10 verhuistips voor een soepele verhuizing in 2022

Verhuizen is een grote klus waar veel mensen tegenop zien. Maar dankzij onze ultieme verhuistips zal je goed voorbereid zijn op je verhuizing. Omdat we al sinds 2004 mensen helpen met hun verhuizing, weten we precies welke tips onmisbaar zijn voor een verhuizing. De gouden tip kunnen we je alvast al meegeven tijdens een verhuizing: blijf ademen.. 😉.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

1. Bereken je verhuisvolume

Het is handig om te weten wat je verhuisvolume gaat zijn voor je verhuizing. Zo weet je hoeveel verhuisdozen je nodig zal hebben. Daarnaast is het aantal kuub (m³) handig voor het verhuisbedrijf om te weten zodat zij kunnen inschatten hoeveel verhuizers ingezet moeten worden en de grootte van de verhuiswagen. Bij het aanvragen van een verhuisofferte kunnen zij ook een nauwkeurige berekening maken. Weet je niet hoeveel m³ je gaat verhuizen? Geen probleem. Bereken eenvoudig het volume van je inboedel met de verhuisvolume calculator.

Maken van een checklist

De grootste nachtmerrie tijdens het verhuizen: op het laatste moment nog iets vergeten te regelen! Gelukkig hebben wij een checklist verhuizen voor je gemaakt zodat je alle zaken op een rij hebt en alles één voor één kan afvinken. Handig toch!

2. Administratieve zaken regelen

Regel de belangrijkste administratieve zaken rondom je verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Inschrijven bij de nieuwe gemeente;
  • Adreswijzigingen doorgeven bij belangrijke instanties zoals de belastingdienst, de bank, je werkgever, je verzekeringen et cetera;
  • Je energieleverancier op de hoogte stellen van je verhuizing of zelfs een nieuw contract afsluiten bij een partij die wellicht een aantrekkelijkere aanbod heeft; (Let op: alleen als je niet vast zit aan een contract)
  • Indien je nieuwe netwerkbeheerder bekend is: gas water en licht regelen;
  • Niet te vergeten natuurlijk: het adres wijzigen van je gechipte hond of kat!

3. Meubels opmeten

Hele belangrijke verhuistip: het meten van je meubilair. Niets is zo frustrerend om tijdens de verhuizing achter te komen dat je bankstel niet door je deur of het raam past. Meet daarom de grote meubelen op om te kijken of het door de deur kan. Past het er niet doorheen? Dan raden wij aan om op tijd te beginnen met het demonteren. In het artikel meubels verhuizen lees je een uitgebreider advies.

4. Verhuisdozen regelen

Verhuisdozen kun je op verschillende manieren regelen. Je kan ze kopen, je kan ze lenen, je kan ze zelfs gratis regelen! Ten slotte biedt het verhuisbedrijf misschien ook een service aan om verhuisdozen bruikbaar te stellen voor je verhuizing.

  • Online kun je op verschillende websites verhuisdozen kopen. Bestel het formaat en de aantal verhuisdozen ver vóór je verhuizing, zo dat je zeker weet dat je ze tijdig in huis hebt.
  • Verhuisdozen kun je ook lenen via je vriendenkring of je omgeving. Ken je mensen die onlangs zijn verhuisd? Vraag of je hun verhuisdozen mag lenen.
  • Ga rond bij supermarkten en kijk of je gratis dozen mee mag nemen. Soms heb je het geluk dat je grote banendozen mee mag nemen, zonder bananen natuurlijk 😉.

verhuizen met kinderen

5. Weggooien van spullen die je niet meer gebruikt

Een verhuizing is stiekem ook een goed moment opname om oude spullen weg te gooien die je niet meer gebruikt. Die oude stoel die al jaren in de schuur in een hoekje stof staat te happen of op zolder waar niemand meer naar kijkt, of al die elektronica die je een paar keer gebruikt hebt en in een hoekje hebt gestopt… Ga daarom in alle kamers goed na of er spullen of kleren zijn waar je iemand anders blij mee kunt maken. Dan begin je én met een frisse start zonder oude spullen in je nieuwe woning én je hoeft minder in te pakken en dus minder te sjouwen.. twee vliegen in één klap! Begin je het verhuizen al leuk te vinden?

6. Inboedel inpakken

Je verhuisdozen goed inpakken is cruciaal bij een verhuizing. Stevige dozen, niet te zwaar ingepakt, alles goed dichtgeplakt, alles goed verdeeld. Maar hoe pak je je inboedel zo goed mogelijk in? We dachten dat je het nooit zou vragen.. 😉.

Zorg voor genoeg vul- en inpakmaterialen

Om alle inhoud van de dozen goed te beschermen, kun je vul- en inpakmaterialen gebruiken. Denk hierbij aan bubbeltjesplastic, papier, piepschuim of keukenpapier. Zo ben je er zeker van dat niks beschadigd zal raken.

Verdeel het gewicht goed

Probeer alle zware spullen zo goed mogelijk te verdelen. Stop een doos dus niet vol met boeken of borden, want dat is erg zwaar en dan heb je kans dat de verhuisdoos zal scheuren.

