk niet verplicht. Anderen houden gewoon van een bakje koffie of thee. Een glaasje port hoort bovendien ook bij de Portugese cultuur en dat is niet zo gek ook: een heel bekende stad in het land is namelijk Porto!

Overweeg je een verhuizing naar Portugal?

Begin dan met aanvragen van verhuisoffertes om een passend verhuisbedrijf te vinden. Dit verhuisbedrijf zal jouw kostbare bezittingen gaan verhuizen, dus zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze kunt maken 🙂 hulp nodig? Wij doen graag het werk voor je! Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met geschikte verhuisbedrijven. Helemaal gratis!

Vind een verhuisbedrijf voor jouw verhuizing!
Klik op de grootte van je inboedel en vergelijk zo 5 gratis verhuisoffertes