TIP: Pak zware spullen in een kleinere doos in. Zo voorkom je een te zware doos of dat de doos halfleeg gelaten wordt omdat het al zwaar genoeg is.

Hou medicijnen en waardevolle spullen apart

Na je verhuizing wil je niet oneindig gaan zoeken naar de waardevolle spullen en je medicijnen onderin een verhuisdoos ergens in de kamer. Hou ze daarom apart in een zakje of in een tas en vervoer het persoonlijk. Zo weet je zeker dat je spullen snel en veilig worden verhuisd naar je nieuwe woning.
Wil je uitgebreidere tips voor het inpakken hebben voor de verhuisdozen? Lees dan het artikel inpakken bij verhuizen voor meer informatie en tips!

7. Breekbare en brandbare goederen

Pak breekbare spullen in een aparte doos in en wikkel er ze in papier in. In handdoeken of kleren is het nog veiliger, want dan worden ze ook tegen schokken beschermd. Pak de zware spullen zoals borden onderaan de doos in.

TIP: Leg flessen nooit liggend in verhuisdozen, maar rechtop. Zodra de verhuisdozen ingepakt zijn kun je op de doos aangeven dat er breekbare spullen in zitten.

Brandbare goederen zoals spuitbussen of andere licht ontvlambare vloeistoffen kun je het beste apart verhuizen. Deze goederen mag je ook absoluut niet inpakken. Door verandering in temperatuur kan het zorgen voor een lekkage en in het ergste geval een explosie. Dat wil je niet op je geweten hebben natuurlijk.

8. Parkeergelegenheid

Zorg als het kan voor voldoende parkeerplekken. Het is zonde van je tijd en energie om alle spullen heen en weer te sjouwen van een verre afstand als het ook voor de deur kon. Wist je dat veel verhuisbedrijven de afstand tussen je woning en de parkeerplek van de verhuiswagen ook berekenen in de offerte? Hierover kun je meer lezen op de pagina over kosten van een verhuisbedrijf.

TIP: Zet je auto op het parkeervak en haal het weg op de dag van de verhuizing. Vraag anders aan je buren of zij hun auto verderop kunnen parkeren zodat de verhuiswagen voor de deur terecht kan.

Verhuizen door verhuisbedrijf

9. Ben je niets vergeten?

Het is zover: alle verhuisdozen zijn ingepakt! Maar je bent nog klaar.. Check nogmaals of je niets vergeten bent om in te pakken. Loop nogmaals rustig door je woning rond en check alle kamers. Indien je een kelder of een schuur hebt, kun je deze ook nogmaals doorzoeken. Weet je zeker dat alles in order is en ingepakt is? Dan kun je met een gerust hart de verhuizing laten beginnen!

10. Wat moet je NIET doen tijdens een verhuizing?

De verhuistips zijn handig om te weten waar je allemaal aan moet denken. Wat voorkom je liever vóór of tijdens een verhuizing? Één ding kan al wonderen doen: probeer niet te stressen 😊.

Het dicht tapen van kastdeuren

Je denkt misschien “Laat ik de kastdeuren dicht tapen, anders klappen ze tijdens de rit open”. Dat klopt enigszins ook, maar zodra het meubelstuk uitgeladen is en je de tape er af haalt, heb je kans dat het lak van de kastdeur beschadigd zal worden; zonde!

Verhuisdozen gelijk uitpakken na het uitladen

Begin niet gelijk met het uitpakken van dozen na het uitladen. Laat alle dozen nog in tape en breng ze naar de bestemde kamer. Zodra alle meubels gemonteerd zijn en alles op zijn plek staat, dan kun je beginnen met het uitpakken van de spullen.

De verhuizers in de weg staan

Indien je een verhuisbedrijf hebt ingehuurd voor je verhuizing, hoef je nergens meer naar om te kijken. De verhuizers zullen er voor zorgen dat alles netjes ingeladen en uitgeladen zal worden. Ga ze dus niet in de weg staan tijdens een verhuizing; dit vertraagt ze alleen maar.

Boos worden om gebroken spullen

Een verhuizing zal niet altijd soepel lopen. Of het nou je vrienden en familie zijn die komen helpen of een verhuisbedrijf: in beide gevallen kan het gebeuren dat er iets kapot gaat tijdens het verhuizen. Word vooral niet boos. Het kan gebeuren dat iets uit de hand van iemand valt of dat er iets omgestoten wordt. Het verschil bij een verhuisbedrijf is dan wel dat zij verzekerd zijn indien zij lid zijn bij Erkende Verhuizers.

Gaan met die banaan!

Dit zijn alle tips die Sirelo voor jou in huis heeft. Wij hopen dat je iets hebt gehad aan deze verhuistips. Hopelijk zal je verhuizing volgens planning lopen en zonder enige problemen. Zoals wij eerder aangaven: keep calm en gaan met die banaan.. 😉
Wellicht vind je onderstaande artikelen ook interessant voor meer informatie over je verhuizing.